Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 22. novembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - V siedmich bodoch smerujeme k dohode, informoval po rokovaní s Lekárskym odborovým združením premiér Eduard Heger. Dodal, že dohoda stojí na ôsmom bode týkajúcom sa platov.

- Minister financií Igor Matovič opakovane potvrdil, že ponuka na zvýšenie platov až o 35 percent je finálna. Zajtra očakáva od lekárov definitívnu odpoveď.

- Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský doplnil, že pokračujú ďalšie rokovania, na ktorých sa doladia technické detaily.

Na snímke premiér Eduard Heger (OĽANO) počas 118. schôdze vlády SR v Bratislave v stredu 16. novembra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Prešov - V prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana vypovedalo 32 lekárov služby na december.



Žilina – Žilinský samosprávny kraj nebude po nadobudnutí platnosti výpovedí lekárov od 1. decembra schopný garantovať poskytovanie akútnej a neodkladnej zdravotnej starostlivosti na území kraja. Informovala o tom riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu Žilinského samosprávneho kraja Silvia Pekarčíková.



Bratislava - Predstavitelia koalície majú dnes večer riešiť na koaličnej rade situáciu s vysokými cenami energií, výsledky vyjednávania s lekárskymi odborármi, ako aj tému nelegálnej migrácie. Debatovať tiež majú o podpore pre štátny rozpočet na budúci rok.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala poverovacie listiny trom novým veľvyslancom. V Číne bude pôsobiť Peter Lizák, na Kube Milan Zachar a vo Švédsku bude Slovenskú republiku zastupovať Ľubomír Čaňo.

Na snímke noví veľvyslanci SR v pozadí zľava Peter Lizák v Čínskej ľudovej republike a Mongolsku so sídlom v Pekingu; Milan Zachar so sídlom v Kubánskej republike a Ľubomír Čaňo vo Švédskom kráľovstve, ktorým prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) odovzdáva poverovacie listiny v Prezidenskom paláci v Bratislave v utorok 22. novembra 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava/Brusel/Haag - Predseda vlády Eduard Heger včera navštívil Agentúru Európskej únie pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust) so sídlom v Haagu. So slovenským prokurátorom Ladislavom Hamranom, ktorého v októbri 2020 znovuzvolili do funkcie predsedu Eurojustu hovorili o slovenskom príspevku k spoločnému vyšetrovaciemu tímu na Ukrajine.



BratislavaRezort vnútra sa v spolupráci s partnermi z iných rezortov, samospráv a neziskových organizácií už niekoľko mesiacov pripravuje na prípadnú druhú vlnu utečencov pred vojnou na Ukrajine.



Bratislava - Opatrenie, ktorým majú byť financovaní pedagogickí asistenti z plánu obnovy a odolnosti, je aktuálne stále v procese riešenia. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva v reakcii na kritiku bývalého ministra školstva Branislava Gröhlinga.

- Ministerstvo školstva taktiež uviedlo že, si plní svoje reformné povinnosti vyplývajúce z plánu obnovy.



Brusel - Po mesiacoch sporov a ťažkých rokovaní prichádza Európska komisia s návrhom na strop pre cenu plynu na úrovni 275 eur za megawatthodinu. To je výrazne nad súčasnou cenou približne 120 eur, ale pod vrcholmi, na ktoré sa ceny vyšplhali v lete. Vyplýva to z dokumentu, ktorý videla agentúra Bloomberg News.



Bratislava/Paríž - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj očakáva, že rast slovenskej ekonomiky sa na budúci rok výrazne spomalí.



Madrid - NATO by mala zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť v Poľsku vzhľadom na pribúdajúce hrozby vyplývajúce z rusko-ukrajinskej vojny. Vyhlásil to predseda Parlamentného zhromaždenia NATO Gerald Connolly.

Predseda Parlamentného zhromaždenia NATO, americký kongresman Gerry E. Connolly (vpravo), hovorí, keď je jeho obraz zobrazený na veľkej obrazovke počas 68. výročného zasadnutia Parlamentného zhromaždenia NATO v Madride, Španielsko, v pondelok 21. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Brusel/Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu prijali smernicu o ženách vo vrcholových orgánoch spoločností. Hlavným cieľom smernice je zaviesť transparentné postupy prijímania zamestnancov.



Kyjev - Jeden dobrovoľník prišiel o život a dve ďalšie ženy utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní, ktoré zasiahlo centrum na distribúciu humanitárnej pomoci v meste Orichiv na juhovýchode Ukrajiny. Informuje denník The Guardian a spravodajská stanica Sky News.



Praha - Čím skôr si uvedomíme, že odchod vojsk NATO z Afganistanu bol jej najväčšou porážkou v moderných dejinách, a nielen taktickým ústupom, tým lepšie pre svetovú bezpečnosť, vyhlásil český prezident Miloš Zeman.



Kyjev/Moskva - Kremeľ pripravuje druhé kolo mobilizácie a plánuje odviesť do 700.000 mužov, uviedol poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

Ruskí náboroví pracovníci pochodujú pred vojenským výcvikom v Moskve 1. októbra 2022. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu v Rusku 21. septembra.
Foto: TASR - AP


Lusail - Futbalisti Argentíny šokujúco prehrali vo svojom prvom zápase na 22. majstrovstvách sveta. V stretnutí C-skupiny v katarskom meste Lusail podľahli Saudskej Arábii 1:2.

Na snímke saudskoarabskí futbalisti oslavujú druhý gól Sálima Davsárího v zápase C-skupiny skupinovej fázy a MS vo futbale Argentína - Saudská Arábia v katarskom Lusaile 22. novembra 2022.
Foto: TASR - AP


Dauha - V úvodnom stretnutí D-skupiny medzi Dánskom a Tuniskom sa zrodila prvá bezgólová remíza na MS v Katare.



Östersund - Slovenskí reprezentanti v curlingu prehrali v dueli na ME B-divízie v Östersunde s Fínskom 3:6. V súťaži žien slovenský tím podľahol Anglicku tesne 6:7.