Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 23. septembra 2022 - 17.45 h.



New York - Generálny tajomník OSN António Guterres potvrdil, že agentúry OSN budú Slovensku aj naďalej pomáhať zvládať podporu pre ľudí utekajúcich pred ruskou agresiou. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s Guterresom.



New York - Prezidentka Zuzana Čaputová na pôde OSN upozornila na potrebu rovnocenného zapojenia žien a dievčat pri riešení kríz, ktorým v súčasnosti čelí medzinárodné spoločenstvo.



Praha - V Bratislave sa 11. októbra uskutoční prezidentský summit krajín Vyšehradskej štvorky. Na stretnutí, ktoré organizuje Slovensko, sa osobne zúčastní aj český prezident Miloš Zeman.



Praha - Novým českým veľvyslancom na Slovensku sa od budúceho roka stane súčasný riaditeľ zahraničného odboru Kancelárie prezidenta republiky Rudolf Jindrák.



Bratislava - SaS podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze a vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi. Informovala o tom predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová s tým, že návrh podpísalo 32 poslancov.



Brusel - NATO v dnešnom oficiálnom oznámení dôrazne odsúdila plán uskutočniť falošné referendá o vstupe do Ruskej federácie v ukrajinských oblastiach čiastočne kontrolovaných ruskou armádou.

Ľudia z Luhanskej oblasti, územia kontrolovaného proruskou separatistickou vládou, ktorí však žijú v Rusku, stoja v rade na referendum o pripojení samozvanej Luhanskej republiky k Rusku vo volebnej miestnosti zriadenej v dočasnom ubytovaní vo Volgograde v piatok 23. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Z masového pohrebiska pri meste Izium na východe Ukrajiny bolo exhumovaných 436 tiel. Tridsať z nich malo viditeľné známky mučenia. Popoludní to oznámili gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov a šéf polície Volodymyr Tymoško.

Na snímke exhumované neidentifikované hroby civilistov a ukrajinských vojakov na cintoríne v meste Izium na východe Ukrajiny, ktoré nedávno opätovne získali ukrajinské sily v pondelok 19. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Trestné stíhanie finančníka Jaroslava Haščáka bolo typickým politickým procesom bez dôkazov. Popoludní to vyhlásil šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico s tým, že o zadržaní finančníka mal byť v roku 2020 informovaný aj vtedajší policajný prezident.



Bratislava - Novela Ústavy týkajúca sa lehôt na prezidentské voľby ide do druhého čítania. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady v dnešnom hlasovaní. Za hlasovalo 75 zo 126 prítomných poslancov, proti bolo 32 poslancov a 19 sa zdržali.



Bratislava - Minister obrany Jaroslav Naď opakovane upozornil, že Slovensko stále neratifikovalo vstup Fínska do NATO. Podľa neho ostalo Turecko, Maďarsko a Slovensko. O pristúpení Fínska a Švédska do Aliancie by mala Národná rada rokovať budúci utorok.



Bratislava - Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov nesúhlasí s navrhovanou úpravou miezd zdravotníkom z dielne Ministerstva zdravotníctva. Nezohľadňuje podľa nej požadovaný nárast miezd ani zásluhovosť.



New York - Izraelský premiér Jair Lapid včera na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN povedal, že dohoda z Palestínčanmi, založená na dvoch štátoch pre dva národy, je napriek existujúcim prekážkam správna vec pre bezpečnosť a hospodárstvo Izraela a pre budúcnosť ich detí.

Izraelský premiér Jair Lapid počas prejavu na 77. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vo štvrtok 22. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


New York - Cena americkej ropy WTI sa dnes prepadla pod hranicu 80 USD za barel, čo je jej najnižšia hodnota od januára. Dôvodom sú obavy z globálnej recesie a posilňovania dolára.



Washington - Je možné znížiť rekordne vysokú infláciu v Spojených štátoch pri zachovaní zdravého trhu práce. Uviedla to včera večer americká ministerka financií Janet Yellenová deň potom, čo Federálny rezervný systém už tretíkrát po sebe zvýšil úrokové sadzby až o 75 bázických bodov.



Helsinki - Fínsko výrazne obmedzí vstup ruských občanov na svoje územie. K tomuto kroku pristúpilo po tom, ako sa po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku zdvojnásobil počet Rusov vstupujúcich do Fínska.

Cestujúci autobusu z Ruska do Fínska idú na hraničnú kontrolu na hraničnom priechode Vaalimaa vo Virolahtiin Virolahti, Fínsko, piatok 23. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Rusko chce anektovať okupované ukrajinské územia po referendách v štyroch oblastiach čo najrýchlejšie. Procedúra pre začlenenie oblastí by mohla byť rýchla. Uviedol popoludní podľa ruských médií hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Vojenské vozidlo prechádza okolo bilbordu s nápisom "S Ruskom navždy, 27. september" pred referendom o pripojení Luhanskej samozvanej republike na východe Ukrajiny k Rusku vo štvrtok 22. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Vo veku nedožitých 70 rokov zomrel v Bratislave Ľubomír Čechovič, ktorý sa produkčne podieľal na tvorbe desiatok inscenácií zlatej éry Bratislavských televíznych pondelkov.



Londýn - Vo veku 70 rokov zomrela spisovateľka Hilary Mantelová, prvá britská literátka, ktorá dvakrát získala Bookerovu cenu. Prestížne ocenenie získal za historické romány Wolf Hall (2009) a Bring Up the Bodies (2012).

Na archívnej snímke spisovateľka Hilary Mantelová.
Foto: TASR/AP