Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 1. decembra 2022 - 17.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová popoludní podpísala novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zvýšenie platov lekárov v nemocniciach. Zvýšenie bolo jednou z požiadaviek lekárov, ktorí boli v hromadných výpovediach.



Bratislava - Prezidentku Zuzanu Čaputovú prijme vo Vatikáne pápež František. Na návštevu Svätej stolice odcestuje 10. decembra. Počas návštevy absolvuje prezidentka aj rokovanie so štátnym sekretárom Svätej stolice Pietrom Parolinom.



Bratislava – Výrobcovia energií zo zariadení s inštalovaným výkonom nad 0,9 megawattu a tiež dodávatelia energií by mali platiť daň z nadmerného príjmu. Vyplýva to z novely zákona o energetike, ktorú napoludnie posunuli poslanci Národnej rady do druhého čítania.



Bratislava – Finančná správa vybrala na daniach v porovnaní s minulým rokom o dve miliardy eur viac. Plnenie plánu daňových príjmov štátneho rozpočtu ku koncu novembra je na úrovni 99,2 % keď nominálne príjmy dosiahli výšku 14,4 miliardy eur.



Bratislava - Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila obvinila finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch ľudí zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Jaroslav H. je obvinený aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Podľa portálu Startitup sú obvinení aj bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna B. a exminister hospodárstva Jirko M.

- Obvinenie finančníka Jaroslava H. vníma premiér Eduard Heger ako dôkaz, že orgány spravodlivosti majú rozviazané ruky a vo svojom rozhodovaní sú absolútne slobodné.

- Vyšetrovatelia, ktorí obvinili Jaroslava H. v kauze Gorila, by mali vedieť aj uniesť dôkazné bremeno, aby to nedopadlo ako naposledy. V opačnom prípade je to na odchod policajného prezidenta i ministra vnútra. Vyhlásil to predseda Národnej rady Boris Kollár.


Bratislava - Samosudca banskobystrického pracoviska Špecializovaného trestného súdu odmietol obžalobu podanú prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry na advokáta Mareka P. Dôvodom sú závažné procesné chyby. Rozhodnutie nie je právoplatné.

Obvinený advokát Marek P. prichádza na hlavné pojednávanie na Najvyšší súd SR v Bratislave v pondelok 2. mája 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Slovenské zdravotníctvo sa podľa Najvyššieho kontrolného úradu prepadá vo všetkých kontrolovaných oblastiach elektronizácie. Poukazuje na to, že zlyhania oberajú pacientov o kvalitnú zdravotnú starostlivosť.



Bratislava - V sieti nemocníc ProCare a Svet zdravia stiahli svoje výpovede všetci lekári. Nemocnice preto pokračujú v poskytovaní akútnej aj plánovanej zdravotnej starostlivosti bez obmedzení.

- Všetci lekári Detskej fakultnej nemocnice Košice stiahli svoje výpovede. Nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu.



Rabat - V Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO bude mať Slovensko zapísaný už deviaty zápis. Spolu s ďalšími siedmymi krajinami uspelo so spoločnou nomináciou Tradície spojené s chovom koní plemena lipican. O zápise do prestížneho svetového zoznamu rozhodol Medzivládny výbor Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.



Lodž - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell dnes pred rokovaním Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v poľskom meste Lodž vyhlásil, že plánuje diskutovať o právnych prostriedkoch, aby Rusko zaplatilo za obnovu Ukrajiny zničenej vojnou.

Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau (vpravo) a šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell (vľavo) sa vítajú na zasadnutí 29. ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v poľskom meste Lodž vo štvrtok 1. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Amsterdam - Ceny plynu v Európe dnes vzrástli s príchodom chladného počasia, ktoré podporuje dopyt a otestuje pripravenosť regiónu na zimu s obmedzenými dodávkami komodity. Informuje agentúra Bloomberg.



Kyjev - Ukrajina vyzvala popoludní EÚ, aby do svojho ďalšieho balíka protiruských sankcií zahrnula aj sankcie voči ruskému raketovému priemyslu. Tieto sankcie majú byť podľa Kyjeva reakciou na ruské raketové útoky mierené na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.



Kyjev - V dôsledku ruských útokov je stále poškodených 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry, oznámila dnes najväčšia súkromná ukrajinská energetická firma DTEK.

Na archívnej snímke zo 14. novembra 2022 staršia žena sedí zabalená v deke a varí jedlo na plynovom horáku počas výpadku elektriny v Kyjeve.
Foto: TASR/AP


Moskva - Západ mal reálnu šancu vyhnúť sa konfliktu na Ukrajine, avšak rozhodol sa odmietnuť ruské návrhy na zastavenie rozširovania NATO a súhlasil so špeciálnym bezpečnostným statusom pre Ukrajinu. Vyhlásil dopoludnia ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa usmieva počas stretnutia s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom na summite G20 na indonézskom ostrove Bali v utorok 15. novembra 2022.
Foto: TASR - AP


Moskva - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes obvinil Severoatlantickú alianciu z eskalácie napätia v Juhočínskom mori, ktorá predstavuje riziko pre Rusko.