Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 30. januára 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Predčasné parlamentné voľby budú zrejme až v septembri, na inom termíne sa asi nepodarí nájsť potrebných 90 hlasov. Skonštatoval to predseda Národnej rady a Sme rodina Boris Kollár po stretnutí so stranou SaS. Potvrdil, že o termíne volieb bude parlament hlasovať zajtra o 17.00 hodine.



Bratislava - SaS podporí septembrový termín predčasných volieb, ak sa s OĽANO a bývalými partnermi nedohodnú inak. Uviedol to predseda SaS Richard Sulík.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger vyzval bývalých členov koalície, aby nespochybňovali dohodu o termíne predčasných volieb. Termín 30. septembra je podľa neho kompromisom. Avizuje, že ďalšie rokovanie odmieta.



Bratislava - Slávnostným nástupom a zhromaždením si v rezorte obrany pripomenuli 30. výročie vzniku Slovenskej republiky a ozbrojených síl.

- "Počas uplynulých troch dekád sa ozbrojené sily stali pevnou súčasťou a stabilizujúcim prvkom našej vlasti. S vysokou mierou profesionality a nasadenia ste pomáhali pri pandémii, ochrane našich hraníc, ale aj pri zvládaní príchodu ľudí, ktorí utekali pred vojnou zo susednej Ukrajiny," vyzdvihla v príhovore prezidentka a hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR Zuzana Čaputová.

- Dočasne poverený premiér Eduard Heger povedal, že "ak chceme, aby sloboda a právny štát mohol pretrvávať, potrebujeme zabezpečiť v prvom rade bezpečnosť."

Na snímke sprava minister obrany SR Jaroslav Naď, prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda vlády SR Eduard Heger a náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko počas slávnostného zhromaždenia pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky a Ozbrojených síl SR 30. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


BratislavaEnvirorezort predstavil prvý slovenský klimatický zákon. Návrh počíta napríklad s podaním klimatických žalôb na štát či so vznikom rady pre klímu, ktorá by mala kontrolovať jednotlivé rezorty v plnení klimatických plánov.



Bratislava - Právnym nástupcom stavebnej sporiteľne, po jej zlúčení alebo predaji, by mohla byť v budúcnosti aj banka. Navrhujú to poslanci Miloš Svrček a Jozef Hlinka (obaja Sme rodina) v novele zákona o stavebnom sporení, ktorú predložili do Národnej rady.



Bratislava - Envirorezort rešpektuje rozhodnutie Európskej komisie, ktorá zažalovala Slovensko na Súdnom dvore EÚ za to, že nerekultivovalo a neuzavrelo 21 starých skládok odpadu.



Bratislava - Vietnamská komunita žijúca na Slovensku by mohla byť oficiálne uznaná za národnostnú menšinu. Vyplýva to z materiálu zverejneného na legislatívnom portáli Slov-lex, ktorý možno v súčasnosti pripomienkovať.



Bratislava - Bývalý štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus by sa mal stať kandidátom SR na člena Európskeho dvora audítorov. Vyplýva to z návrhu nominácie, ktorý na zajtrajšie rokovanie vlády predkladá rezort financií.

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus.
Foto: TASR Pavol Zachar


Berlín - Druhého obžalovaného v prípade únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Nemecka odsúdili na päť rokov odňatia slobody. Berlínsky súd uznal vietnamského občana L. Anh Tua za vinného zo špionážnej činnosti a spoluúčasti na trestnom čine obmedzovania osobnej slobody.



Ankara - Turecko môže odobriť členstvo Fínska v NATO ešte pred schválením žiadosti Švédska, ak s tým budú Aliancia i obe tieto škandinávske krajiny súhlasiť, uviedol dnes turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu.

- Fínsko chce do NATO vstúpiť spoločne so Švédskom a stále verí, že sa to aj podarí. Povedal to fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto v reakcii na víkendové vyjadrenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že Ankara by mohla schváliť vstup Fínska, avšak bez Švédska.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu sa usmieva počas príchodu na úvodný deň dvojdňového rokovania ministrov zahraničných vecí členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bukurešti v utorok 29. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Rusko presunulo ďalšie jednotky a vybavenie do Kurskej oblasti na obranu hranice s Ukrajinou a zaistenie bezpečnosti, oznámil tamojší gubernátor Roman Starovojt, ktorého citovala agentúra Interfax.



Kyjev - Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre týždenník Politico uviedol, že chce, aby jeho krajina vstúpila do EÚ do dvoch rokov.



Londýn - Bývalý britský premiér Boris Johnson v dokumentárnom filme britskej stanice BBC spomína, že ruský prezident Vladimir Putin mu počas telefonického rozhovoru krátko pred ruskou inváziou na Ukrajinu hrozil raketovým útokom.

- Kremeľ Johnsonove slová poprel a označil ich za lož.

Na snímke z 2. marca 2022 britský premiér Boris Johnson.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak označil Medzinárodný olympijský výbor za "propagátora vojny". Výbor totiž uviedol, že zvažuje spôsob, ako by na olympijských hrách v roku 2024 mohli súťažiť aj ruskí športovci.



Peking - Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z toho, že vytvorili podmienky, ktoré viedli k ruskej invázii na Ukrajinu.