Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 14. decembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa včera popoludní stretla s premiérom Eduardom Hegerom. Hovorili spolu o vývoji aktuálnej politickej situácie. Poslanci Národnej rady včera posunuli hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde na štvrtok.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vymenovala 19 nových sudcov. Ako nová generácia majú podľa nej veľkú šancu prispieť k tomu, aby bolo Slovensko spravodlivou krajinou a aby ho tak vnímali aj jeho občania.

Na snímke nová sudkyňa Okresného súdu Žilina Marcela Karman (vľavo), ktorá si prevzala dekrét od prezidentky SR Zuzany Čaputovej (vpravo) v Prezidentskom paláci v Bratislave 14. decembra 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Stabilizačný príspevok bude zdravotníkom vyplatený na dvakrát, do konca roka dostanú 2500 eur. Druhá časť príspevku sa vyplatí v závislosti od prijatia alebo neprijatia legislatívnej úpravy, ktorá má zabezpečiť oslobodenie od zdravotných a sociálnych odvodov. Jej platnosť je závislá od schválenia Národnou radou a podpisu prezidentky Zuzany Čaputovej.



Bratislava - Vodiči sanitiek nedostanú stabilizačný príspevok. Asociácia dopravnej zdravotnej služby to označila za diskriminačné. Môže to podľa nej spôsobiť zvýšený odlev, čo by ohrozilo fungovanie dopravnej zdravotnej služby.



Bratislava - Valorizácia miezd v školstve od januára 2023 o desať percent a od septembra 2023 o ďalších 12 percent je daná zákonom. Preto učitelia peniaze dostanú zo zákona, aj keď neprejde v parlamente štátny rozpočet. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký.



Bratislava - Agrorezort podporí špeciálnu rastlinnú výrobu, vinohradníkov a chovateľov rýb sumou 16 miliónov eur. Podpora na jedného žiadateľa je maximálne 250.000 eur, žiadať o ňu možno od 15. decembra. Vyplácať sa bude v 1. štvrťroku 2023.



Bratislava Odberateľom energií s regulovanými cenami vrátane domácností hrozí, že si od budúceho roku výrazne priplatia alebo nebudú mať garantované dodávky elektriny či plynu. Upozornilo na to Združenie dodávateľov energií podľa ktorého ani v polovici decembra nie je zrejmé, akým spôsobom sa pre týchto odberateľov majú zabezpečiť štátom zvýhodnené ceny.

Ilustračná fotografia.
Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková


Bratislava - Rizikové zahraničné investície s podielom zahraničného investora na základnom imaní podniku alebo na hlasovacích právach vo výške viac ako 25 % bude môcť po súhlase vlády Ministerstvo hospodárstva zakázať. Počíta s tým návrh zákona o preverovaní zahraničných investícií, ktorý popoludní podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.


Bratislava Od januára budúceho roka sa zvýšia ceny diaľničných známok. Vláda dnes schválila návrh nariadenia, ktoré predložilo Ministerstvo dopravy a výstavby. Motoristi napríklad pri ročných a 365-dňových diaľničných známkach priplatia 10 eur. Namiesto 50 eur tak budú stáť 60 eur.



Brusel - Členské krajiny EÚ sú blízko k dohode o balíku opatrení na zmiernenie cien energií, ale túto dohodu musia uzatvoriť ministri energetiky a nie šéfovia vlád a štátov. Uviedol to popoludní český premiér Petr Fiala s odkazom na zajtrajší samit lídrov EÚ v Bruseli.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu popoludní v Štrasburgu súhlasili s upraveným nariadením, ktoré umožní presunúť balík podpory vo výške 18 miliárd eur Ukrajine potom, ako Maďarsko po dohode medzi členskými štátmi EÚ prestalo vetovať pôvodný návrh Európskej komisie.

- Poslanci Európskeho parlamentu sa dnes v Štrasburgu vyslovili za zákon, ktorý urýchli postup udeľovania povolení pre nové elektrárne na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov, ako sú solárne panely alebo veterné elektrárne.



Praha - Česká vláda popoludní schválila nariadenie upravujúce cenový strop u energií pre veľké firmy. Jeho výška bude rovnaká ako pre domácnosti a malé a stredné podniky, teda päť korún (0,21 eura) za kilowatthodinu elektriny a 2,50 koruny (0,1 eura) za kilowatthodinu plynu bez DPH.



Priština - Vrcholní predstavitelia Kosova podpísali dnes oficiálnu žiadosť, ktorou EÚ požiadali o kandidátsky štatút pre svoju krajinu. Žiadosť plánujú zajtra odovzdať Českej republike.



Londýn - Británia poskytne školenia 90 ukrajinským sudcom, aby mohli viesť procesy voči ruským vojakom obvineným z vojnových zločinov.