Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 19. decembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Slovensko si prevzalo prvý z 15 tankov Leopard 2A4 od Nemecka. Tanky sú náhradou za 30 bojových vozidiel pechoty darovaných Ukrajine.

Na snímke sprava minister obrany SR Jaroslav Naď preberá od ministerky obrany Spolkovej republiky Nemecko Christine Lambrechtovej symbolický kľúč od tanku Leopard 2A4 v Bratislave 19. decembra 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava Príplatky ku mzde sa od 1. júna budúceho roka "rozmrazia". Zmenu prináša novela Zákonníka práce, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu odobrila aj novelu zákona o zdravotnej starostlivosti.



Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár prerušil po 17.00 hodine rokovanie 78. schôdze. Dôvodom je zasadnutie poslaneckého grémia.

- Politickí lídri majú rokovať o ďalšom priebehu schôdze. Na stole je stále otázka štátneho rozpočtu na budúci rok, ako aj novela Ústavy Slovenskej republiky z dielne Sme rodina, ktorá má umožniť skrátenie volebného obdobia.



Bratislava - Občiansko-demokratická platforma v OĽANO okolo ministra životného prostredia Jána Budaja odmieta predčasné voľby. Jej poslanci nepodporia ani novelu Ústavy Slovenskej republiky v súvislosti so skrátením volebného obdobia Národnej rady. Naďalej podporuje vládu Eduarda Hegera a jej program. Chcú nájsť aj cestu na prijatie štátneho rozpočtu pomocou demokratických strán.

Na snímke poslanci NR SR zľava Kristián Čekovský, Monika Kozelová a minister životného prostredia SR Ján Budaj prichádzajú na tlačovú konferenciu s názvom Spoločný postup demokratov po páde vlády 19. decembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Budúci všeobecní lekári sa v rámci rezidentského štúdia budú môcť po novom zamestnať len v nemocnici. Zmena, ktorú presadilo Lekárske odborové združenie, by sa od januára týkala aj 23 rezidentov pracujúcich v ambulanciách. Potvrdil to rezort zdravotníctva, ktorý navrhuje, aby tam mohli štúdium dokončiť. Zmenu by mal priniesť pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotných poisťovniach na aktuálnej schôdzi parlamentu.



Bratislava - Líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Národnej rady Peter Pellegrini tvrdí, že SaS sa snaží s predsedom Sme rodina Borisom Kollárom nájsť novú väčšinu v parlamente pre vládu Eduarda Hegera. Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová nevie o takýchto rokovaniach. Odmieta účasť SaS v zrekonštruovanej vláde, no nevylučuje jej podporu.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra zadržala v Bratislave počas akcie s krytým názvom Carnotaurus dve osoby. Ide o jedného aktívneho a jedného bývalého príslušníka polície.



Bratislava - Rektori vysokých škôl nesúhlasia s opätovnou zmenou podmienok financovania vysokých škôl. Žiadajú, aby v záujme stability, objektívnosti a transparentnosti financovania vysokých škôl ministerstvo školstva implementovalo do metodiky až konečné výsledky periodického hodnotenia výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti.



Kyjev - Ukrajinský Enerhoatom obvinil Rusko z narušenia jadrovej bezpečnosti. Krátko po polnoci vyslala Moskva samovražedný dron nad časť jadrovej elektrárne v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedol štátny prevádzkovateľ jadrových elektrární. TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian.



Moskva - Rusko vyhlásilo, že jeho protivzdušná obrana zostrelila nad juhoruskou Belgorodskou oblasťou hraničiacou s Ukrajinou štyri protiradarové rakety americkej výroby. Podľa gubernátora Belgorodskej oblasti Viačeslava Gladkova pri včerajšom ostreľovaní ukrajinskými ozbrojenými silami zahynula jedna osoba a päť ďalších ľudí utrpelo zranenia.



Moskva/Minsk - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do bieloruského hlavného mesta Minsk na rokovania s tamojším lídrom Alexandrom Lukašenkom.



Moskva/Peking - Rusko ohlásilo, že niekoľko jeho vojenských plavidiel sa počas tohto a budúceho týždňa zúčastní na spoločnom námornom cvičení s čínskymi námornými silami.



Vatikán - Pápež František označil vojnu na Ukrajine za "celosvetovú" a dodal, že podľa jeho názoru sa "v blízkom čase sa neskončí".



Alta Badia - Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt zvíťazil v obrovskom slalome Svetového pohára v talianskej Alta Badii. V súčte časov oboch kôl zdolal Nóra Henrika Kristoffersena, ktorý si zopakoval druhé miesto z nedele, o 20 stotín sekundy. Pódium doplnil Slovinec Žan Kranjec (+0,92 s). Slovák Adam Žampa obsadil nakoniec 27. miesto s mankom 4,79 sekundy.



Paríž - Francúzsky futbalista Karim Benzema ohlásil koniec reprezentačnej kariéry. Útočník Realu Madrid a súčasný držiteľ Zlatej lopty pre najlepšieho hráča sveta to oznámil na sociálnej sieti.