Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 2. decembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Mimoriadna schôdza Národnej rady k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa začne vo štvrtok 8. decembra o 14.00 hodine.



Bratislava Poslanci parlamentu by mali o návrhu zákona o štátnom rozpočte na budúci rok rozhodnúť 13. decembra. Na utorok 6. decembra poslanci presunuli zasa hlasovanie o vládnych novelách zákona o dani z príjmov, o dani z pridanej hodnoty a aj o poslaneckej novele zákona, ktorá hovorí o možnosti získať finančný príspevok za úhradu tovarov a služieb.



Bratislava - Daň z pridanej hodnoty by sa mala dočasne znížiť na 10 percent nielen na športoviská, ale aj na gastro. Uviedol to minister financií Igor Matovič s tým, že sa na tom dohodli v koalícii. Bankový odvod sa však podľa neho určite nezavedie.



Bratislava - Podmienky Občiansko-demokratickej platformy v súvislosti s podporou štátneho rozpočtu na budúci rok sa začínajú postupne plniť. Jednou z nich sú kompenzácie pre samosprávy za zvýšený daňový bonus, čo sa predbežne podarilo dohodnúť. Informovali o tom poslanci OĽANO združení v tejto platforme.



Bratislava - Poslanci Národnej rady odsúhlasili, aby minister financií Igor Matovič mohol v Rade guvernérov Európskeho mechanizmu pre stabilitu hlasovať o vstupe Chorvátska do Európskeho mechanizmu pre stabilitu a o aktualizácii kľúča na určenie príspevkov.

- Parlament schválil aj novelu zákona Civilného mimosporového poriadku, ktorou by sa mali posilniť práva komisára pre zdravotne postihnutých.

- Národná rada odobrila tiež novelu zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch z dielne ministerstva práce, na základe ktorej tzv. rodinné podniky nadobudnú samostatný právny rámec.

- Poslanci schválili správy osobitných kontrolných výboru Národnej rady na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva o stave použitia informačno-technických prostriedkov za prvý polrok 2022.

- Národná rada ukončila dnešné rokovanie na 78. schôdzi rokovaním o návrhu novely Ústavy SR, ktorý by mal zakotviť tzv. právo na použitie hotovosti. Plénum bude v schôdzi pokračovať v pondelok 5. decembra od 13.00 hodiny.



Bratislava - Zápisnicu o rokovaní zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre záležitosti menšín nepodpísali. Strany sa nedohodli na otázke Benešových dekrétov.



Bratislava - Minister životného prostredia Ján Budaj predstavil plány zonácie troch národných parkov - Slovenského krasu, Veľkej Fatry a Polonín.



Bratislava/Brusel - Európska komisia oznámila, že podpredsedníčka komisie pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová navštívi v pondelok 5. decembra Slovensko.



Bratislava - Slovenská pošta zavádza zvýšenú kontrolu zásielok z Ukrajiny. K tomuto kroku pristupuje po nebezpečných zásielkach v Španielsku pôvodom z Ukrajiny.

Na snímke zľava riaditeľ komunikačného útvaru Policajného zboru (PZ) Petar Lazarov, prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš a generálny riaditeľ Slovenskej pošty Ľubomír Mindek počas tlačovej konferencie v Bratislave v piatok 2. decembra 2022. Policajný zbor prijal v spolupráci so Slovenskou poštou preventívne opatrenia, dôvodom sú pretrvávajúce podvodné konania na dôverčivých senioroch. Tých podvodníci pripravili o viac ako 1,6 milióna eur.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Berlín - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v telefonickom rozhovore naliehal na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil vojnu na Ukrajine diplomatickým riešením a stiahol ruské vojská z Ukrajiny.



Kyjev - Viacerým ukrajinským veľvyslanectvám v európskych krajinách doručili "krvavé balíky" obsahujúce oči zvierat. Balíky boli zaslané ukrajinským ambasádam v Holandsku, Chorvátsku, Maďarsku, Poľsku a Taliansku, ako aj generálnym konzulátom v Neapole a Krakove a tiež ukrajinskému konzulátu v Brne.



Moskva - Ruské sily začnú od zajtra evakuovať niektorých obyvateľov s obmedzenou pohyblivosťou z okupovaného mesta Kachovka ležiacom v Chersonskej oblasti - na východnom (ľavom) brehu rieky Dneper.



Budapešť - Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia spustila svoj vlastný on-line televízny kanál. Predseda Demokratickej koalície a expremiér Ferenc Gyurcsány tento krok zdôvodnil tým, že verejnoprávne médiá si neplnia riadne svoje povinnosti.



Praha - V prvom kole prezidentských volieb v Česku by vyhral Andrej Babiš, volilo by ho takmer 30 percent ľudí. Do druhého kola by postúpil Petr Pavel alebo Danuše Nerudová. Rozdiel medzi nimi sú len tri desatiny percentuálneho bodu. Vyplýva to z novembrového prieskumu agentúry Ipsos.