Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 25. januára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady schválili zmenu ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

Na snímke tabuľa počas hlasovania na 78. schôdzi NRSR o zmene Ústavy na skrátenie volebného obdobia v Bratislave 25. januára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala schválenú zmenu ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami.



Bratislava - O uznesení, ktorým sa má skrátiť volebné obdobie parlamentu, majú poslanci Národnej rady rokovať zajtra. Hlasovať o ňom by sa mohlo podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára v utorok 31. januára.



Bratislava - Schválenie zmeny ústavy vníma dočasne poverený premiér Eduard Heger ako naplnenie prvého kroku dohody o predčasných voľbách. Verí, že parlament zároveň čo najskôr určí aj termín ich konania.

Na snímke dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO), 22. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Hnutie Sme rodina podporí v Národnej rade májový, júnový aj septembrový termín predčasných volieb a uvidí, kde sa nájde potrebných 90 hlasov poslancov.



Bratislava - Poslanci Národnej rady za OĽANO nebudú hlasovať za žiadny iný termín predčasných volieb ako septembrový. Potvrdil to líder OĽANO Igor Matovič.

Na snímke predseda hnutia OĽANO a poslanec NRSR Igor Matovič.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Ministerstvo financií pristúpi v máji tohto roka k viazaniu 3 percent výdavkov rozpočtu. Ide o sumu presahujúcu trištvrte miliardy eur. Zároveň musí na budúci rok pripraviť vyrovnaný rozpočet. Tieto povinnosti vyplývajú zo sankcií dlhovej brzdy za príliš vysoký verejný dlh, ktoré začnú platiť dva roky od schválenia programového vyhlásenia vlády Eduarda Hegera.



Bratislava - Pred energetickou chudobou by mohla ohrozených obyvateľov Slovenska pomôcť ochrániť optimalizácia dodávkových a sieťových taríf, ponuka bezplatných splátkových kalendárov a energetického poradenstva či zákaz podomového predaja energií. Vyplýva to z koncepcie na ochranu odberateľov, spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby z dielne Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorú schválila vláda.



Bratislava – Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry kritizovali spôsob aplikovania ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku. Zdôraznili, že ide o mimoriadny opravný prostriedok proti právoplatným rozhodnutiam vydaným v prípravnom konaní.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala na nástupnej audiencii nových veľvyslancov Helénskej republiky a Maďarska. Hlava štátu prijala listiny od nového gréckeho veľvyslanca Athanasiosa Ioannoua a nového maďarského veľvyslanca Csabu Balogha.

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo nový veľvyslanec Maďarska Csaba Balogh počas odovzdávania poverovacích listín v Prezidentskom paláci 25. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Trnava - V Trnavskom kraji niekto na tiesňovú linku 112 nahlásil viacero bômb. Týka sa to nemocnice v Trnave, Galante a polikliniky v Seredi a Trnave. Rovnako aj trnavskej železničnej stanice. Polícia realizuje pyrotechnické prehliadky.



Bratislava - Obvinený vodič Dušan D. z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody v centre Bratislavy zostáva stíhaný vo väzbe. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I. Rozhodnutie nie je právoplatné.



Praha – Česká vláda rozhodla o predĺžení dočasných náhodných kontrol na hraniciach so Slovenskom. Na mieste zostane už len polícia, vojaci a colná správa sa zo služby stiahnu.

Ilustračná snímka.
Foto: FOTO TASR


Berlín - Nemecko potvrdilo, že dodá Ukrajine tanky Leopard 2 a takisto povolilo ich dodávky ďalším krajinám.



Kyjev - Ukrajinská armáda priznala, že jej vojaci sa po ťažkých bojoch stiahli z mesta Soledar na východe Ukrajiny.



Moskva - Súd v Moskve rozhodol o rozpustení Moskovskej helsinskej skupiny, najstaršej ruskej ľudskoprávnej organizácie.



Kyjev - Ruskí športovci by nemali mať na letných olympijských hrách v Paríži v roku 2024 "žiadne miesto", povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas telefonátu so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom.



Berlín - Dve osoby prišli o život a päť utrpelo zranenia pri útoku nožom v regionálnom vlaku na severe Nemecka, ktorý smeroval z mesta Kiel do Hamburgu.



Kronplatz - Petra Vlhová skončila v obrovskom slalome Svetového pohára na štvrtom mieste. V Kronplatzi zopakovala umiestnenie zo včerajšieho obráku, za víťaznou Mikaelou Shiffrinovou zaostala o 1,37 sekundy.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati 1. kola obrovského slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Kronplatz v stredu 25. januára 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Nyon - Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie.