Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 20. septembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Súčasťou Ústavy Slovenskej republiky by mohla byť možnosť skrátiť volebné obdobie Národnej rady ústavným zákonom alebo referendom. Vyplýva to z návrhu novely Ústavy, ktorý dnes posunuli poslanci do druhého čítania. Návrh predložili poslanci za Sme rodina. Argumentovali, že ak majú voliči právo svojich zástupcov voliť, musia mať aj právo ich odvolať.



Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský predloží na zajtrajšie rokovanie vlády návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby.



Bratislava Zajtra na rokovaní vlády predstaví minister práce Milan Krajniak konkrétnu finančnú pomoc pre seniorov. Na sociálnej sieti to uviedol poslanec zo strany Za ľudí Juraj Šeliga s tým, že sa tak dohodli v koalícii.



Bratislava - Nárast cien potravín, aj chleba, by pomohol spomaliť zastropovanie cien energií, o ktorom by zajtra mala rokovať vláda. Uviedol to šéf rezortu pôdohospodárstva Samuel Vlčan.



Bratislava - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku klesla v auguste 2022 medzimesačne o 0,09 percentuálneho bodu a dosiahla úroveň 6,14 percenta. V júli tohto roku bola miera evidovanej nezamestnanosti na hodnote 6,23 percenta.



Bratislava - Napriek výhradám voči viacerým krokom a rozhodnutiam SaS označil stranu predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš za najbližšieho prirodzeného partnera. Deklaroval záujem dohodnúť sa s liberálmi i to, že so zvyškom opozície rokovať o zákonoch nebudú.



Bratislava - Slovensko je prvou krajinou EÚ, ktorej občania majú možnosť získať celoeurópsky dôchodkový produkt. Informovali o tom minister práce Milan Krajniak a finančná spoločnosť Finax.



Lešť – Nástupom cvičiacich jednotiek z Českej republiky, Nemecka, Slovinska, Spojených štátov amerických a Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa začalo v Centre výcviku v Lešti certifikačné cvičenie Strong Cohesion 2022.



Bratislava - Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička môže prísť o funkciu. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií rozhodol o strate jeho funkcie vzhľadom na to, že v rámci jedného funkčného obdobia opakovane porušil ústavný zákon, keď dva roky po sebe podal neskoro majetkové priznanie.

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Brusel - Európska komisia oznámila, že komisárka pre rovnosť Helena Dalliová zajtra a pozajtra navštívi viaceré regióny Slovenska. Bude sa zaujímať o otázky rovnosti, najmä pokiaľ ide o Rómov.



Kyjev - Záporožská oblasť na juhovýchode Ukrajiny usporiada referendum o pripojení sa k Rusku v rovnakom termíne (od 23. do 27. septembra), ako tri ďalšie oblasti okupované ruskými silami. Ohlásil to promoskovský miestny predstaviteľ, informuje agentúra AFP.



New York - Každé štyri sekundy zomrie od hladu jeden človek. Vyplýva to z odhadov vyše 200 mimovládnych organizácií zo 75 krajín, ktoré vyzvali svetových lídrov na podniknutie konkrétnych opatrení na ukončenie globálnej potravinovej krízy.



Washington - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že jeho krajina je stále proti rozšíreniu NATO o Fínsko, ale predovšetkým o Švédsko. Zdôraznil, že najmä Švédsko je hniezdom terorizmu.



New York - Štáty nedokážu poriadne fungovať, uviazli na mŕtvom bode a nie sú pripravené či ochotné čeliť výzvam, ktoré ohrozujú budúcnosť ľudstva a celej planéty. Počas otváracieho príhovoru všeobecnej rozpravy 77. Valného zhromaždenia OSN to uviedol jej generálny tajomník António Guterres.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres hovorí na 77. Valnom zhromaždení OSN 20. septembra 2022 v New Yorku.
Foto: TASR/AP


Moskva - Západné sankcie síce nespôsobili ruskej ekonomike katastrofu, keďže Moskva našla spôsob, ako ich do určitej miery kompenzovať, svoj efekt však majú. Ruské hospodárstvo smeruje tento rok k poklesu, zatiaľ čo bez sankcií by mohlo zaznamenať rast až o 6 percent. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá uskutočnila rozhovor s ruským ekonómom Olegom Vjuginom.



Tbilisi - Ozbrojený muž zajal v banke v gruzínskom meste Kutaisi 12 rukojemníkov, pričom požaduje veľkú sumu peňazí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na gruzínske ministerstvo vnútra.

Na videosnímke príslušníci špeciálnej jednotky gruzínskej polície sa pripravujú na útok v budove banky, v ktorej ozbrojený muž drží 12 ľudí ako rukojemníkov v gruzínskom meste Kutaisi 20. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Boston - Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára ukončil hráčsku kariéru. Uzavrel ju ako hráč Bostonu Bruins, s ktorým podpísal jednodňový kontrakt.