Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 9. novembra 2022 - 17.45 h.



Košice - Ústavný súd zatiaľ nerozhodol o otázke ústavnosti častí tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada v júni opätovne schválila aj po vetovaní hlavou štátu. Po dnešnom verejnom pojednávaní súd ďalší termín neurčil.



Bratislava Plénum Národnej rady podvečer opätovne schválilo zákon o profesionálnych náhradných rodičoch, ktorý vrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Zároveň odobrilo aj pripomienku hlavy štátu. Tá namietala, že niektoré ustanovenia zákona sú podľa nej v rozpore s ústavou a Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.



Bratislava - Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. Kabinet o tom rozhodol dnes.



Bratislava - Integrovaný záchranný systém sa má dočkať zmien. Posilniť sa má pôsobnosť Ministerstva vnútra na strategickej úrovni riadenia a koordinácie jednotlivých zložiek. Návrh legislatívy vláda schválila dopoludnia.



Bratislava - Hraničné kontroly na vnútorných hraniciach sú neopodstatnené. Je to v rozpore s kódexom schengenských hraníc. Migrácia a zvýšený pohyb na vonkajších hraniciach nie sú v zmysle kódexu považované za bezpečnostné riziko. Informoval o tom policajný prezident Štefan Hamran.



Bratislava – Národná rada dopoludnia schválila novelu zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení. Cieľom je zatraktívnenie a zefektívnenie sporenia v treťom pilieri dôchodkového sporenia.



Bratislava - Na referendum, ktoré sa uskutoční v januári, sa vyčlení vyše 10,4 milióna eur. Z toho má ísť viac ako 8,7 milióna pre ministerstvo vnútra a vyše 1,6 milióna pre Štatistický úrad.



Nowa DębaSlovenský premiér Eduard Heger zdôraznil dôležitosť spolupráce spojeneckých armád, ktorá sa prehlbuje aj medzinárodnými vojenskými cvičeniami. Spolu s poľským premiérom Mateuszom Morawieckym sa popoludní zúčastnil na medzinárodnom cvičení ozbrojených síl krajín V4, Británie a USA vo výcvikovom priestore pri poľskej obci Nowa Dęba.

Na snímke zľava predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a poľský premiér Mateusz Morawiecki sa účastnia na spoločnom vojenskom cvičení Vyšehradskej skupiny (V4), USA a Británie pod názvom Puma 22 v poľskom meste Rzeszów v stredu 9. novembra 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Ministerstvo kultúry vyhlásilo dnes výberové konanie na generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla. Záujemcovia o túto pozíciu môžu posielať svoje prihlášky do 5. decembra.



Bratislava - Poslanci Národnej rady zvolili napoludnie za verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského. Zo 138 prítomných ho podporilo 81 poslancov.



Bratislava - Národná rada napoludnie zvolila Petra Kuboviča za predsedu Úradu pre verejné obstarávanie. Navrhla ho vláda na základe verejného vypočutia.

Na archívnej snímke Peter Kubovič.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Ceny plynu a elektriny pre domácnosti budú stanovené vládou vo všeobecnom hospodárskom záujme. Regulované ceny vyrátané na základe trhových cien Úradom pre reguláciu sieťových odvetví by totiž priniesli ich extrémne zdraženie. Popoludní to povedal minister hospodárstva Karel Hirman.



Brusel - Európska komisia dnes predložila návrh zmeny fiškálnych pravidiel, ktorá by vysoko zadlženým krajinám EÚ dala viac času na zníženie dlhu. Cieľom je, aby krajiny neboli nútené k nadmerne prísnym úsporným opatreniam, ktoré by mohli poškodiť dlhodobé vyhliadky ich ekonomík.



Brusel - Európska komisia popoludní navrhla bezprecedentný podporný balík pre Ukrajinu vo výške 18 miliárd eur na rok 2023. Pomoc bude vo forme vysoko zvýhodnených pôžičiek, ktoré sa budú od budúceho roka vyplácať v pravidelných splátkach.

Pohľad na budovy poškodené ostreľovaním s pravoslávnou cirkvou v pozadí v oslobodenej dedine Shchurove, Donecká oblasť, Ukrajina, pondelok 7. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský minister obrany Sergej Šojgu popoludní prikázal ruskej armáde, aby sa stiahla z mesta Cherson na východe Ukrajiny.


Bratislava - Problémom novelizácie reformy súdnej mapy je vypustenie previerok pre sudcov, ktorí budú prechádzať na nové správne súdy. V diskusii o novej podobe reformy v pléne Národnej rady to povedala poslankyňa a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková.



Bratislava - Mladistvý obvinený A. P. z obce Mníšek nad Hnilcom (okres Gelnica), ktorý chcel zaútočiť sekerou na viacerých spolužiakov a pedagógov základnej školy, zostáva vo väzbe. Najvyšší súd zamietol jeho sťažnosť proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu, ktorým bol vzatý do väzby.



Glasgow - Slovenské tenistky zvíťazili vo svojom druhom vystúpení na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej v Glasgowe nad Belgickom 2:1. Napriek triumfu však už nemajú reálnu šancu na postup do semifinále.