Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 5. januára 2023 - 17.45 h.


Vatikán - Približne 130 kardinálov, 300 biskupov, stovky ďalších duchovných a okolo 100.000 laikov vrátane hláv štátov či členov kráľovských rodín sa prišlo dopoludnia rozlúčiť s emeritným pápežom Benediktom XVI. na pohrebnú omšu na Námestí svätého Petra vo Vatikáne, ktorej predsedal úradujúci pápež František.

- Pozostatky emeritného pápeža Benedikta XVI. napoludnie uložili do krypty v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne.

Členovia cirkvi prichádzajú na svoje miesta, pred zádušnou omšou za zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. na Námestí svätého Petra vo Vatikáne, štvrtok 5. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil na Ukrajine prímerie počas pravoslávnych Vianoc 6. a 7. januára. Informovala agentúra AFP s odvolaním sa na Kremeľ. "Berúc do úvahy výzvu Jeho svätosti patriarchu ruskej pravoslávnej cirkvi Kirilla nariaďujem ministrovi obrany Ruskej federácie, aby od 12.00 h (10.00 h SEČ) 6. januára 2023 do 24.00 h 7. januára 2023 zaviedol prímerie pozdĺž celej kontaktnej línie," uviedol Kremeľ.

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval napoludnie ruského prezidenta Vladimira Putina, aby na Ukrajine vyhlásil jednostranné prímerie.

- Ruský prezident Vladimir Putin je otvorený serióznemu dialógu s Kyjevom, ak Ukrajina uzná okupáciu vlastných území Ruskom.



Brusel - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg dnes varoval, že je v kontexte vojny na Ukrajine nebezpečné podceňovať Rusko a ambície ruského prezidenta Vladimira Putina.



Bratislava - Referendum, ktoré sa bude konať 21. januára, bude stáť takmer 8,8 milióna eur. Na odmeny členom, predsedom a zapisovateľom volebných komisií, na stravné, ako aj na zabezpečenie ich činnosti má ísť 6,8 milióna eur.



Bratislava Tí, ktorí uznávajú hodnoty demokracie sa nemôžu spájať s tými, ktorí touto hodnotou pohŕdajú. Uviedol to poverený predseda vlády Eduard Heger ako odôvodnenie svojho postoja vylúčiť z prípadnej budúcej politickej spolupráce Smer-SD, SNS, hnutie Republika, ĽSNS i Hlas-SD.



Bratislava - Predseda Národnej rady a Sme rodina Boris Kollár povedie hnutie do volieb. Spolupracovať vie s každým, kto podporí program jeho hnutia. O tom, či by na kandidátku vzali niektoré menšie strany, podľa jeho slov v hnutí zatiaľ nehovorili ani so žiadnymi nerokovali.

Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Ústava by mala obsahovať explicitné postavenie Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Myslí si to poslanec Národnej rady zo Za ľudí Juraj Šeliga, ktorý to chce dosiahnuť predložením novely Ústavy. Odôvodňuje to politickými tlakmi.

- Generálna prokuratúra dôrazne odmieta tvrdenia poslanca Národnej rady Juraja Šeligu. Prokuratúra zdôraznila, že jej úlohou nie je napĺňať predstavy a záujmy politikov, ale ochraňovať zákonnosť. Prokuratúra sa nebráni polemike, no musí byť odborná a založená na znalosti faktov.



Bratislava - Presadenie dohody o obrannej spolupráci s USA i jasnú komunikáciu v prvých mesiacoch vojny ocenil v hodnotení ministra obrany Jaroslava Naďa a jeho rezortu v roku 2022 exposlanec parlamentu a exminister obrany Martin Fedor z Inštitútu pre centrálnu Európu.



Košice - Osemnásťročného Valentína H., ktorý je obvinený z vraždy v Michalovciach, vzali do väzby. Popoludní o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Košice II. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený proti nemu podal sťažnosť. Rozhodovať o nej bude Krajský súd v Košiciach.

Na snímke obvineného 18-ročného V.H. predvádzajú policajti pred sudcu pre prípravné konanie Okresného súdu Košice II, vo štvrtok 5. januára 2023 v Košiciach.
Foto: TASR - Roman Hanc


Moskva V Minsku sa dnes začal súdny proces s väzneným bieloruským aktivistom a jedným z laureátov vlaňajšej Nobelovej ceny za mier Alesom Biaľackim. Obvinený je z toho, že do Bieloruska pašoval peniaze, aby financoval tamojšie opozičné skupiny, začo mu hrozí až 12 rokov väzenia.



Pokljuka - Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková obsadila v dnešnom šprinte Svetového pohára žien na 7,5 kilometra 4. miesto. Na víťaznú Švédku Elviru Öbergovú stratila 26,5 sekundy po jednej chybe pri druhej streľbe.

Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková preteká na trati šprintu žien na 7,5 km v rámci 4. kola Svetového pohára v slovinskej Pokljuke vo štvrtok 5. januára 2023.
Foto: TASR/AP