Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 8. decembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - V pléne Národnej rady SR sa dnes popoludní začala mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Rokovanie iniciovala opozičná SaS, pod návrh na zvolanie schôdze dodali podpisy aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Hlasovať by sa o vyslovení nedôvery vláde mohlo v utorok 13. decembra.



Bratislava - Vládny kabinet nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery vláde. Na dnešnom online zasadnutí to schválila vláda.



Bratislava - Ak by sa podarilo vláde vysloviť nedôveru, mohla by sa riadne a zmysluplne rekonštruovať. V takomto prípade by jej vládnutie strana SaS v Národnej rade SR podporila. Uviedol to líder SaS Richard Sulík počas odôvodňovania návrhu na vyslovenie nedôvery kabinetu. Deklaroval, že liberáli by jej súčasťou neboli. Predčasné voľby mu už vzhľadom na termíny nedávajú veľmi zmysel.

Na snímke dole vpravo poslanec NR SR Richard Sulík (SaS) a hore zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO), ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí), premiér SR Eduard Heger (OĽANO) a podpredseda vlády SR Štefan Holý (Sme rodina) počas rokovania mimoriadnej 79. schôdze parlamentu SR 8. decembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Keď strana SaS po lete odchádzala z koalície, sľubovala, že nikdy túto vládu nepovalí. Vyhlásil to premiér Eduard Heger počas vystúpenia v pléne Národnej rady SR k návrhu na odvolanie jeho vlády, ktoré iniciovala SaS. Žiada ich, aby sa vrátili "z kratšej cesty späť", pretože ich hlasy rozhodnú.

- Predseda Národnej rady SR Boris Kollár označil SaS za farizejov, pokrytcov a "naslovovzatých odborníkov" na rozbíjanie vlád.

– Nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD podporia odvolanie vlády. Vyhlásil to líder strany Peter Pellegrini.

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) počas rokovania mimoriadnej 79. schôdze parlamentu SR k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde 8. decembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava – Po dlhých rokoch, keď malo Slovensko problémy s čerpaním financií z Európskej únie, prišla historická zmena a krajina sa vyšvihla pri využívaní peňazí z Plánu obnovy a odolnosti Slovenska medzi najlepšie štáty EÚ. Na dnešnej konferencii venovanej plánu obnovy to povedal premiér Eduard Heger.



Košice – Ústavný súd SR vyhlási rozhodnutie v otázke ústavnosti tzv. prorodinného balíčka v utorok 13. decembra.



Bratislava - Medzera pri výbere dane z pridanej hodnoty na Slovensku sa v roku 2020 znížila na 13,9 %, čo predstavuje najlepší výsledok od roku 2000. Vyplýva to z aktuálneho hodnotenia Európskej komisie.

Banská Bystrica – Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa dnes začal proces v prípade úkladnej vraždy člena zločineckého gangu Róberta Niguta. Obžalovaní Radovan V. a Ladislav A. vyhlásili, že sú nevinní. Hrozia im mimoriadne tresty.
Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa vo štvrtok začalo súdne pojednávanie v prípade mafiánskej vraždy Róberta Niguta, kde obžalovaní sú Radovan V. a Ladislav A. Na snímke zľava obvinení Radovan V. a Ladislav A. v pojednávacej miestnosti na ŠTS v Banskej Bystrici vo štvrtok 8. decembra 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák



Brusel - Ministri vnútra členských krajín Európskej únie dnes rozhodli o prijatí Chorvátska do schengenského priestoru od 1. januára 2023. Bulharsko a Rumunsko zatiaľ nebudú členmi európskeho schengenského priestoru.

Na snímke rakúsky minister vnútra Gerhard Karner (druhý vpravo) a španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska (druhý vľavo) počas zasadnutia ministrov vnútra členských krajín EÚ v Bruseli 8. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Rusko bude pokračovať v útokoch na energetickú infraštruktúru na Ukrajine. Tieto údery ruskej armády sú reakciou na útoky na objekty v Rusku "vrátane Krymského mosta".



Moskva - Kremeľ dnes vyhlásil, že Rusko v rámci pokračujúcej ofenzívy v súčasnosti neplánuje anektovať ďalšie časti ukrajinského územia.



Moskva - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov vyhlásil, že Rusko bude dodržiavať moratórium na rozmiestnenie rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe, pokiaľ Spojené štáty nerozmiestnia takéto zbrane v Európe alebo Ázii.



Kyjev - V ruskom zajatí je približne 10.000 ukrajinských vojakov a zhruba rovnaký počet civilistov. Uviedol to Oleksandr Kononenko, zástupca ukrajinského ombudsmana.



Brusel - Členské krajiny Európskej únie doplnia fond, ktorý už bol použitý na prefinancovanie vojenskej pomoci pre Ukrajinu, o ďalšie dve miliardy eur.

Na snímke šéf európskej diplomacie Josep Borrell.
Foto: TASR/AP


Moskva - Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma schválila v treťom čítaní návrh zákona, ktorým sa cudzincom zakazuje využívať v Rusku služby náhradného materstva.



Washington - Rusko prepustilo väznenú americkú basketbalistku Brittney Grinerovú výmenou za obchodníka so zbraňami Viktora Buta, ktorý si odpykáva trest v USA.

Na snímke vľavo obchodník so zbraňami Viktor But a vpravo amercká basketbalistka Brittney Grinerová.
Foto: TASR/AP


Hochfilzen – Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková obsadila 29. miesto v dnešnom šprinte 2. kola Svetového pohára v rakúskom Hochfilzene.