Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 21. decembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová predpoludním prijala v Prezidentskom paláci dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera. Diskutovali o režime fungovania odvolanej vlády vrátane personálnych zmien, o prerokovaní rozpočtu a postojoch politických strán k predčasným parlamentným voľbám.



Bratislava - Zavedenie limitu verejných výdavkov na rok 2023, ako aj presun prostriedkov zo všeobecnej pokladničnej správy do rezortov zdravotníctva a spravodlivosti. Sú zmeny, ktoré prináša pozmeňujúci návrh k štátnemu rozpočtu. Ten v opätovne otvorenej rozprave predstavil Marián Viskupič z SaS.



Bratislava - Predseda Sme rodina a Národnej rady Boris Kollár podporí novú koalíciu so 76 poslancami, pokiaľ sa dohodne termín predčasných volieb na jún alebo september. K dohodnutej podobe štátneho rozpočtu nemá výhrady. Jeho schválenie označil za prioritu.



Bratislava - Poslanci Národnej rady schválili zákon z dielne ministerstva životného prostredia, ktorý má znížiť emisie a zlepšiť kvalitu vzduchu.



Bratislava - Slovnaft bude môcť ropné produkty na výnimku exportovať aj po 5. februári 2023.



Bratislava - Na udeľovaní štátnych vyznamenaní pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky sa zúčastnia český, rakúsky a poľský prezident.



Praha - Na česko-slovenských hraniciach sa uvoľní režim kontrol. Česká polícia už nebude zastavovať každé prichádzajúce vozidlo, ale kontroly budú náhodné. Opatrenie bude v tomto režime platiť do 25. januára.
Na snímke kolóna áut počas policajnej kontroly na hraniciach medzi Rakúskom a Slovenskou republikou na hraničnom priechode Bratislava - Jarovce / Kittsee vo štvrtok 29. septembra 2022.
Foto: TASR - Pavol Zachar




Bratislava - Návšteva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Spojených štátoch amerických a jeho vystúpenie v Kongrese môže upevniť podporu zo strany USA pre Ukrajinu. Uviedol dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.



Bratislava - Voľby do Národnej rady by v decembri vyhral Hlas-SD so ziskom 19 percent hlasov. Nasledovali by Smer-SD so 16,6 percentami a Progresívne Slovensko, ktoré by dosiahlo 12,8 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus. Štvrté v poradí by skončilo hnutie Sme rodina so ziskom 8,2 percenta, piate OĽANO so 7,4 percentami. Do parlamentu by sa dostala aj Republika so 6,9 percentami a KDH so 5,9 percentam. SaS by dosiahla 5,6 percenta.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra porušila základné práva Jaroslava Haščáka na prerokovanie jeho veci bez zbytočných prieťahov v kauze Gorila. Vyplýva to z nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky.
Na snímke spolumajiteľ finančnej skupiny Penta a predvolaný svedok Jaroslav Haščák.
Foto: TASR - Jakub Kotian




Bratislava - Policajti odhalili na Slovensku počas domových a iných prehliadok v rámci operácie Thunder 2022 kože z medveďa hnedého, rysa ostrovida, zubra európskeho a mačky divej, ako aj preparáty medveďa hnedého, exempláre mimoriadne ohrozeného hlucháňa hôrneho a ďalších ohrozených druhov živočíchov.



Bratislava - Šéfovia parlamentov Slovenska a Česka spoločne vystúpia 31. decembra na Veľkú Javorinu, kde si pripomenú 30. výročie rozdelenia Česko-Slovenska.



Bratislava - Na Slovensko dorazia ďalšie balenia lieku Paxlovid proti ochoreniu COVID-19. Dokopy má prísť 30.000 kusov lieku za 21.285.000 eur s DPH.
Na nedatovanej snímke lieky proti COVID-19 od spoločnosti Pfizer.
Foto: TASR/AP




Bratislava - Výberová komisia odporučila vláde za kandidáta na predsedu Protimonopolného úradu Juraja Beňu.



Bratislava - Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov vítajú politickú dohodu na zrušení koncesionárskych poplatkov.



Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán na výročnej medzinárodnej tlačovej konferencii vyzdvihol "výnimočné výkony" svojej krajiny v tomto - podľa neho -najnáročnejšom roku od pádu komunistického režimu. Poukázal na aprílové parlamentné voľby, v ktorých sa Maďarsku podarilo ubrániť nezávislosť aj napriek tlaku a zasahovaniu zo zahraničia.



Moskva - Ruské námorníctvo dostane v januári novú hypersonickú raketu. Vláda je zároveň pripravená podporovať ozbrojené sily bez finančných obmedzení a na vedenie takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine dostanú ruské sily všetko, čo budú potrebovať, prisľúbil ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin
Foto: TASR/AP




Berlín - Nemecko odoslalo do Číny vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer-BioNTech určené pre nemeckých občanov žijúcich v tejto krajine.