Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 25. novembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová apeluje na dohodu medzi lekárskymi odborármi a vládou. "Lekárske odbory a vláda sa dostali do bodu, keď existuje jediné riešenie, a to dohodnúť sa. Dohodnúť sa znamená poskytovať zdravotnú starostlivosť a zachraňovať pacientov. Nič dôležitejšie nie je," uviedla na sociálnej sieti.



Bratislava - Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o vysokých školách. Odobrila dve novely zákona o štátnych sviatkoch, na základe ktorých pribudnú dva pamätné dni. Podpísala novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti a novelu o doplnkovom dôchodkovom sporení. Odobrila zrušenie potreby povolenia na sobáš mimo trvalého bydliska a tiež novelu zákona podmieňujúcu strategický plán agropolitiky. Dnes podpísala aj novelu umožňujúcu dotovať vysoké ceny energií podnikov.



Bratislava - Návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2023 má eliminovať dosahy troch kríz. Rozpočtové provizórium prinesie obrovské hospodárske škody a pokles HDP na úrovni veľkých hospodárskych kríz. Počas prerokúvania zákona na parlamentnom finančnom výbore na to upozornil štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. Šéf výboru Marián Viskupič to označil ako strašenie. Výbor odobril návrh uznesenia k tomuto bodu.



Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec vyzval ľudí, zneužívajúcich smrť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, aby sa ospravedlnili vyšetrovateľom, príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže, súdnym lekárom, ktorí od začiatku hovorili o samovražde. Uviedol to v reakcii na rozhodnutie Krajskej prokuratúry Prešov, ktorá potvrdila zastavenie vyšetrovania.



Bratislava - Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský informoval, že k lekárom, ktorí vypovedali decembrové služby v slovenských nemocniciach, sa pridali ďalší. Mali tak urobiť v reakcii na zámer ministra financií Igora Matoviča zaviesť stabilizačný príspevok.



Bratislava - Zástupcovia Slovenskej lekárskej komory by mohli mediovať rokovania vlády a lekárskych odborárov. Na stretnutí na ministerstve zdravotníctva to ponúkli premiérovi Eduardovi Hegerovi, ktorý to privítal.



Bratislava - Univerzitná nemocnica Bratislava už neobjednáva pacientov na plánované operácie od 1. decembra.
Na snímke zľava medicínsky námestník Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslav Tedla a riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Alexander Mayer počas tlačovej konferencie k aktuálnej situácii v Univerzitnej nemocnici Bratislava 24. novembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

- Na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva pacientov ani prešovská Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana.

- Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky odkladá od začiatku decembra plánované operácie.

- Fakultná nemocnica Trnava obmedzuje plánované operácie pacientov, u ktorých je predpoklad, že by zostali hospitalizovaní aj po 1. decembri.

- Na plánované operácie od 1. decembra pacientov neobjednáva ani Nemocnica Poprad.

- Detská nemocnica v Banskej Bystrici je vzhľadom na počet výpovedí lekárov nútená zrušiť plánované hospitalizácie, respektíve operačné výkony, ktorých dĺžka by presiahla 30. november.



Budapešť - V maďarskej obci Bezenye zatkli občana Slovenska, ktorý bol jedným z vodcov zločineckej organizácie rozloženej Agentúrou Európskej únie pre justičnú spoluprácu v trestných veciach - Eurojust.



Praha - Deväť kandidátov z pôvodne 21 prihlásených sa bude v januárových voľbách uchádzať o post prezidenta Českej republiky. Sú medzi nimi napríklad expremiér Andrej Babiš a bývalý predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel.



Budapešť - Protestné zhromaždenia nespokojných pedagógov v Maďarsku, ktoré sa začali ešte v januári, budú pokračovať zajtra na budapeštianskom Kossuthovom námestí demonštráciou Za vzdelanie. Okrem nich a študentských hnutí vyjdú do ulíc aj záchranári.



Al Raján - Wales prehral vo svojom druhom zápase na 22. majstrovstvách sveta s Iránom 0:2.
Na snímke hráč Chris Mepham(vpravo) z Walesu a Milad Mohammadi z Iránu počas zápasu základnej B-skupiny Wales - Irán na majstrovstvách sveta vo futbale 25. novembra 2022 v katarskom meste Al Raján.
Foto: TASR/AP



Dauha-Al Thumama - Senegal zvíťazil vo svojom druhom zápase na 22. majstrovstvách sveta nad domácim Katarom 3:1.
Senegalský futbalista Famara Diedhiou sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v zápase základnej A-skupiny Katar - Senegal na majstrovstvách sveta v katarskej Dauhe v piatok 25. novembra 2022.
Foto: TASR/AP



Dauha - Brazílsky futbalista Neymar bude chýbať svojmu tímu v zápase proti Švajčiarsku. Dôvodom jeho absencie je zranenie členka, ktoré utrpel vo včerajšom dueli proti Srbsku.

Na snímke tretí zľava brazílsky útočník Neymar sedí na ihrisku počas ošetrenia vo štvrtkovom stretnutí 24. novembra 2022 na futbalových MS v Katare proti Srbsku (2:0).
Foto: TASR/AP