Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 7. októbra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Národná rada nebola ani na druhý pokus uznášaniaschopná pri hlasovaní o posunutí novely zákona o štátnom rozpočte do druhého čítania. Predseda parlamentu Boris Kollár preto prerušil schôdzu a pokračovať bude v utorok 11. októbra.



Bratislava - SaS by mala zísť z kratšej cesty a prestať blokovať parlament s "mafiou a extrémistami". Vyzval ju na to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Reagoval tak na blokovanie parlamentu pri hlasovaní, v ktorom malo plénum rozhodnúť o novele štátneho rozpočtu na tento rok.



Bratislava - Smer-SD je pripravený aj so zvyškom opozície pokračovať v obštrukcii parlamentu aj v utorok 11. októbra. Strana nechce podporiť novelu zákona o štátnom rozpočte, v ktorom žiada minister financií Igor Matovič zvýšenie o 1,5 miliardy eur. Žiadajú nový návrh novelizácie rozpočtu tak, aby sa zvýšil len o 207 miliónov eur na opätovné vyplatenie 13. dôchodkov.
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico (Smer-SD) počas rokovania 72. schôdze parlamentu v Bratislave 27. septembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je presvedčená, že súdna reforma bola pripravená tak, aby od 1. januára 2023 mohla byť rozbehnutá na súdoch. Uviedla to v reakcii na plán súčasného ministra Viliama Karasa posunúť implementáciu súdnej mapy o päť mesiacov.
Portál TERAZ.sk


Bratislava - Ministri pôdohospodárstva krajín V4 a tiež Bulharska, Chorvátska, Rumunska a Slovinska, za účasti eurokomisára pre poľnohospodárstvo Janusza Wojciechowskieho, podpísali deklaráciu k príležitostiam a výzvam členských štátov spojených s uplatňovaním prístupov uhlíkového poľnohospodárstva.
Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Rumunska Dragos-Costin Telehuz, minister poľnohospodárstva Bulharska Javor Gečev, námestník tajomníka ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Poľska Krzysztof Ciecióra, komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO), námestník ministra poľnohospodárstva ČR Petr Jílek, zástupca ministra a štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Maďarska Sándor Farkas, ministerka pôdohospodárstva Chorvátska Marija Vučkovičová a ministerka poľnohospodárstva, potravinárstva a lesníctva Slovinska Irena Šinkoová počas prvej ministerskej konferencie s komisárom EÚ pre poľnohospodárstvo a ministrami poľnohospodárstva krajín V4 + 4 (Chorvátsko, Slovinsko, Rumunsko, Bulharsko), ktorá sa uskutočnila pod záštitou slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej skupine (SK V4 PRES) v Pezinku 7. októbra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Podľa ministerstva vnútra od 29. septembra bolo zadržaných na území Slovenska 801 migrantov a 14 prevádzačov.



Praha - Európska únia je rozhodnutá mobilizovať všetky nástroje na podporu Ukrajiny vo vojenskej, politickej i humanitárnej oblasti. Vyhlásil to na záverečnej tlačovej konferencii pražského neformálneho summitu Európskej únie predseda Európskej rady Charles Michel, podľa ktorého európski lídri prijali rozhodnutie o nevyhnutnosti posilnenia sankcií proti Rusku.



Kyjev/Moskva - Úrad ukrajinského prezidenta uviedol, že občania Ukrajiny, ktorí od februára čelia útokom Ruska, sú "tvorcami mieru". Ukrajinská ľudskoprávna organizácia Centrum pre občianske slobody sa dnes stala jedným z tohtoročných laureátov Nobelovej ceny za mier.



Praha - Českí ministri sa v Kyjeve 31. októbra zúčastnia na spoločnom zasadnutí ukrajinskej a českej vlády. Rokovať budú o dôsledkoch ruskej agresie a o obnove Ukrajiny.



Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonáte s Vladimirom Putinom zopakoval, že Ankara je ochotná podieľať sa na mierovom riešení vojny na Ukrajine.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin sa sa dnes dožíva 70 rokov. Patriarcha Kirill vyzval obyvateľstvo, aby sa modlilo za zdravie tohto najdlhšie slúžiaceho najvyššieho predstaviteľa Ruska od čias diktátora Josifa Stalina. Ruskému prezidentovi zablahoželal aj severokórejský vodca Kim Čong-un.
Na archívnej snímke z 28. apríla 2019 ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) počas veľkonočnej pravoslávnej bohoslužby v Chráme Spasiteľa Krista v Moskve.
Foto: TASR/AP



Kyjev - Vladimir Putin by mal byť postavený pred medzinárodný tribunál pre ruské vojnové zločiny spáchané na Ukrajine. Vyhlásila to Olexandra Matvijčuková, šéfka ukrajinskej organizácie Centrum pre občianske slobody, ktorá sa stala jedným z laureátov tohtoročnej Nobelovej ceny za mier.



Moskva/Praha - Ruské ministerstvo obrany odvolalo veliteľa Východného vojenského okruhu. Generálplukovníka Alexandra Čajka vystrieda generálporučík Rustam Muradov.



Rím - Dosluhujúca talianska vláda prijala nový plán pre oblasť práv komunity LGBT+. Stalo sa tak krátko pred odovzdaním moci pravicovej vláde, ktorá sľubuje, že bude v sociálnej oblasti konzervatívnejšia. Cieľom Národnej stratégie pre komunitu LGBT+ na roky 2022-25 je bojovať proti diskriminácii lesieb, gejov, bisexuálnych a transrodových osôb v školách, na univerzitách, v nemocniciach, vo väzniciach, v športových kluboch a na pracoviskách.



Moskva - Neznáme bezpilotné lietadlo sa zrútilo na vojenské letisko v ruskej Kalužskej oblasti, ktorá sa nachádza približne 200 kilometrov severovýchodne od rusko-ukrajinských hraníc. Dnes to uviedol gubernátor Kalužskej oblasti Vladislav Šapša.