Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 24. novembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová odobrila posunutie súdnej mapy o päť mesiacov, a to na jún 2023. Popoludní podpísala novelu zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi súdov.



Bratislava - Premiér Eduard Heger požiadal predsedov vlád V4 o pomoc v zdravotníctve. Deklarovali mu ochotu pomôcť v prípade, že by Slovensko potrebovalo od budúceho mesiaca lekárov do nemocníc.

Na snímke zľava maďarský premiér Viktor Orbán, český premiér Petr Fiala, slovenský premiér Eduard Heger a poľský premiér Mateusz Morawiecki pózujú pre spoločnú fotografiu po summite predsedov vlád V4, v Košiciach 24. novembra 2022.
Foto: TASR - František Iván


Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva sa dohodlo s lekárskymi odborármi na siedmich bodoch memoranda. Nevyriešenými stále zostávajú platy, ktoré nie sú v pôsobnosti rezortu zdravotníctva. Popoludní to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.



Bratislava - Lekárski odborári vyzývajú politikov, aby upokojili situáciu v zdravotníctve a prišli k rokovaciemu stolu. Na žiadnych nových požiadavkách netrvajú. Napoludnie to uviedol šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Minister financií Igor Matovič podľa neho škodí celej situácii.

- Podľa Visolajského stabilizačný príspevok, ktorý zdravotníkom ponúka vláda, ak neodídu, nemocniciam nepomôže z dlhodobého ani krátkodobého hľadiska.

– Prípadný odchod lekárov môže ohroziť poskytovanie urgentnej starostlivosti v niektorých pracoviskách Univerzitnej nemocnice Bratislava. Vyhlásil jej riaditeľ Alexander Mayer. Nemocnica eviduje výpovede približne 470 lekárov, čo predstavuje takmer tretinu.

– Košické nemocnice sa spoločne pripravujú na krízovú situáciu v súvislosti s výpoveďami lekárov. Najvážnejšia situácia je v Detskej fakultnej nemocnici.



Brusel - Ministri členských krajín EÚ zodpovedných za energetiku sa na dnešnom mimoriadnom zasadnutí v Bruseli nedohodli na balíku, ktorý má zmierniť dosahy energetickej krízy. Dôvodom je nespokojnosť s korekčným mechanizmom na ochranu podnikov a domácností v EÚ pred vysokými cenami plynu. Uviedol minister hospodárstva Karel Hirman.



Košice - Maďarsko podporuje vstup Fínska a Švédska do NATO. Po dnešnom samite predsedov vlád krajín V4 v Košiciach to uviedol maďarský premiér Viktor Orbán.

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán gestikuluje počas spoločnej tlačovej konferencie po summite predsedov vlád V4 v Košiciach vo štvrtok 24. novembra 2022.
Foto: TASR - František Iván


Brusel - Európska komisia dnes prijala plán spravodlivej transformácie územia pre Slovensko, v ktorom sa stanovuje stratégia investovania 459 miliónov eur z Fondu na spravodlivú transformáciu. Finančné zdroje podporia spravodlivý prechod ku klimatickej neutralite v najzraniteľnejších regiónoch Slovenska.



Bratislava - Na Slovensku máme vysokú mieru tolerancie k domácemu násiliu. Upozornila prezidentka Zuzana Čaputová pri otvorení dnešného školenia zamestnancov Kancelárie prezidenta k problematike domáceho násilia.



Praha — Od Európskej komisie budeme požadovať jasné usmernenie v uplatňovaní readmisnej dohody. Chceme komisiu zároveň požiadať, aby naše opatrenia voči nelegálnej migrácii boli financované z európskych peňazí. Povedal to minister vnútra Roman Mikulec.



Bratislava - Ministerstvo vnútra pripravuje humanitárnu pomoc pre Ukrajinu na zimné mesiace. Rezort obstaráva elektrocentrály, deky či posteľné súpravy.



Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu schválili popoludní Ukrajine pôžičku 18 miliárd eur ako reakciu na ruskú agresiu. Suma pokryje v roku 2023 približne polovicu z odhadovaných nákladov Ukrajiny, ktoré mesačne činia tri až štyri miliardy eur.



Budapešť - Maďarská vláda rozhodla, že svoj podiel 187 miliónov eur z pomoci EÚ Ukrajine, ktorú Brusel rieši úverom v celkovej výške 18 miliárd eur, poskytne Maďarsko priamo Ukrajine bez čerpania úveru, a to z vlastných rozpočtových zdrojov.



Moskva - Rusko dnes poprelo, že útokmi zámerne cielilo na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Zo spôsobenia škôd na kritickej energetickej infraštruktúre v Kyjeve obvinilo zahraničné a ukrajinské rakety protivzdušnej obrany.



Budapešť - Slovenský premiér Eduard Heger daroval pred samitom V4 v Košiciach svojmu maďarskému partnerovi Viktorovi Orbánovi šál s nápisom Slovakia. "Všimol som si, že Viktor Orbán má starý šál, preto som mu dnes daroval nový," zdôvodnil Heger.


Al Wakra - Futbalisti Švajčiarska vyhrali v dnešnom prvom zápase G-skupiny na MS v Katare s Kamerunom 1:0. Jediný gól zápasu strelil kamerunský rodák obliekajúci dres Švajčiarska Breel Embolo.

Na snímke vpravo švajčiarsky útočník Breel Embolo oslavuje svoj úvodný gól zápase G-skupiny MS vo futbale Švajčiarsko - Kamerun v kamerunskom meste Al Wakrah 24. novembra 2022.
Foto: TASR/AP



Al Raján - Futbalisti Uruguaja remizovali v úvodnom zápase H-skupiny na MS v Katare s Kórejskou republikou 0:0.