Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 29. decembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Jej cieľom je odstrániť nezrovnalosť, ktorá sa v zákone vyskytuje od schválenia jeho novely v tomto roku cez zákon o riešení hroziaceho úpadku.

- Zisk zdravotných poisťovní sa bude regulovať. Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá stanovuje pravidlá, za akých si môžu pripísať zisk.

- Zakladanie spoločnosti s ručením obmedzeným bude jednoduchšie. Umožní to štandardizovaný online formulár. Vyplýva to z novely Obchodného zákonníka, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová



Bratislava - Zdravotnícki pracovníci a ďalší zamestnanci v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, rovnako odborní zamestnanci a opatrovatelia vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb, ako aj terénni opatrovatelia môžu dostať stabilizačný príspevok. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorý napoludnie schválil vládny kabinet.



Bratislava - Valorizácia odmien pre odsúdených si vyžiada viac ako milión eur. Vyplýva to z nariadenia vlády o výške pracovnej odmeny a podmienkach jej poskytovania odsúdeným, ktoré vládny kabinet schválil dopoludnia na svojom online rokovaní.



Bratislava - Zvýšenie ceny tepla pre domácnosti v bytových domoch nebude obmedzené rastom aktuálnych cien o maximálne 15 %, ako to schválila vláda 15. decembra, ale nárast bude o maximálne 20 eur na megawatthodinu. Vyplýva to z novely nariadenia, ktorú napoludnie schválila vláda.



Bratislava - Platnosť certifikátov pre kvalifikovaný elektronický podpis uložených na čipe občianskych preukazov vydaných do 20. júna minulého roka vyprší 31. decembra. Upozornila na to Finančná správa.



Bratislava - Vyše 34.000 zdravotníckych pracovníkov požiadalo o vyplatenie stabilizačného príspevku. Do 31. decembra bude vyplatený preddavok vo výške 2500 eur, ktorý bude pripísaný na účet zamestnanca.



Bratislava - Pacienti musia pri návšteve lekára rátať s dlhšími čakacími dobami. Ambulantné pohotovostné služby či urgentné príjmy evidujú počas sviatkov pre chrípkovú epidémiu zvýšený nápor. Upozornilo na to Ministerstvo zdravotníctva.



Bratislava - Krajská prokuratúra v Prešove zverejnila na webe anonymizované uznesenie k zastaveniu trestného stíhania v prípade smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Prokuratúra zároveň požiadala o korektný prístup k informovaniu verejnosti o celospoločensky citlivých trestných veciach.



Košice – Úrad špeciálnej prokuratúry porušil základné právo Jaroslava Haščáka na inú právnu ochranu. Vyplýva to z nálezu Ústavného súdu. Špeciálna prokuratúra je povinná nahradiť sťažovateľovi trovy konania v sume 707 eur.



Vatikán Emeritný pápež Benedikt XVI. je pri plnom vedomí, ale jeho zdravotný stav zostáva vážny. Uviedol to popoludní hovorca Vatikánu Matteo Bruni, ktorý zároveň vyzval veriacich, aby pokračovali v modlitbách za Benedikta.



Bratislava - Verejnosť a príbuzní sa dnes v bratislavskom Kostole sv. Vincenta de Paul rozlúčili so zosnulým lekárom a vedcom Vladimírom Krčmérym. Na poslednej rozlúčke sa okrem dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera zúčastnili ďalší členovia dočasne poverenej vlády, politici či hlavný hygienik Ján Mikas.

Na snímke čiernobiela fotografia počas poslednej rozlúčky s profesorom Vladimírom Krčmérym, ktorá sa uskutočnila v Kostole sv. Vincenta de Paul v bratislavskej mestskej časti Ružinov vo štvrtok 29. decembra 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Brusel - Výbor EÚ pre zdravotnú bezpečnosť urýchlene zvolal na dnes zasadnutie v Bruseli s cieľom zosúladiť reakciu eurobloku na rozhodnutie Číny zrušiť opatrenia zavedené v spojitosti s koronavírusovou pandémiou a následným nárastom počtom prípadov.



Minsk - Bieloruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho systém protivzdušnej obrany v pohraničnej oblasti v okolí mesta Brest okolo 10.00 h miestneho času zostrelil raketu z ukrajinského systému S-300.



Kyjev - Výpadok elektrickej energie po ruských raketových útokoch zasiahol dnes obyvateľov ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Oznámil to starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. Podľa neho štyridsať percent odberateľov v hlavnom meste je po ruských útokoch bez elektriny.

Muž stojí v susedovom dome, ktorý zničil ďalší ruský raketový útok v Kyjeve vo štvrtok 29. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Viedeň - Rakúsky lyžiar Matthias Mayer nečakane ukončil kariéru. Trojnásobný olympijský šampión ešte dnes absolvoval prehliadku trate v talianskom Bormiu pred super-G, no na štart pretekov Svetového pohára sa už nepostavil.