Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. marca 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger, ktorý aktuálne riadi aj rezort zdravotníctva, dá preveriť vyhodnotenie výzvy z plánu obnovy na obnovu nemocníc. Postup bývalého povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského v tejto súvislosti označil za neštandardný.



Bratislava - Plán obnovy sa presunul z reformnej do investičnej fázy a doteraz bolo spustených 49 výziev za 1,4 miliardy eur a 18 priamych vyzvaní za vyše 430 miliónov eur. Národná implementačná a koordinačná autorita tak reagovala na tlačovú konferenciu mimoparlamentnej strany Hlas-SD, podľa ktorej dočasne poverená vláda Eduarda Hegera plnenie plánu obnovy nezvláda.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová udelila dve podmienečné milosti. Zvyšok trestu odpustila 31-ročnému mužovi, ktorý bol právoplatne odsúdený za zadováženie si a prechovávanie marihuany. Rovnako tiež 53-ročnému mužovi, ktorého odsúdili za spáchanie majetkovej trestnej činnosti spred 30 rokov.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger odcestuje pozajtra na dvojdňovú pracovnú návštevu do Izraela. Stretne sa s izraelským prezidentom Isaacom Herzogom a predsedom vlády Benjaminom Netanjahuom.



Košice - Prípravy na spustenie justičnej reformy, tzv. novej súdnej mapy, pokračujú podľa plánov. Ministerstvo spravodlivosti preto očakáva, že k 1. júnu 2023 budú všetky súdy, vrátane novovzniknutých správnych súdov, pripravené na riadne fungovanie.
Na snímke zľava predseda Okresného súdu Košice I Radoslav Lacko, budúci predseda Správneho súdu v Košiciach Pavol Tkáč, dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas, predsedníčka Krajského súdu v Košiciach Frederika Zozuľáková a sudca poverený riadením Správneho súdu v Košiciach Ondrej Hvišč počas tlačovej konferencie na tému súdna mapa – pokrok v stave príprav spustenia justičnej reformy. V Košiciach, 3. marca 2023.
Foto: TASR - František Iván



Bratislava - Novú výzvu na obnovu starších rodinných domov, financovanú z plánu obnovy, chce Ministerstvo životného prostredia spustiť 10. marca tohto roka. Jej financovanie bude výhodnejšie, spoluúčasť žiadateľa sa zníži na 25 percent zo sumy do 15.000 eur.



Bratislava - Opozičná strana Smer-SD je pripravená podporiť úradnícku vládu, pokiaľ by sa predčasné voľby konali koncom júna.



Bratislava - Polícia objasnila vraždu z júna 2011 v Nitre. Následkom rozsiahlych strelných poranení prišiel vtedy o život 40-ročný František V. Z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy obvinili troch ľudí - Jozefa H. ako objednávateľa a Petra T. s Marekom D. ako spolupáchateľov. V rámci akcie Justícia zároveň Národná kriminálna agentúra Jozefa H. zadržala.



Bratislava - Posledná rozlúčka s filmovým režisérom Jurajom Jakubiskom bude zajtra o 13.00 h v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade.



Kyjev - Ukrajinské sily vyhodili do vzduchu železničný most vo vnútri obliehaného mesta Bachmut na východe Ukrajiny.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét umožňujúci odvolať riaditeľa a akcionárov akejkoľvek firmy, ktorá nesplní štátne obranné zákazky v podmienkach stanného práva.



Budapešť - Maďarská vláda v apríli presťahuje veľvyslanectvo Maďarska v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema. Maďarsko tak bude prvou členskou krajinou Európskej únie, ktorá urobí takýto krok.



Brusel - Európska komisia prijala nové pravidlá na zníženie prítomnosti arzénu v potravinových výrobkoch. Jej rozhodnutie vychádza z vedeckej správy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín z roku 2021.



Brusel - Európska únia odložila hlasovanie o zákaze predaja nových áut s benzínovým alebo naftovým motorom od roku 2035 po tom, ako Nemecko požiadalo o výnimku pre syntetické palivá.



Istanbul - Turecké úrady po ničivých zemetraseniach zo začiatku februára vyšetrujú 768 ľudí pre trestné činy súvisiace so zrútením budov.



Nový Sad - Svetové združenie Slovákov v zahraničí a ďalšie organizácie vyjadrili znepokojenie nad grafitami v srbskej obci Kysáč. Združenie oznámilo, že v prevažne slovenskej dedine Kysáč vo Vojvodine sa objavil nápis "Princip, ubi Slovaka" (Princíp, zabi Slováka).



Berlín - Britský kráľ Karol III. navštívi koncom marca Francúzsko a Nemecko. Pôjde o jeho prvú zahraničnú návštevu od vlaňajšieho nástupu na trón.



Trnava - Kristína Kučová sa prebojovala do semifinále dvojhry na tenisovom turnaji ITF EMPIRE Women´s Indoor v Trnave. V dnešnom štvrťfinále vyradila Češku Terezu Smitkovú. V dueli o postup do finále nastúpi proti víťazke súboja medzi šiestou nasadenou Slovinkou Tamarou Zidanšekovou a Rumunkou Jacqueline Adinou Cristianovou.