Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 12. januára 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Bremeno drahých energií a zvýšených nákladov ambulancií nemôže spadnúť na plecia pacientov. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s dočasne povereným ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Diskutovali spolu o kompenzácii zvyšovania cien energií pre ambulancie.



Bratislava – Diskusia o spolupráci, nádeji, solidarite a jednote boli témami, ktorým sa napoludnie venovala prezidentka Zuzana Čaputová spolu so zástupcami cirkví a náboženských spoločností.

Na snímke chrbtom uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia zástupcov cirkví a náboženských spoločností v rámci novoročných prijatí v Prezidentskom paláci v Bratislave 12. januára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger už získal niekoľko podpisov od poslancov na podporu jeho vlády. Na vytvorenie novej väčšiny poslancov potrebuje aspoň 76 podpisov.



Bratislava - V sankciách proti Rusku treba pokračovať nielen dovtedy, kým Ukrajina bude slobodná, ale dokiaľ bude Rusko predstavovať hrozbu pre demokratickú Európu. Uviedol to dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer.



Bratislava - O dotáciu na stabilizačný príspevok pre zamestnancov môžu zariadenia a centrá, poskytujúce sociálne služby, žiadať do konca januára. Podmienkou poskytnutia dotácie je uzatvorenie písomnej dohody o poskytnutí stabilizačného príspevku medzi zamestnávateľom a zamestnancom do 20. januára.



Bratislava – Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti vyzvalo malé a stredné podniky a verejný a súkromný sektor k podaniu projektov kybernetickej bezpečnosti. Ide o šesť výziev Európskej komisie, v ktorých je možné uchádzať sa celkovo o 154 miliónov eur.



Bratislava - Únia miest Slovenska v súvislosti s vysokými cenami energií čaká, ktoré z prísľubov štátu sa naplnia a v akom časovom horizonte. Podľa únie situácia v mestách na Slovensku je rozdielna a závisí od toho, či majú platné zmluvné vzťahy, sú v procese verejného obstarávania alebo nakupujú elektrinu za spotové ceny.



Bratislava - Schválenie regulácie zisku zdravotných poisťovní je podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou významným krokom k lepšiemu využívaniu zdrojov zo zdravotného poistenia v prospech poistencov.



Bratislava - Dlh univerzitných a fakultných nemocníc bol ku koncu októbra vyše 678 miliónov eur. Vyplýva to z informácie Ministerstva zdravotníctva k opatreniam v zdravotníckych zariadeniach.



Košice – Ústavný súd rozhodol v minulom roku o celkovo 2995 návrhoch a sťažnostiach. Zároveň vlani dostal spolu 2876 nových návrhov a sťažností. Celkovo 1009 nerozhodnutých vecí z roku 2022 sa presúva na rozhodnutie do tohto roka.



Banská Bystrica – Výsluchmi svedkov Petra Petrova a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Petra Kysela pokračovala dnes na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu korupčná kauza bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. Obžaloba ho viní zo zločinu prijímania úplatku.



Bratislava - Viac ako polovica Slovákov vyžije z príjmu len s ťažkosťami. Myslia si tiež, že sa situácia na Slovensku vyvíja nesprávnym smerom. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometra.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský


Bratislava - Od januára sa skúšky sirén vracajú do pôvodného režimu. Realizovať sa tak bude opäť aj hlasitá skúška sirén, ktorá bola vlani niekoľko mesiacov pozastavená v súvislosti s vojnou na Ukrajine.



Washington - V súkromnom dome amerického prezidenta Joea Bidena vo Wilmingtone v štáte Delaware sa našli tajné dokumenty pochádzajúce z čias, keď bol viceprezidentom v administratíve Baracka Obamu. Potvrdil to dnes Biely dom.



Kyjev - Ukrajina dnes oznámila, že jej ozbrojené sily bojujú o udržanie si moci nad mestom Soledar v Doneckej oblasti na východe krajiny, ale situácia je tam stále ťažká. "V oblasti Soledaru dnes pokračujú tie najkrutejšie a najťažšie boje," povedala námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.



Berlín - Turisti z členských štátov EÚ, ktorých dovolenkové zájazdy boli znehodnotené opatreniami proti pandémii ochorenia COVID-19, môžu mať nárok na aspoň čiastočné vrátenie peňazí. Rozhodol o tom napoludnie Súdny dvor EÚ.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Dubaj - Generálny riaditeľ štátnej ropnej spoločnosti v Spojených arabských emirátoch Sultán Ahmad al-Džábir bol dnes vymenovaný za predsedu tohtoročných klimatických rozhovorov OSN známych ako COP28.