Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 10. januára 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Poslanecký klub OĽANO plne podporuje cieľ dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera zostaviť novú demokratickú koaličnú väčšinu v parlamente. TASR o tom informoval predseda klubu Michal Šipoš.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vyzdvihla prácu bezpečnostných a záchranných zložiek. Ako skonštatovala pri prijatí predstaviteľov polície, hasičov, horských záchranárov a zdravotníckych záchranárov, spoločnosť im veľa dlhuje. V uplynulom roku však vidí aj niekoľko pozitívnych zmien, ktoré tento dlh podľa nej aspoň trochu, symbolicky znížili.



Bratislava - Podnikatelia ani začiatkom nového roka nevedia, kedy a aké kompenzácie vysokých cien energií môžu očakávať. Začínajú im pritom už chodiť nové niekoľkonásobne vyššie zálohové platby od dodávateľov energií. Upozornil na to Karol Galek z opozičnej SaS s tým, že toto by teraz mala byť pre vládny kabinet prioritná téma.



Bratislava - Návrh na zákaz nedeľného predaja spôsobí množstvo problémov. Uviedla to opozičná SaS k návrhu zákona nezaradeného poslanca Národnej rady Martina Čepčeka na nedeľné zatváranie obchodov.

- Poslanecký návrh zakázať nedeľný predaj v obchodoch kritizoval aj predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov Daniel Krakovský.



Bratislava - Predstavitelia Smeru-SD vyzvali ľudí na účasť na referende, ktoré bude v sobotu 21. januára.

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD) počúva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá vystúpila so správou o stave Slovenskej republiky pred poslancami Národnej rady (NR) SR v Bratislave v utorok 29. novembra 2022.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Mimoparlamentný Hlas-SD kritizuje vládu za zlý manažment zdravotnej starostlivosti počas pandémie ochorenia COVID-19.



Bratislava - Desiatky ambulancií začali od nového roka vyberať pri vyšetrení poplatky na kompenzáciu prevádzkových nákladov. Pre TASR to potvrdil prezident Asociácie súkromných lekárov Slovenskej republiky Marián Šóth. Upozorňuje, že ak štát nezvýši platby pre ambulantných poskytovateľov, pridajú sa k nim aj ďalšie ambulancie.

- Rezort zdravotníctva pre TASR potvrdil, že stretnutie k riešeniu situácie v ambulantnom sektore je naplánované na tento týždeň.



Bratislava - Inštitút pre výskum sociálno ekonomických rizík doručil na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky podanie na možné porušenia zákonov pri stanovení cien energií na rok 2023.



Bratislava - Kontroly na vnútorných hraniciach nie sú účelné. Myslí si to dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Ich zavedenie zo strany susedských štátov považuje za chybu. Nesúhlasí ani s tým, aby takéto kontroly zaviedlo aj Slovensko.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala v Prezidentskom paláci poverovacie listiny novým trom veľvyslancom Slovenskej republiky. Veľvyslancom pre Lotyšsko a Litvu je Branislav Pavlovič, veľvyslancom v Rumunsku sa stal Peter Hatiar a Viktor Borecký je veľvyslancom pre Uzbekistan, Tadžikistan a Turkménsko.

Na snímke nový veľvyslanec SR v Uzbeckej republike, Tadžickej republike a Turkménsku so sídlom v Taškente Viktor Borecký (vľavo), ktorému prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) odovzdáva poverovacie listiny v Prezidentskom paláci v Bratislave v utorok 10. januára 2023.
Foto: TASR - Dano Veselský


Brusel - Viac ako 20-ročné partnerstvo medzi NATO a EÚ je potrebné posilniť a prehĺbiť, pretože bezpečnosť Európy je ohrozená. Sú tu najmä hrozby zo strany Ruskej federácie, tie však nie sú jediné. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po podpísaní tretieho vyhlásenia o rozšírení spolupráce medzi týmito dvoma inštitúciami.

- Dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer spoločnú deklaráciu víta.



Londýn - Ruská armáda a oddiely súkromnej vojenskej spoločnosti Vagner ovládajú väčšinu územia mesta Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom britská stanica BBC s odvolaním sa na situačnú správu britského ministerstva obrany z dnešného dopoludnia, píše TASR.



Moskva - Rusko bude pokračovať vo vyvíjaní svojej jadrovej triády - balistických rakiet, ponoriek a strategických bombardérov - pretože tieto zbrane mu zaisťujú suverenitu. Vyhlásil to ruský minister obrany Sergej Šojgu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.



Kodaň - Svetová zdravotnícka organizácia neočakáva, že stúpajúci počet prípadov nákazy covidom v Číne zásadne ovplyvní situáciu v Európe.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Haradh - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil po dni voľna v 9. etape Rely Dakar 12. miesto. Za víťazom Lucianom Benavidesom z Argentíny zaostal o 14:20 minúty. Slovenský štvorkolkár Juraj Varga bol po penalizácii za výmenu motora nakoniec siedmy s mankom 22:49 min.