Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 8. februára 2023 - 17.45 h.



Košice - Ústavný súd prijal v celom rozsahu na ďalšie konanie návrh prezidentky Zuzany Čaputovej na posúdenie ústavnosti sporného paragrafu 363 Trestného poriadku. Zároveň ho spojil s konaním, v ktorom paragraf napadla koncom roka 2021 aj skupina poslancov. Prezidentka argumentuje, že terajšie znenie paragrafu a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci.



Istanbul - Počet obetí zemetrasenia, ktoré v pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu, prekročil dnes na obed 11.200. Postihnutú oblasť navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Napriek napätým vzťahom s Ankarou vyslalo záchranný tím do oblasti aj Arménsko. Pápež František požiadal o solidaritu s Tureckom a so Sýriou a poďakoval sa tým, ktorí riskujú svoje životy.



Londýn - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil pred členmi oboch komôr britského parlamentu a vyhlásil, že zlo prehralo v rôznych konfliktoch v histórii ľudstva a sloboda zvíťazí aj tentoraz. Zároveň Britániu požiadal o dodanie stíhačiek, ktoré budú pre Ukrajinu krídlami slobody. Zelenskyj rokoval aj s britským premiérom Rishim Sunakom, v Buckinghamskom paláci sa stretol s britským kráľom Karolom III. jeho cesta by mala pokračovať návštevou Francúzska.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára poslancom britského parlamentu v Londýne v stredu 8. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Voľby starostu obce Vojany v okrese Michalovce sú neplatné. Rozhodol o tom Najvyšší správny súd. Dôvodom je, že došlo k manipulácii volebných výsledkov vo forme zneplatnenia hlasovacích lístkov v neprospech žalobcu.



Bratislava - Životné minimum sa bude valorizovať podľa nízkopríjmovej inflácie. Priblížil to po dnešnom rokovaní vlády dočasne poverený minister práce Milan Krajniak v súvislosti s novelou zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú včera schválil parlament.



Bratislava - V Bratislave potvrdili dva prípady osýpok u malých detí - dvojročného a deväťmesačného. Obe deti boli hospitalizované. Ďalšie šírenie ochorenia sa zatiaľ nepotvrdilo.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na obvineného podnikateľa Norberta B. pre prečin podplácania. Predmetom je podozrenie z poskytnutia úplatku vo výške 50.000 eur, ktorý mal súvisieť s pomocou v konkrétnej trestnej veci v prospech inej osoby.



Bratislava - Rada pre mediálne služby začala správne konanie voči Rozhlasu a televízii Slovenska pre odvysielanie Slávnostného snemu Smeru-SD na spravodajskom okruhu RTVS:24.



Washington - Porážka ruského prezidenta Vladimira Putina je nanajvýš otázkou času. V rozhovore pre nemecký spravodajský portál T-Online to povedal renomovaný americký politológ Francis Fukuyama. Zdôvodnil to omnoho vyššou motiváciou Ukrajincov, ako aj dodávkami západných bojových tankov a iných zbraní Kyjevu.

Ukrajinskí vojaci stoja na svojich pozíciach neďaleko hraníc s Bieloruskom na Ukrajine v stredu 1. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Veľký ruský vplyv na Maďarsko predstavuje hrozbu pre Európsku úniu. Z maďarských tajných služieb unikajú Rusom informácie. Podľa maďarského webu Euronews to vyhlásila v Bruseli francúzska poslankyňa Európskeho parlamentu Gwendoline Delbosová-Corfieldová, ktorá je spravodajkyňou EP pre maďarské záležitosti



Praha - Tisícky ľudí vo viacerých českých mestách čakali od rána v dlhých radoch na špeciálnu pamätnú bankovku v hodnote tisíc českých korún. Dnes ju do obehu uviedla Česká národná banka ako pripomienku 30. výročia menovej odluky a vzniku českej koruny. Približne kilometrový rad ľudí čakajúcich na pamätnú tisíckorunu sa vytvoril pred hlavným sídlom ČNB v centre Prahy. Niektorí sa do radu napriek mrazivým teplotám postavili už v noci.



Dallas - Klub zámorskej NHL Dallas Stars povolal do prvého tímu slovenského hokejistu Mariána Studeniča. Dvadsaťštyriročný útočník by si mohol odkrútiť premiéru v prebiehajúcej sezóne profiligy už v noci na štvrtok, keď "hviezdy" privítajú Minnesotu Wild.



Ankara - Turecký futbalový klub Hatayspor stále nedokáže nájsť svojho hráča Christiana Atsua, ktorého po ničivom zemetrasení údajne našli v utorok živého pod troskami zničenej budovy. Podľa médií ho so zraneniami mali previezť do nemocnice, klub však túto informáciu na druhý deň nepotvrdil a po bývalom ghanskom reprezentantovi stále pátra.