Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 13. januára 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Bolo by prospešné, ak by štát so samosprávami rátal nielen v dobe krízy, keď potrebuje ich pomoc, ale aj vtedy, keď prichádza k rozhodnutiam výrazne ovplyvňujúcim ich rozpočty a kompetencie. Pri dnešnom prijatí predstaviteľov samospráv to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava – Vláda dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera by mala v pondelok schváliť finálne riešenie kompenzácií vysokých zálohových faktúr na energie, ktoré v súčasnosti od dodávateľov dostávajú malí podnikatelia.

– Opozičné strany by chceli situáciu s vysokými cenami energií riešiť na mimoriadnej schôdzi Národnej rady. Informoval o tom predseda strany Smer-SD Robert Fico, podľa ktorého sa pod návrh na zvolanie schôdze podpísalo 34 opozičných poslancov.



Bratislava - Materským a základným školám by sa mali vrátiť dotácie na obedy pre žiakov, čo najskôr by sa tiež mali rozmraziť minimálne dôchodky. Tieto návrhy predkladajú na najbližšiu schôdzu Národnej rady nezaradení poslanci z mimoparlamentnej strany Hlas-SD.



Košice – Ústavný súd v minulom roku konštatoval porušenie práv sťažovateľov celkovo v 579 nálezoch. Z toho v 358 prípadoch priznal sťažovateľom aj finančné zadosťučinenie, a to celkovo vo výške 1.073.950 eur.



Bratislava - Na nové správne súdy postupne pribúdajú noví sudcovia. Výberovým konaním podľa informácií z rezortu spravodlivosti úspešne prešlo osem uchádzačov a o preloženie na tento súd žiada k dnešku ďalších 14 sudcov.

Ilustračné foto
Foto: TASR


Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračoval od rána proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Oboznamovala sa komunikácia z aplikácie Threema. Pojednávanie bolo prerušené a pokračovať by malo 23. až 25. januára.



Praha - Volebné miestnosti v Českej republike sa o 14.00 h otvorili. Dnes môžu Česi odovzdať svoj hlas v prezidentských voľbách jednému z ôsmich kandidátov do 22.00 h večer. K volebným urnám môžu prísť aj zajtra od 8.00 h do 14.00 h.

– Voľby nového prezidenta Českej republiky sa popoludní začali aj v Bratislave. V priestoroch českého veľvyslanectva môžu hlasovať českí občania, ktorí si vybavili voličský preukaz, alebo sú zapísaní do zvláštneho zoznamu voličov.

- Expremiér Českej republiky a kandidát na prezidenta Andrej Babiš zamieril popoludní do volebnej miestnosti v obci Průhonice medzi prvými voličmi.

- Kandidát na českého prezidenta a bývalý náčelník generálneho štábu českej armády Petr Pavel prišiel hlasovať v prvom kole prezidentských volieb popoludní do volebnej miestnosti v obci Černouček v Litoměřickom kraji.

- Budúci český prezident by mal mať predovšetkým veľké politické skúsenosti, pretože človek, ktorý v politike iba začína, je rizikom pre občanov aj sám pre seba. Po vhodení hlasovacieho lístka v prvom kole českých prezidentských volieb to povedal odchádzajúci prezident Miloš Zeman.

Bývalý premiér Českej republiky a kandidát na prezidenta Andrej Babiš počas hlasovania vo volebnej miestnosti v 1. kole prezidentských volieb Českej republiky 13. januára 2023 v českej obci Průhonice. Voľby sa konajú počas dvoch dní, v piatok sa hlasuje od 14.00 do 22.00 h, v sobotu (14. 1.) budú volebné miestnosti otvorené od 8.00 do 14.00 h.
Foto: TASR/AP


Praha - Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky bude v utorok mimoriadne zasadať v súvislosti s hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde českého premiéra Petra Fialu.



Budapešť - Súd v severomaďarskej Tatabányi odsúdil dnes občana Slovenskej republiky na doživotný trest odňatia slobody za vraždu Slovenky, ktorú spáchal 13. mája 2021 v Ostrihome.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu zameranému na ukončenie vojny na Ukrajine. Čaputová ubezpečila Zelenského, že Slovensko bude v rámci svojich možností a kapacít pokračovať v podpore Ukrajiny.



Kyjev - Ruské ministerstvo obrany napoludnie oznámilo, že jeho armáda dobyla včera večer východoukrajinské mesto Soledar, v ktorom v posledných dňoch prebiehali ťažké boje.

- Hovorca Východnej skupiny ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj popoludní poprel, že ruská armáda dobyla Soledar v Doneckej oblasti s tým, že v meste sa stále bojuje.