Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. februára 2023 - 17.45 h.


Brusel - Jedenásti slovenskí europoslanci zaslali dnes list predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a komisárovi pre spravodlivosť Didierovi Reyndersovi a vyzvali ich, aby sa zaoberali prípadom úmrtia Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku. Rozhodnutie tamojšej prokuratúry, že v prípade nebude nikoho stíhať, označujú europoslanci za neprijateľné.



Bratislava - Integrovaný záchranný systém sa upraví. Posilní sa pôsobnosť ministerstva vnútra na strategickej úrovni riadenia a koordinácie jednotlivých zložiek. Policajný zbor sa začlení medzi základné záchranné zložky tohto systému. Vyplýva to z novely, ktorú poslanci Národnej rady napoludnie schválili.

- Pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti by sa mohlo uplatniť právo maloletého pacienta na prítomnosť sprevádzajúcej osoby. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci Národnej rady napoludnie posunuli do druhého čítania.



Bratislava - Nezaradení poslanci Národnej rady z mimoparlamentného Hlasu-SD vyzvali Martina Klusa, aby stiahol súhlas s nomináciou na člena Európskeho dvora audítorov. Ak Klus súhlas nestiahne, Hlas-SD sa chce obrátiť na prezidentku Zuzanu Čaputovú.

- Prezidentka Zuzana Čaputová nemá právomoc udeľovať súhlas vo veci nominácie zástupcu v Európskom dvore audítorov. Upozornila však dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera na potrebu zohľadňovať pri každej nominácii kritériá na odbornosť uchádzačov.

Na archívnej snímke Martin Klus.
Foto: TASR Pavol Zachar


Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmietol, že by sa v kauze únosu Vietnamca nekonalo. Deklaroval, že vyšetrovanie prebieha a slovenské orgány činné v trestnom konaní pracujú. Zdôraznil potrebu získavania dôkazov zákonnými spôsobmi. Ak sa zistí účasť slovenských štátnych orgánov na únose, bude podľa jeho slov aj vyvodená zodpovednosť. Uviedol to v pléne Národnej rady.



Praha - Novozvolený český prezident Petr Pavel nechce pracovať v priestoroch Pražského hradu dovtedy, kým neprejdú bezpečnostnou kontrolou. Obáva sa odpočúvania. Keďže kancelárie Pražského hradu považuje z bezpečnostného hľadiska za nevyhovujúce, chce ich dať skontrolovať hneď po svojej inaugurácii 9. marca.



Brusel - Deň pred zajtrajším summitom EÚ – Ukrajina v Kyjeve poslanci Európskeho parlamentu opätovne potvrdili svoj záväzok voči členstvu Ukrajiny v EÚ a zdôraznili potrebu prístupového procesu založeného na zásluhách.



Kyjev - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová popoludní oznámila, že medzinárodné centrum pre trestné stíhanie zločinu agresie na Ukrajine bude zriadené v holandskom meste Haag.



Brusel - EÚ poskytne výcvik ďalším 15.000 ukrajinským vojakom. Celkovo ich tak Asistenčná misia Európskej únie pre Ukrajinu vycvičí 30.000. Oznámil to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Zároveň informoval, že EÚ poskytne Ukrajine 25 miliónov eur na odmínovanie.



Helsinki - Fínsko a Švédsko sú aj naďalej odhodlané vstúpiť do NATO spoločne v tom istom čase, a to aj napriek námietkam Turecka proti kandidatúre Švédska. Potvrdili to na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii premiér a premiérka oboch škandinávskych krajín.



Banská Bystrica – V Automobilových opravovniach ministerstva vnútra sa už naplno rozbehla výroba nových tabuliek s evidenčným číslom vozidiel. Výroba má priniesť úsporu vo výške niekoľkých miliónov eur. Uviedol to dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec.

Na snímke výroba nových EČV (evidenčných čísiel vozidiel) v automobilových opravovniach MV SR v Banskej Bystrici 2. februára 2023.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj sľúbil spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB), ale nikdy ju nevykonával. Budaj tak dnes reagoval na medializované informácie o nájdení dokumentu, ktorým podpísal spoluprácu s ŠtB. Objavenie zväzku víta, dáva mu to podľa neho možnosť brániť svoju osobu.



Bratislava – Exminister vnútra a člen predsedníctva opozičného Smeru-SD Robert Kaliňák považuje obvinenie, ktoré mu bolo vznesené pre zločin podplácania, za nezákonné a nezmyselné. Predseda Smeru-SD Robert Fico poukázal na to, že obvinenie je postavené na individuálnej výpovedi exšéfa finančnej správy Františka I.



Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti bude žiadať o vydanie zadržaného expolicajta Mariána K. na trestné konanie na Slovensko. Mariána K. včera zadržali v Bosne a Hercegovine. Čelí obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25.000 eur.