Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. marca 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová akceptovala žiadosť dočasne povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského o odchod z čela rezortu. Uviedol to po ich spoločnom rokovaní. Nebude podľa vlastných slov pracovať pod tlakom v prostredí, ktoré je škodlivé, plné politickej korupcie a neskúsenosti.

- Prezidentka Zuzana Čaputová poverí vedením rezortu zdravotníctva dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera.

Ministerstvo zdravotníctva bude viesť krízový manažment. Do funkcie prvého štátneho tajomníka vymenujú Michala Palkoviča z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Uviedol to dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.

Na snímke Vladimír Lengvarský.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Peniaze z plánu obnovy na veľké investičné projekty má získať osem nemocníc. Najviac peňazí má dostať popradská a levočská nemocnica, každá vyše 42 miliónov eur. Viac ako 39,5 milióna eur má získať nemocnica s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi. Finančné prostriedky majú tiež dostať nemocnice v Bardejove, Skalici, Zvolene, Čadci a Bojniciach.



Bratislava - Proces povoľovania revitalizácie vodných tokov sa zjednoduší. Vyplýva to z novely vodného zákona, ktorú dnes podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Ustanovenia o limitoch pri obstarávaniach osobných áut sa upraví. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorú popoludní podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Pri čerpaní informácií o korupcii a nastoľovaní spravodlivosti ľudia najviac dôverujú médiám a protikorupčným mimovládkam, najmenej politikom. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry Focus pre Transparency International Slovensko.



Bratislava – Ústav pamäti národa zverejnil organizačnú a personálnu rekonštrukciu útvarov vojenskej kontrarozviedky na Slovensku v rokoch 1968 – 1989. Popoludní o tom informovali predstavitelia ústavu.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra v rámci policajnej akcie s názvom Francesco zadržala osobu R. P., ktorá je podozrivá z vyhrážania sa redaktorke RTVS.



Bratislava - Mesto Bratislava získalo eurofondy na predĺženie električkovej trate v Petržalke, ktorá je aktuálne vo výstavbe. Ministerstvo dopravy s ním popoludní podpísalo zmluvu o nenávratný finančný príspevok.



Naí Dillí - Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken na stretnutí so svojimi rezortnými kolegami zo skupiny G20 v Indii požiadal Moskvu o predĺženie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny. Podľa neho je kľúčové, aby krajiny G20 vyzvali na predĺženie a rozšírenie obilnej dohody, aby sa tak zaistila potravinová bezpečnosť pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva.

- Čína sa pridala k Rusku a odmietla podporiť spoločné vyhlásenie po rokovaní skupiny G20, ktoré žiadalo stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny. Dnešné stretnutie ministrov zahraničných vecí skupiny G20 sa skončilo bez vydania spoločného vyhlásenia. Ide už o druhé stretnutie tejto skupiny, na ktorom sa nepodarilo dosiahnuť dohodu.

Na snímke zverejnenej tlačovou službou ruského ministerstva zahraničných vecí ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a čínsky minister zahraničných vecí Čchin Gang pózujú pre fotografiu na okraj stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín G20 v indickom Naí Dillí vo štvrtok 2. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Hlasovanie o vstupe Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie v maďarskom parlamente sa môže oneskoriť o ďalšie dva týždne. Podľa nového harmonogramu zasadnutí o rozšírení NATO majú totiž poslanci parlamentu hlasovať až 20. marca.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že udalosti, ktoré sa dnes odohrali v Brianskej oblasti na západe Ruska, boli teroristickým činom spáchaným neonacistami, ktorí prenikli do ruského pohraničia a spustili paľbu na civilistov.

- Ukrajina napoludnie odmietla tvrdenia Moskvy, že skupina ukrajinských diverzantov prekročila hranice Brianskej oblasti na juhu Ruska a spustila paľbu na civilistov. Kyjev tieto tvrdenia označil za úmyselnú provokáciu.



Atény - Tragickej zrážke dvoch vlakov v Grécku, ktorá si vyžiadala už najmenej 48 obetí, predchádzali zlyhania verejného sektora a štátnej správy. Popoludní to vyhlásila grécka vláda.



Bratislava - Vo finále futbalového Slovnaft Cupu sa môžu po roku stretnúť Spartak Trnava a ŠK Slovan Bratislava. Spartak sa stretne v semifinále s úspešnejším zo štvrťfinálového súboja medzi Tatranom Prešov a AS Trenčín. Slovan narazí na lepšieho z dvojice Tatran Liptovský Mikuláš/MFK Skalica. Rozhodol o tom dnešný žreb na pôde Slovenského futbalového zväzu.