Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 22. septembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Vládny návrh zákona o energetike prerokuje plénum Národnej rady v skrátenom legislatívnom konaní. Kompetencie štátu v stave energetickej núdze sa podľa návrhu majú posilniť. Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením. Poslanci prerokujú aj návrh na zvýšenie platov zdravotníkov v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Hnutie Sme rodina chcelo s opozíciou blokovať schôdzu parlamentu, tvrdí šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Myslí si, že dôvodom bol návrh SaS o úprave paragrafu 363 Trestného poriadku. OĽANO chcelo návrh podporiť. Napokon sa bude o ňom hlasovať v utorok 27. septembra.



Bratislava - Národnej rade chýbajú dvaja podpredsedovia, uchádzačov na tento post môžu navrhnúť zástupcovia strán zastúpených v parlamente, nielen poslaneckých klubov. Voliť by sa mali až v októbri. O funkciu by sa mohol uchádzať Tomáš Taraba (nezaradený). Odmieta ho Za ľudí aj SaS. Klub OĽANO si počká na nominácie a termín voľby, potom chce o kandidátoch diskutovať v koalícii.



Bratislava - Nový minister školstva by mohol byť vymenovaný v budúcom týždni. V dnešnej hodine otázok v parlamente to povedal premiér Eduard Heger. Premiér zopakoval, že je proti plošnému zatváraniu škôl v dôsledku energetickej krízy.



Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár prijal na Bratislavskom hrade generálnych prokurátorov Vyšehradskej štvorky. Prokurátori zároveň spoločne podpísali tzv. Bratislavskú deklaráciu.

Predseda NR SR Boris Kollár prijal generálnych prokurátorov krajín V4 pri príležitosti podpísania Bratislavskej deklarácie na Bratislavskom hrade 22. septembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Nitra - Vodárenské spoločnosti nutne potrebujú čerpať zdroje z európskych fondov, inak nebudú mať financie nie len na nové projekty, ale ani na údržbu existujúcej infraštruktúry. Na stretnutí s predsedom parlamentu Borisom Kollárom to skonštatovali predstavitelia Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti.



Bratislava - Príslušníkom Ozbrojených síl Slovenskej republiky patrí úcta a vďaka za službu, ktorú vykonávajú s profesionalitou, odhodlaním a obetavosťou. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla pri príležitosti dnešného Dňa Ozbrojených síl Slovenskej republiky.



Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec rokoval s riaditeľkou Európskeho centra výnimočnosti pre boj proti hybridným hrozbám Tejlou Helenou Tiilikanen. Obaja sa zhodli, že boj s hoaxami je nesmierne potrebný tak na vnútroštátnej ako aj medzinárodnej úrovni.



Bratislava - Zdravotné poisťovne pozastavili schválenie preplácania štyroch nových onkoliekov z verejného zdravotného poistenia. Nesúhlasili so zmluvami, ktoré ministerstvo zdravotníctva uzavrelo s výrobcami liekov.



Nitra - Zlúčením dvoch vzdelávacích inštitúcií v gescii ministerstva pôdohospodárstva, Agroinštitútu a Agentúry pre rozvoj vidieka, vznikne od začiatku budúceho roka nový Inštitút znalostného pôdohospodárstva a inovácií.



Moskva - Po nariadení čiastočnej mobilizácie v Rusku vyzval predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin poslancov dolnej komory parlamentu, aby sa hlásili do vojny na Ukrajine.

Na archívnej snímke Viačeslav Volodin.
Foto: TASR/AP


Londýn - Britská centrálna banka zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov, napriek tomu, že ekonomika smeruje do recesie. Bank of England zároveň dodala, že začne s aktívnym predajom dlhopisov.



Berlín - Nemecko je pripravené prijať ľudí, ktorí sa v Rusku snažia vyhnúť vojenskej službe, a rovnako aj dezertérov z ruskej armády. V súvislosti so správami o úteku mužov z Ruska po vyhlásení čiastočnej mobilizácie to naznačili viacerí ministri spolkovej vlády.



Praha - Česká republika neudelí humanitárne víza Rusom, ktorí zo svojej vlasti utekajú pred čiastočnou mobilizáciou.



Praha - Ministerstvo zahraničných vecí Českej republiky odkázalo klubom San Jose Sharks a Nashville Predators, že ich ruskí hráči nie sú v krajine vítaní. Zápasmi týchto tímov odštartuje 7. októbra v pražskej O2 aréne 105. ročník NHL. Prípadný zákaz vstupu do krajiny by sa týkal Jakova Tretina z Nashvillu a Jevgenija Svečnikova zo San Jose.



Krefeld - Slovenskí hokejoví reprezentanti sa na Nemeckom pohári 10. až 13. novembra stretnú s Rakúskom, Dánskom a Nemeckom.