Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 1. februára 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Údajný uniknutý zoznam mien členov úradníckej vlády, ktorý sa objavil na sociálnych sieťach, je vymyslený. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.



Bratislava - Líder hnutia OĽANO Igor Matovič čaká, že sa dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj vyjadrí k informáciám o jeho spolupráci so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). Podčiarkol, že k situácii by sa mal postaviť čelom.

- Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby našla riešenie a dostala Jána Budaja z vedenia Ministerstva životného prostredia.

Na archívnej snímke Robert Fico (SMER-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Koaliční partneri OĽANO, Sme rodina a Za ľudí by sa mohli dohodnúť na určitých pravidlách fungovania v Národnej rade na obdobie do predčasných parlamentných volieb. Myslí si to líder OĽANO Igor Matovič, ktorý hovorí o možnosti vyhnúť sa "populistickým jatkám".



Bratislava - Aktuálnu 83. schôdzu Národnej rady, ktorá sa začala predpoludním, prerušili popoludní do 15.00 h. Dôvodom boli náhle zdravotné komplikácie jedného z poslancov.

- Bezpečnostná rada by mohla mať nový výbor pre hybridné hrozby. Posilniť má odolnosť štátu a spoločnosti voči hybridným hrozbám a zabezpečiť medzirezortnú spoluprácu a koordináciu pri prijímaní súvisiacich opatrení. Vyplýva to z novely zákona o fungovaní Bezpečnostnej rady v čase mieru, ktorú popoludní posunuli poslanci Národnej rady do druhého čítania.

- Do aktívnych záloh by po novom mohol byť zaradený aj občan, ktorý neabsolvoval dobrovoľnú vojenskú prípravu. Ďalšou posilou aktívnych záloh by mali byť profesionálni vojaci prepustení zo služobného pomeru, ktorí súhlasili so zaradením do aktívnych záloh pred prijatím do štátnej služby. Vyplýva to z novely zákona o brannej povinnosti, ktorú posunul parlament rovnako do druhého čítania.

- Limit verejných výdavkov na tento rok predstavuje 41,321 miliardy eur, na rok 2024 je vo výške 44,309 miliardy eur a na rok 2025 v hodnote 45,621 miliardy eur. Limity vypočítané Radou pre rozpočtovú zodpovednosť schválila popoludní Národná rada.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Michal Svítok


Praha/Bratislava - Česká vláda nepredĺžila dočasne zavedené stále kontroly na hraniciach so Slovenskom. Skončia sa tak v noci zo soboty na nedeľu (4./5. februára).

- Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec víta rozhodnutie o ukončení kontrol na hraniciach medzi SR a ČR. Účinným krokom proti nelegálnej migrácii je podľa neho spoločný postup Európy, a to najmä spoločná ochrana vonkajších schengenských hraníc.



Praha - Ukrajina by sa mala stať členskou krajinou Severoatlantickej aliancie, "akonáhle sa skončí táto vojna". V rozhovore pre britskú stanicu BBC, ktorý bol dnes zverejnený, to povedal novozvolený český prezident Petr Pavel.

Na archívnej snímke Petr Pavel.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Moskva - Kremeľ vyhlásil, že ani dodávky zbraní dlhšieho dosahu na Ukrajinu zo strany západných krajín nezmenia vojenské ciele Ruska na Ukrajine a nezvrátia vývoj na bojiskách.



Kyjev - Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen pricestoval dnes ráno do ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Ako povedal, jeho prvá zahraničná cesta od začiatku jeho druhého mandátu, ktorý sa začal minulý týždeň, má demonštrovať rakúsku solidaritu a podporu pre Ukrajinu.

Na archívnej snímke rakúsky prezident Alexander Van der Bellen.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Kyjev - Ukrajinské orgány vykonali raziu v domoch prominentného oligarchu Ihora Kolomojského a bývalého ministra vnútra Arsena Avakova. Išlo o súčasť operácií zameraných proti korupcii v radoch štátnych predstaviteľov.



Washington - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) začal dnes prehľadávať dom amerického prezidenta Joea Bidena na pláži v štáte Delaware. Oznámil to Bidenov právnik Bob Bauer.

Na snímke prezident Joe Biden.
Foto: TASR/AP


Londýn - Až pol milióna učiteľov, štátnych zamestnancov, rušňovodičov a vysokoškolských učiteľov vstúpilo dnes v Británii do štrajku, ktorým požadujú zvýšenie miezd.



Bratislava - Veterinári potvrdili nové ohniská aviárnej influenzy (vtáčej chrípky), a to na farme Lúčny dvor v okrese Galanta, ako aj v drobnochove v Ipeľských Úľanoch v okrese Levice. Výskyt vtáčej chrípky sa zistil aj u voľne žijúceho vtáctva, u labute, v lokalite Turňa nad Bodvou v okrese Košice-okolie.