Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 24. januára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady pokračujú v prerušenej 78. schôdzi, rokujú o novele Ústavy SR v súvislosti so skrátením volebného obdobia parlamentu. O novele by mohli rozhodnúť zajtra.

- Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS) navrhla, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie Národnej rady len uznesením. Jej pozmeňujúci návrh obsahuje aj zakotvenie princípu pomerného zastúpenia volebného systému a jedného volebného obvodu pre voľby do Národnej rady v Ústave SR.

- Podpredseda strany Za ľudí a nezaradený poslanec Národnej rady Juraj Šeliga predložil pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR týkajúcej sa predčasných volieb. Svojím návrhom chce zvýšiť ústavnoprávnu ochranu Špecializovaného trestného súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry tak, že ich existencia bude explicitne zakotvená v ústave.

Na snímke zľava poslanec NRSR Igor Matovič (OĽANO), predseda parlamentu SR Boris Kollár (Sme rodina), minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Kajniak (Sme rodina), poslanci Martin Fecko a Michal Šipoš (obaja OĽANO) počas 78. schôdze NRSR 24. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Poslanci Národnej rady pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD nepodporia pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR, ktorý predložili predstavitelia bývalej koalície. Prekáža im, že neobsahuje možnosť referendom skrátiť volebné obdobie. Ak pozmeňujúci návrh prejde, poslanci nezahlasujú ani za celú novelu.

- Ak novela Ústavy SR nebude obsahovať možnosť skrátiť volebné obdobie referendom, poslanci Smeru-SD návrh nemôžu podporiť. V pléne Národnej rady to povedal šéf Smeru-SD Robert Fico.

- Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) reagoval, že poslanci Sme rodina sú ochotní zahlasovať aj za to, aby bola v ústave možnosť referenda v súvislosti so skrátením volebného obdobia. Podporili by aj skorší termín predčasných volieb v júni.

- Šéf SaS Richard Sulík ozrejmil, že všetci 20 poslanci SaS podporia novelu ústavy. SaS sa bude podľa neho držať dohody aj pri zmene ústavy, aj pri uznesení o skrátení volebného obdobia, aby mohli byť predčasné parlamentné voľby 30. septembra.

- Nezaradení poslanci Národnej rady z ĽSNS a mimoparlamentného hnutia Republika nepodporia pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR z dielne Márie Kolíkovej.



BerlínPrezidentka Zuzana Čaputová rokovala v Berlíne s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Témou rozhovorov boli vzájomné vzťahy krajín, spolupráca v kontexte 30. výročia nadviazania vzájomných diplomatických vzťahov, ako aj aktuálne otázky. Prezidentka si v Berlíne prevzala Schwarzkopfovu európsku cenu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (vľavo) a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pózujú počas stretnutia v Berlíne v utorok 24. januára 2023.
Foto: TASR/DPA


Bratislava - Doterajšie schémy pomoci pre podnikateľov s cenami energií fungovali a budú pokračovať aj ďalej. Ďalšie sa pripravujú, schému pre veľké podniky posudzuje Európska komisia a mohla by ju notifikovať v priebehu februára. Vyhlásil to minister hospodárstva Karel Hirman.



Bratislava - Národný park Podunajsko, ktorý by mal vzniknúť na juhozápade Slovenska, by mal mať 18.000 hektárov. Informoval o tom dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.



Bratislava - Líder OĽANO Igor Matovič sa po odchode z rezortu financií oficiálne vrátil do poslaneckých lavíc. Z parlamentu odišiel náhradník Sebastián Kozarec.



Bratislava - V rámci policajnej akcie Jurgium, týkajúcej sa ekonomickej a majetkovej trestnej činnosti, obvinil vyšetrovateľ NAKA 15 fyzických a sedem právnických osôb.



Berlín - Nemecko potvrdilo, že dostalo žiadosť Poľska o presun 14 tankov Leopard 2 na Ukrajinu. "Budeme sa touto žiadosťou zaoberať súrne, keďže je to potrebné," povedal hovorca nemeckej vlády.



Minsk - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko uviedol, že dostal žiadosť na uzatvorenie paktu o neútočení s Ukrajinou. Napísala o tom bieloruská tlačová agentúra Belta, informuje agentúra Reuters.

Na archívnej snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko.
Foto: TASR Martin Baumann


Kyjev - Gubernátori piatich ukrajinských oblastí boli odvolaní z funkcie po tom, ako prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil zmeny vo vláde a regionálnych úradoch pre obvinenia z korupcie.



Bejrút - Libanonský sudca vyšetrujúci ničivý výbuch v prístave v Bejrúte z roku 2020 obvinil zo zodpovednosti generálneho prokurátora, vtedajšieho premiéra a ďalších súčasných aj bývalých vysokopostavených predstaviteľov.



Espot - Slovensko má prvý cenný kov z MS v paraalpskom lyžovaní v španielskom Espote. Postarala sa oň medzi zrakovo znevýhodnenými ženami Alexandra Rexová s navádzačkou Evou Trajčíkovou, keď v superkombinácii vybojovala striebornú medailu.



Kronplatz - Mikaela Shiffrinová dosiahla svoje 83. víťazstvo vo Svetovom pohári a vytvorila ženský rekord. Dvadsaťsedemročná americká lyžiarka triumfovala v obrovskom slalome v talianskom Kronplatzi pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou (+0,45) a domácou Federicou Brignoneovou (+1,43). Slovenka Petra Vlhová skončila s odstupom +1,65 sekundy na 4. mieste.
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová sa teší v cieli z víťazstva v obrovskom slalome Svetového pohára v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Kronplatz v utorok 24. januára 2023.
Foto: TASR/AP