Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. marca 2023 - 17.45 h.

Bratislava - Pandémia ochorenia COVID-19 ešte nie je uzavretou kapitolou, hoci najhoršie máme za sebou. Pri príležitosti Dňa obetí pandémie COVID-19 na to upozornila prezidentka Zuzana Čaputová. Pripomenula, že pandémia si na Slovensku vyžiadala vyše 21.000 obetí.

- Dočasne poverený premiér Eduard Heger v tejto súvislosti uviedol, že ochorenie COVID-19 zanechalo v spoločnosti rany, z ktorých sa bude dlho spamätávať.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a Eduard Heger (OĽaNO).
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky začal v januári trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom a všeobecné ohrozenie pri manažmente pandémie COVID-19, ktorý mohol spôsobiť neodôvodnene zvýšenú úmrtnosť. V trestnej veci doposiaľ nebolo vznesené obvinenie konkrétnej osobe a sú vykonávané procesné úkony.



Pezinok - Krajiny Vyšehradskej štvorky chcú v téme nelegálnej migrácie vystupovať v dialógu s Európskou komisiou spoločne. Zhodujú sa, že najúčinnejším opatrením je ochrana vonkajšej hranice Schengenu. Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec o tom informoval po rokovaní vedúcich predstaviteľov rezortov vnútra krajín V4 na zámku v Pezinku.



Bratislava - Ministerstvo vnútra nesúhlasí s návrhom zlúčiť jeho letecký útvar s letkou ministerstva obrany. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová v reakcii na materiál, ktorý rezort obrany predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková


Bratislava - Zmluvy na peniaze z plánu obnovy na veľké investičné projekty by sa mali podpísať s už vybranými nemocnicami. Uviedla to poslankyňa za SaS a členka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková. Vyzvala preto dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, ktorý riadi aj ministerstvo zdravotníctva, aby ich podpísal.



Bratislava - Opozičná strana Smer-SD nepodporí novelu zákona o veterinárnej starostlivosti, predloženú do Národnej rady SR poslancom Tomášom Šudíkom (nezaradený), ktorá navrhuje zákaz klietkových chovov.



Močenok - Členovia Nitrianskeho regionálneho združenia Združenia miest a obcí Slovenska varovali, že rapídne zvýšenie cien energií a ďalších nákladov v kombinácii s nečinnosťou vlády vážnym spôsobom ohrozuje základné fungovanie samosprávy.

- Dočasne poverený premiér Eduard Heger v uplynulých týždňoch vyzval na vecnosť a konštruktívnosť, a to aj pri diskusiách o kompenzačných mechanizmoch pri drahých energiách. Žiada nerobiť z toho politiku. Upozornil, že je pripravený na diskusiu so samosprávami o konkrétnych problémoch, uistil, že chce s nimi hovoriť aj kompenzáciách pre menšie obce, ktoré môžu mať problémy s cash flow.



Bratislava - Modrí okolo Mikuláša Dzurindu začínajú so zberom podpisov na vznik politickej strany. Podpisy chcú zbierať aj elektronicky.

Na archívnej snímke Mikuláš Dzurinda.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy bývalej spoločníčky exriaditeľa TV Markíza Pavla R. Sylvie Klaus-Volzovej sa zajtra neuskutoční. Dôvodom je hospitalizácia prísediaceho. Okresný súd Bratislava II nariadil nové termíny na 4. mája a 15. júna.



Praha - Kancelária prezidenta republiky podá na základe auditu hospodárenia Správy Pražského hradu trestné oznámenie pre podozrenie z majetkovej a hospodárskej trestnej činnosti.



Kyjev - Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ povedal, že Kyjev splnil odporúčania EÚ pre začatie prístupových rokovaní. Pripomenul, že vláda vymenovala nového šéfa Národného protikorupčného úradu Ukrajiny Semena Kryvonosa, čo je jedna zo série reforiem požadovaných Európskou úniou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.



Minsk - Mestský súd v Minsku vyniesol verdikt v trestnom konaní proti členom koordinačnej rady bieloruskej opozície pôsobiacej v exile. Rozsudky boli vynesené v ich neprítomnosti.

- Bývalá kandidátka na úrad prezidenta Sviatlana Cichanovská bola odsúdená na 15 rokov väzenia. Vo svojej reakcii vyhlásila, že napriek vynesenému verdiktu chce pokračovať vo svojich aktivitách vyvíjaných z exilu.



Kyjev - Hlavní velitelia ukrajinskej armády súhlasia s udržiavaním obranných pozícií vo východoukrajinskom meste Bachmut, ktoré obliehajú ruské sily. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

- Bachmut nemá výraznejší strategický význam a analytici tvrdia, že jeho možné obsadenie neprinesie veľký obrat v konflikte.

- Americký minister obrany Lloyd Austin povedal, že jeho dobytie ruskou armádou by nutne neznamenalo, že Moskva opätovne prevzala iniciatívu.