Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 4. januára 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Eduard Heger, dočasne poverený premiér, rokuje s partnermi o vývoji situácie po páde vlády aj v týchto dňoch. Finálnu dohodu chce predstaviť v priebehu januára.



Bratislava - Viktor Fajnberg a jeho priatelia dali najavo, že univerzálna ľudská sloboda pre nich predstavuje vyššiu hodnotu než ich vlastný individuálny osud. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s úmrtím Viktora Fajnberga, ktorý v rámci skupiny ôsmich disidentov v roku 1968 na moskovskom Červenom námestí verejne vystúpil proti okupácii Československa.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger považuje akúkoľvek komunikáciu verejných činiteľov, ktorá vedie k ďalšiemu rozdeľovaniu spoločnosti, za kontraproduktívnu. Uviedla jeho hovorkyňa v súvislosti s vyjadreniami lídra OĽANO Igora Matoviča na sociálnej sieti. Ten v posledných dňoch uverejnil niekoľko statusov a komentárov, v ktorých sa vyhranil voči tzv. LGBTI+ ideológii.



Bratislava - Slovensko začína čerpať nové eurofondy. Európska komisia podľa ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie uhradila prvé zálohové platby na nové eurofondy. Ministerstvo tak získalo na ním riadený hlavný eurofondový program Program Slovensko a dva programy Interreg spolu 189,4 milióna eur.



Bratislava - Na poslednej rozlúčke so zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI. sa zúčastní aj dočasne poverený premiér Eduard Heger. Zajtra odcestuje do Vatikánu.

Telesné pozostatky zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. sú vystavené v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne 3. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Slovenská republika po 30 rokoch píše podľa dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja úspešný príbeh a patrí medzi vyspelé demokratické krajiny.



Bratislava - Zahraničná politika Slovenska sa v roku 2022 sústredila najmä na pomoc a podporu Ukrajine, jej napadnutie Ruskom bolo pre Slovenskú republiku obrovskou výzvou. Uviedol dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Slovensko podľa neho v tejto súvislosti zohrávalo aktívnu úlohu celý rok a situáciu zvládlo veľmi dobre.



Nitra - V Nitre je v súčasnosti približne 4800 odídencov z Ukrajiny. Väčšinu z nich tvoria ženy, deti a starší ľudia. Mužov je okolo desať percent.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyslal fregatu triedy Admirál Gorškov vyzbrojenú novými hypersonickými raketami Zirkón (Cirkon) na cvičenia do Atlantického a Indického oceánu i Stredozemného mora.



Praha - Česká vláda schválila novú legislatívu o armáde, v ktorej sa zaviazala vyčleniť dve percentá hrubého domáceho produktu na obranu.



Praha - Znalci, ktorí na zadanie obhajoby vypracovali ekonomické posudky v kauze Čapí hnízdo, pred pražským súdom vypovedali, že farma v súťaži o dotácie z Európskej únie nepredstavovala konkurenciu pre ostatné firmy z holdingu Agrofert, ako to tvrdí obžaloba. Štátne zastupiteľstvo na to reagovalo, že na obsahu obžaloby trvá.



Praha - Český expremiér Andrej Babiš pred súdom vypovedal v kauze Farmy Čapí hnízdo. Uviedol, že nikdy nič trestné nespáchal a je nevinný. Celá kauza je podľa neho politickou objednávkou a priživujú ju médiá.

Bývalý český premiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš prichádza na súd 4. januára 2023 v Prahe.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Neúčasť maďarskej prezidentky Katalin Novákovej na oslavách 30. výročia vzniku Slovenskej republiky 1. januára je vážnym odkazom. Vyhlásil to pre server hirklikk.hu bývalý šéf maďarskej diplomacie a bývalý eurokomisár Péter Balázs. Zároveň vyjadril domnienku, že súčasné maďarské vedenie sa úprimne neteší z existencie samostatného Slovenska.



Záhreb - Petra Vlhová obsadila v dnešnom slalome Svetového pohára v Záhrebe druhé miesto. V chorvátskej metropole zaostala o 76 stotín za Američankou Mikaelou Shiffrinovou, ktorá slávila 81. triumf v prestížnom seriáli. Tretia skončila so stratou 1,21 s Švédka Anna Swennová-Larssonová.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usmieva po druhom mieste v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Záhrebe v stredu 4. januára 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


a'il - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v dnešnej štvrtej etape Rely Dakar šestnáste miesto. Za víťazom Joanom Barredom Bortom zaostal o 19:42 minúty a v celkovom hodnotení figuroval taktiež na 16. pozícii. Jeho krajan Juraj Varga obsadil v kategórii štvorkoliek šiestu pozíciu.