Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 30. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 30. decembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Vo veku 77 rokov dnes zomrel politik Miklós Duray. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa strany Aliancia Klára Magdeme. Duray bol dlhoročný politik a signatár Charty 77. Po Novembri ´89 sa stal poslancom federálneho parlamentu, v Národnej rade Slovenskej republiky pôsobil ako poslanec v rokoch 1994 až 2010.



Bratislava – Zajtra, teda v posledný deň roku, budú obchody na Slovensku otvorené kratšie. Zatvárajú väčšinou medzi 16.00 a 18.00 h. V nedeľu 1. januára je štátny sviatok, predajne budú celý deň zatvorené. Novela Zákonníka práce od júna 2017 zaviedla do praxe zatvorenie maloobchodných predajní počas sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja, celkovo 15,5 dňa v roku.



Bratislava - Celkovo 552 pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 odhalili v uplynulom týždni prostredníctvom PCR testov. V porovnaní s týždňom predtým je to pokles o 27,9 percenta.



Bratislava - Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky od nového roka mení názov. Nové pomenovanie bude skrátené na Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky. Výstavba vypadla nielen z názvu, ale čiastočne aj z kompetencií ministerstva. Právomoci v oblasti územného plánovania, stavebného poriadku a vyvlastňovania sa presunú na novozriadený Úrad pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky.

Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Záhreb - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ďalší predstavitelia Európskej komisie označili vstup Chorvátska do schengenského priestoru a do eurozóny za veľký úspech pre túto krajinu i celú Európsku úniu. Chorvátsko tento krok urobí 1. januára 2023.



Bratislava - Saldo zahraničného obchodu Slovenska s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami bolo v januári až septembri 2022 pasívne, a to v hodnote mínus 1,463 miliardy eur. Medziročne sa zvýšilo o 11,5 percenta. Záporné saldo vývozu a dovozu sa v medziročnom porovnaní zvýšilo u živočíšnych výrobkov o 65,4 % a u tukov a olejov o 272,4 %.



Bratislava - Každá tretia firma na konci roka hľadá stratené faktúry. Odpisy za nenájdené faktúry sa pritom môžu vyšplhať aj na desiatky tisíc eur. Len 3 percentá spoločností pôsobiacich na Slovensku majú plne digitalizované účtovníctvo. Na základe vlastného prieskumu o tom TASR informovala spoločnosť Digitoo.



Bratislava - Používanie zábavnej pyrotechniky je pre voľne žijúce vtáky a iné zvieratá nebezpečné. Spôsobuje im stres i zranenia. Upozornil na to Tomáš Veselovský z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

Pohľad na ohňostroj počas novoročných osláv v Bratislave, foto z archívu.
Foto: TASR - Martin Baumann


Peking – Novým čínskym ministrom zahraničných vecí sa stal diplomat Čchin Kang, ktorý dosiaľ pôsobil ako veľvyslanec v Spojených štátoch. 56-ročný Čchin nahradí 69-ročného Wang Iho, ktorý bol ministrom zahraničných vecí takmer desať rokov. Wanga v októbri povýšili na člena politbyra komunistickej strany a očakáva sa, že bude zohrávať väčšiu úlohu v zahraničnej politike krajiny.



Rím - Zdravotný stav emeritného pápeža Benedikta XVI. je stabilizovaný a včera popoludní sa zúčastnil na slávení omše vo svojej izbe. Agentúra AP pripomenula, že pápež František vyzval veriacich, aby sa modlili za 95-ročného emeritného pápeža, lebo jeho zdravotný stav sa zhoršuje.



Moskva/Kyjev - Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika, samozvané republiky na východe Ukrajiny v súčasnosti okupované a anektované Ruskom, prijali dnes podľa ruských médií nové ústavy.



Kyjev — Podľa prieskumu až 60 percent Ukrajincov chce sláviť Vianoce 25. decembra a iba 25 percent v doterajšom termíne, teda 7. januára.



Sao Paulo — Poslednú možnosť rozlúčiť sa s brazílskou futbalovou legendou Pelém bude mať verejnosť v pondelok a utorok na štadióne Vila Belmiro na predmestí Sao Paula. Patrí klubu FC Santos, na ktorom Pelé odštartoval svoju úspešnú kariéru. Rakva bude vystavená v stredovom kruhu a zotrvá na mieste 24 hodín. Následne zamieri ulicami Santosu aj k bydlisku Pelého matky Celeste, ktorá má 100 rokov, nevníma a je pripútaná k posteli.