Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 28. októbra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala verejnosť na účasť na zajtrajších regionálnych a komunálnych voľbách. Vyhlásila to na sociálnej sieti s tým, že samosprávy sú najbližšie k občanom a najlepšie môžu rozumieť ich potrebám.

- Voľby do orgánov samosprávy obcí a samosprávnych krajov budú prvýkrát spojené a konať sa budú od 07.00 h do 20.00 h.



Bratislava - "Prvá ČSR bola vďaka osobnostiam ako Tomáš Garrigue Masaryk a Milan Rastislav Štefánik úspešným príbehom, na základoch ktorého dodnes stojíme," povedala prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Dňa vzniku samostatného československého štátu.

- Výročie vzniku ČSR si dnes pripomenuli aj predseda parlamentu Boris Kollár, premiér Eduard Heger, ďalší ústavní činitelia, ako aj zástupcovia parlamentných i viacerých mimoparlamentných strán.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová pokladá veniec k pamätníku M. R. Štefánika pri príležitosti štátneho sviatku 104. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave 28. októbra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Praha - Osud Československej republiky tak, ako existovala v medzivojnovom období, pripomína, že sloboda a demokracia sú krehké hodnoty, o ktoré je potrebné sa starať. Pri príležitosti 104. výročia vzniku samostatného československého štátu to uviedol český premiér Petr Fiala.



Viedeň - Rakúsko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom predbežne o 15 dní, neskôr zváži ich predĺženie o ďalších 30 dní. Pôvodne mali hraničné kontroly na rakúsko-slovenských hraniciach platiť do dnešného dňa.



Bratislava - Komisár pre deti Jozef Mikloško je znepokojený a nesúhlasí s tým, že prezidentka Zuzana Čaputová vetovala zákon o profesionálnych náhradných rodičoch. Tvrdí, že vrátenie zákona nezohľadňuje princíp najlepšieho záujmu dieťaťa.



Londýn - Nový britský premiér Rishi Sunak sa dohodol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom na zintenzívnení boja proti nelegálnej migrácii cez Lamanšský prieliv.



Moskva - Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes oznámil, že tzv. čiastočná mobilizácia v Rusku bola zavŕšená. Na základe septembrového výnosu v rámci nej do armády povolali 300.000 záložníkov.

Odvedenec si dáva zbraň na plece počas výcviku na strelnici vo Volgogradskej oblasti na juhozápade Ruska vo štvrtok 27. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajina zatiaľ zostrelila vyše 300 iránskych samovražedných dronov Šáhid-136, oznámil dnes na brífingu hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat.



Praha - Na Václavskom námestí v Prahe demonštrujú tisíce ľudí na proteste s názvom Nenásilná revolúcia – Česko na 1. mieste. Demonštrácia má podľa organizátorov nadviazať na predchádzajúce akcie uskutočnené v septembri. Jednou z požiadaviek protestujúcich je koniec vlády Petra Fialu.

Na snímke účastníci demonštrácie s názvom Nenásilná revolúcia - Česká republika na 1. mieste, na ktorej ľudia protestujú proti vláde českého premiéra Petra Fialu. Praha, 28. októbra 2022.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová



Moskva - Kremeľ dnes potvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin bude v pondelok v ruskom čiernomorskom letovisku Soči hostiť lídrov Arménska a Azerbajdžanu. Obe krajiny sa už roky sporia o región Náhorný Karabach.



Washington - Manžela predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, Paula Pelosiho, po vlámaní do ich domu v kalifornskom San Franciscu dnes nadránom "násilne napadli". Oznámil to úrad političky, na ktorý sa v správe odvolala tlačová agentúra Reuters.



Moskva/Kyjev - Iba tri percentá potravín vyvážaných z Ukrajiny v rámci dohody sprostredkovanej Organizáciou Spojených národov a Tureckom dosiaľ skončili v najchudobnejších krajinách, cituje britský denník The Guardian z vyhlásenia ruských predstaviteľov.



Brusel - Dôvera v ekonomiku eurozóny v októbri klesla na najnižšiu úroveň za zhruba dva roky. Prispelo k tomu výrazné zhoršenie nálady v službách aj vo výrobe. Ukázal to najnovší prieskum Európskej komisie.



Bratislava - Od nového roku sa zavedú celoslovenské evidenčné čísla, na ktorých už nebude skratka okresu. Evidenčné čísla budú viazané na vozidlo, nie na ich majiteľov.



Bratislava - Obrancovia Michal Beňo a Samuel Hain sa ako nováčikovia dostali do nominácie slovenskej hokejovej reprezentácie na Nemecký pohár v Krefelde. V nej figurujú iba hráči zo slovenskej a českej najvyššej súťaže. Prvý zápas zohrajú slovenskí reprezentanti vo štvrtok 10. novembra proti Rakúsku.



Bratislava - Zajtra si pospíme o hodinu dlhšie. Noc zo soboty 29. októbra na nedeľu 30. októbra bude opäť o hodinu dlhšia. O 3.00 h stredoeurópskeho letného času sa čas na ručičkách hodín posunie naspäť, a to na 2.00 h stredoeurópskeho času.