Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 29. novembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová predniesla v Národnej rade správu o stave republiky. Upozornila v nej aj na hrozbu, že politická kríza prerastie do vážnej krízy demokracie.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vystupuje so správou o stave Slovenskej republiky pred poslancami Národnej rady (NR) SR v Bratislave v utorok 29. novembra 2022.
Foto: TASR Jaroslav Novák


- Hlava štátu tiež uviedla, že príjmové nerovnosti na Slovensku rastú a prehlbuje sa chudoba.

- Prípadné rozpočtové provizórium označila za prehru všetkých.

- Jednou z najväčších výziev v budúcom roku bude podľa prezidentky zvládnutie energetickej krízy.

- Hlava štátu apelovala, aby sa neposudzovali či neodsudzovali paušálne všetci lekári pre zlyhania jednotlivcov.

- Slovensko podľa prezidentky zažíva najrizikovejšie časy z hľadiska bezpečnosti v novodobej histórii. Vojna na Ukrajine, ako tvrdí, spochybnila všetky princípy európskej bezpečnosti a stala sa najväčšou hrozbou mieru v Európe.

- Prezidentka upozornila, že Slovensko je už dlhodobo terčom hybridnej vojny. V oblasti spravodlivosti je podľa nej nevyhnutné opustiť dlhodobé podceňovanie verbálnych útokov. Taktiež avizovala, že bude s ešte väčšou pozornosťou strážiť kvalitu a zákonnosť legislatívneho procesu.



Bratislava – Generálna prokuratúra zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. Dôvodom sú zistené porušenia ustanovení Trestného poriadku a zákona.



Bratislava - Vláda schválila návrh na zvýšenie platov lekárov. Ide o reakciu na požiadavky Lekárskeho odborového združenia.



Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár nesúhlasil s niektorými pasážami správy o stave republiky, ktorú predniesla prezidentka. Víta, že hlava štátu ocenila niektoré reformy vlády.



Bratislava - Premiér Eduard Heger ocenil, že prezidentka v správe o stave republiky apelovala na prijatie štátneho rozpočtu na budúci rok. Súhlasí, že Slovensko čelí hybridným hrozbám, na ktorých zvládnutie nebolo pripravené.



Bratislava - Rokovacími dňami budú na aktuálnej 78. schôdzi Národnej rady aj pondelky. Poslanci zároveň odsúhlasili zmeny v termínoch hlasovaní i skrátenie obednej prestávky na jednu hodinu.



Bratislava - Poslanci Národnej rady by mali o zvýšení koeficientov v súvislosti s platmi lekárov rokovať zajtra.



Bratislava - Európska komisia listom oznámila rezortu hospodárstva, že nemá výhrady voči memorandu medzi Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom financií SR a Slovenskými elektrárňami. Schválenie memoranda umožňuje dodávky silovej elektriny v ročnom objeme približne šesť terawatthodín za aktuálne platnú cenu.



Bratislava - Finančná správa potvrdila pokutu tri milióny eur pre súkromnú zdravotnú poisťovňu Dôvera. Dôvodom má byť nesprávny postup pri účtovaní o poistnom kmeni. Dôvera hovorí o stupňujúcej sa šikane zo strany štátu a plánuje podať voči rozhodnutiu súdnu žalobu. Podala tiež trestné oznámenie v súvislosti s podozrením zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.



Bratislava – Ak poslanci Národnej rady schvália pozmeňujúce návrhy k novele zákona o dani z príjmov, môže to nielen zlikvidovať samosprávy, ale ublížiť aj samotným rodinám, v prospech ktorých majú legislatívne zmeny smerovať. Vyhlásili to zástupcovia samosprávnych združení.



Bratislava - Asociácia na ochranu práv pacientov víta dohodu vlády s Lekárskym odborovým združením, no upozorňuje na potreby ostatných oblastí. Vyzýva vládu, aby zvýšila budúcoročný rozpočet na lieky minimálne o 50 miliónov eur v porovnaní s rokom 2022.



Bratislava - Bývalého poslaneckého asistenta a zamestnanca banky Filipa R. oslobodil Okresný súd Bratislava V spod obžaloby. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, prokurátor si ponechal lehotu na podanie odvolania.



Banská Bystrica - Kľúčový svedok, bývalý prezident finančnej správy František I., ktorý vypovedal na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu v kauze Mýtnik, spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní označil za svoje "principiálne hodnotové rozhodnutie".



Bratislava – Registráciou svojho telefónneho čísla do databázy na stránke nevyziadanevolania.sk je možné zamedziť marketingovým volaniam. Stránku predstavil Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb spolu s ministrom dopravy Andrejom Doležalom.



Moskva/Kyjev - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že v štyroch ukrajinských oblastiach anektovaných Ruskom budú zriadené federálne súdy a tie budú "čo najskôr" zahrnuté do ruského justičného systému.



Kyjev - Ukrajina zvažuje vyhostenie všetkých ruských občanov, ktorí prišli na Krymský polostrov po tom, čo ho v roku 2014 anektovalo Rusko.



Dauha - Medzinárodná futbalová federácia potvrdila, že Cristiano Ronaldo v zápase Portugalska s Uruguajom (2:0) na MS v Katare nestrelil prvý gól svojho tímu.