Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 11. novembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady ukončili krátko popoludní rokovanie. Na mimoriadnej schôdzi, ktorú inicioval Smer-SD, diskutovali o situácii v zdravotníctve. Poslanci budú pokračovať v schôdzi hlasovaním v utorok 15. novembra. Po hlasovaní by sa mala začať ďalšia schôdza iniciovaná Smerom-SD. Odvolávať chce ministra vnútra Romana Mikulca.



Bratislava - Poslanci parlamentu za Sme rodina sa pri hlasovaní o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca z funkcie zdržia. Uviedol to predseda Sme rodina Boris Kollár.



Bratislava - Líder Smeru-SD Robert Fico považuje za dôležité odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Deklaroval, že Smer-SD v utorok 15. novembra na mimoriadnu schôdzu parlamentu príde a chce rokovať.



Tallinn - Predseda slovenskej vlády Eduard Heger a estónska premiérka Kaja Kallasová sa zhodli na potrebe pokračovania pomoci Ukrajine. "Je potrebné hovoriť o bezpečnosti, obrane, jednote," povedal premiér Heger. Estónska premiérka zdôraznila, že spoločnosť trápi okrem vojny na Ukrajine aj hybridná či kybernetická vojna.

Na snímke sprava estónska premiérka Kaja Kallasová a slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) počas spoločnej tlačovej konferencie v Talline v piatok 11. novembra 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec vyzval ľudí, ktorí sa chcú na téme nelegálnej migrácie politicky priživiť alebo ju zneužiť, aby upustili od svojho správania. Chce tak zabrániť zvýšenej miere nenávisti voči migrantom, polícii či neziskovým organizáciám.



Bratislava - Predstavitelia Slovenska a Česka sa na spoločnom rokovaní zhodli na potrebe posilniť v boji proti nelegálnej migrácii najmä maďarsko-srbskú hranicu, ktorá je vonkajšou hranicou Schengenu. Rezorty vnútra oboch krajín majú tiež spoločne vyhodnocovať situáciu týkajúcu sa nelegálnej migrácie, ako aj navrhovať riešenia.

Na snímke zľava slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) a český premiér Petr Fiala počas spoločného uctenia pamiatky padlých vojakov pri príležitosti Dňa vojnových veteránov 11. novembra 2022 pri pamätníku Československých legionárov v Prahe.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Polícia preverí financovanie volebnej kampane neúspešného kandidáta na primátora Bratislavy Rudolfa Kusého. Na jeho účte sa malo objaviť 80.000 eur od KDH, ktoré z hnutia neboli.



Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady konali na prelome októbra a novembra, vyhrala by strana Hlas-SD s podporou 18,6 percenta hlasov. Druhý by skončil Smer-SD so 14,2 percentami, tretia Republika by získala 11,8 percent. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median SK pre RTVS. Do parlamentu by sa dostalo aj Progresívne Slovensko s podporou 9,8 percenta a SaS s 6,5 percentami hlasov. KDH a Sme rodina by mali podporu 5,8 percent. Pred bránami parlamentu by zostali OĽANO a ĽSNS, obe s 3,9-percentnou podporou. Za ľudí by získalo 2,4 percenta hlasov.



Bratislava - Na Slovensko dorazilo ďalších asi 3500 balení antivirotického lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir na liečbu ochorenia COVID-19.



Bratislava - Prepojovací plynovod Poľsko-Slovensko je pripravený na komerčnú prevádzku. Kapacita nového prepojovacieho bodu bude od zajtra dostupná.



Bratislava - Doterajší riaditeľ Rady pre mediálne služby Ľuboš Kukliš požiadal k 10. novembru o uvoľnenie z funkcie.



Kyjev - Ukrajina oznámila, že jej ozbrojené sily vstupujú do mesta Cherson po tom, ako sa odtiaľ stiahla ruská armáda. "Cherson sa vracia pod kontrolu Ukrajiny a jednotky ozbrojených síl Ukrajiny vstupujú do mesta," uviedlo na ukrajinské ministerstvo obrany.



Moskva - Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že z Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny vrátane mesta Cherson stiahlo viac ako 30.000 vojakov. Vyhlásenie prišlo v čase, keď Kyjev uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily vstupujú do Chersonu.



Brusel - Zvýšená neistota, vysoké tlaky na ceny energií, erózia kúpnej sily domácností a prísnejšie podmienky financovania privedú Európsku úniu, eurozónu a väčšinu členských štátov v poslednom štvrťroku 2022 do recesie. Vyplýva to z jesenných ekonomických prognóz, ktoré zverejnila Európska komisia.



Zürich - Slovenskí florbalisti nepostúpili do semifinále na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku. Obhajcom bronzu z Česka podľahli v dnešnom štvrťfinále 4:9.