Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 16. decembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová popoludní odvolala vládu Eduarda Hegera. Zároveň ju dočasne poverila vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) odvolala vládu Eduarda Hegera v Bratislave 16. decembra 2022. Vľavo predseda NRSR Boris Kollár.
Foto: TASR - Martin Baumann

- Prezidentka Zuzana Čaputová považuje za potrebné, aby sa predčasné voľby realizovali ešte v prvom polroku budúceho roka. Poukazuje pritom na obmedzené vládnutie i nevyhnutnosť prípravy nového štátneho rozpočtu na ďalší rok. V prípade, ak k rozhodnutiu o predčasných voľbách v uvedenom termíne nepríde, hlava štátu pristúpi k ďalším krokom v zmysle ústavy.

- Prezidentka Zuzana Čaputová žiada dočasne poverenú vládu Eduarda Hegera, aby v prechodnom období prispela skôr k stabilite ako k chaosu. Kabinet by mal výkon svojich obmedzených právomocí podľa nej vykonávať s veľkou zodpovednosťou.



Bratislava - Cieľom je schváliť štátny rozpočet pre rok 2023 na budúci týždeň. Vyhlásil to dočasne poverený premiér Eduard Heger s tým, že je to potrebné na realizovanie opatrení na pomoc ľuďom.



Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár chce, aby na budúci týždeň bola schválená zmena ústavy o skrátení volebného obdobia a aj prijatý budúcoročný štátny rozpočet. Šéf parlamentu to vyhlásil s tým, že rokovať o tom chce so zástupcami opozície i koalície.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (na snímke nie je) odvolala vládu Eduarda Hegera v Bratislave 16. decembra 2022. Na snímke vľavo premiér SR v demisii Eduard Heger (OĽANO) a vpravo predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) počas brífingu s novinármi.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Až do vymenovania novej vlády dostáva odchádzajúca vláda poverenie vykonávať svoju činnosť od hlavy štátu. Právomoci takto poverenej vlády sú obmedzené. S pádom vlády Ústava počíta a stanovuje konkrétne kroky. Upozorňuje na to na Úrad vlády.



Bratislava - Občiansko-demokratická platforma odchádza z klubu OĽANO. Potvrdil to poslanec Národnej rady Kristián Čekovský. O dôvodoch a ďalších krokoch plánujú informovať v pondelok.



Bratislava - Pôsobenie Vojenského spravodajstva upraví nový zákon, podpísala ho prezidentka Zuzana Čaputová. Legislatíva má zohľadniť aj nové bezpečnostné riziká vojenského i nevojenského charakteru, napríklad hybridné či kybernetické hrozby a útoky.

- Prelety bezpilotných lietadiel, tzv. dronov nad vojenskými objektmi a priestormi, ako aj vojenskými konvojmi a transportmi sa zakážu. Vyplýva to z novely zákona o Ozbrojených silách a Vojenskej polícii, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová podpísala.

- Posudzovanie praxe pre všetkých kandidátov do výberového konania na prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry sa zrovnoprávni. Vyplýva to z novely zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Štát má vynaložiť najmenej 40 % z celkového objemu nákladov štátneho rozpočtu spojených s pozemkovými úpravami na spoločné zariadenia a opatrenia. Počíta s tým novela zákona o pozemkových úpravách, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.



Brusel - Krajiny EÚ by mali spoločne nakupovať zbrane, aby po ich dodaní na Ukrajinu doplnili svoje zásoby. Uviedla to Európska obranná agentúra, ktorá zároveň upozornila, že USA možno nebudú môcť Európu vždy chrániť pred hrozbami.



Kyjev - Kyjevské úrady dnes oznámili, že hlavné mesto sa ubránilo jednému z najväčších raketových útokov od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Protivzdušná obrana zostrelila takmer všetky rakety, ktoré prenikli do vzdušného priestoru mesta. Ruské ozbrojené sily podnikli dopoludnia najmenej 60 raketových útokov po celej Ukrajine.

- Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenergo vyhlásila popoludní stav núdze z dôvodu systémovej havárie v energetickej infraštruktúre.



Banská Bystrica – Bývalého policajného funkcionára NAKA Branislava B. odsúdil popoludní Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, na úhrnný trest odňatia slobody vo výmere päť rokov, peňažný trest 2000 eur a zákaz činnosti v orgánoch verejnej moci na päť rokov. Rozsudok nie je právoplatný.



Bratislava - Diaľnica D1 je v dôsledku prevrátenia nákladného vozidla s býkmi v smere do Bratislavy uzatvorená. Premávka je odklonená v smere do Bratislavy na úrovni 27 kilometra.



Washington - Biely dom nariadil prvýkrát v plnom znení zverejniť tisícky dokumentov viažúcich sa k vražde amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Verejne dostupných je teraz viac než 97 percent záznamov nachádzajúcich sa v predmetnej zbierke.