Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 8. marca 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger sa stretol na Úrade vlády s holandským kráľom Viliamom-Alexandrom a kráľovnou Maximou pri príležitosti ich návštevy Slovenska. Počas slávnostného obeda Heger vyzdvihol prehlbujúce sa vzájomné vzťahy medzi obomi krajinami.
Na snímke zľava holandská kráľovná Maxima, kráľ Viliam-Alexander a dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas stretnutia na Úrade vlády SR 8. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Ministerstvo hospodárstva v súčasnosti nepripravuje dotácie na ceny tuhých palív. Po rokovaní vlády to povedal dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.



Bratislava - Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec nesúhlasí s navrhovaným zlúčením letiek rezortov vnútra a obrany pod Ministerstvo obrany. Materiál predložený rezortom obrany do medzirezortného pripomienkového konania ho prekvapil.



Bratislava - Situácia s nedostatkom liekov sa zatiaľ výrazne nezlepšila, no ani sa nehorší. Nedostupné sú niektoré lieky proti bolesti, horúčke či antibiotiká. Naďalej pretrváva aj nedostatok napríklad imunoglobínov a liekov na vysoký krvný tlak. Pre TASR to potvrdil Štátny ústav pre kontrolu liečiv.



Bratislava - Sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban je vinný zo závažného disciplinárneho previnenia, keď sa nevylúčil z rozhodovania o väzbe pre nitrianskeho podnikateľa Norberta B. Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu ho potrestal znížením funkčného platu na šesť mesiacov o 50 percent.



Bratislava - Strana Za ľudí momentálne rokuje s viacerými partnermi. Po zasadaní vlády to povedala vicepremiérka a líderka Za ľudí Veronika Remišová.



Bratislava - Jablko je moderná stredová strana so silným sociálnym programom, predstavila dnes svoj projekt zakladateľka a europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.
Na snímke predsedníčka novej politickej strany Jablko Lucia Ďuriš Nicholsonová počas tlačovej konferencie v Bratislave v stredu 8. marca 2023. Nicholsonová predstavila hodnotový profil strany, jej programové priority a tváre odborných garantov.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Vatikán - Pápež František odsúdil násilie a predsudky voči ženám. Rovnaké mzdové podmienky mužov a žien a rovnaké príležitosti by podľa hlavy katolíckej cirkvi mohli vytvoriť pokojnejší a udržateľnejší svet.



Kyjev - Za "šokujúci" označil generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres počas dnešnej návštevy ukrajinskej metropoly Kyjev videozáznam, ktorý má zachytávať zabitie zajatého ukrajinského vojaka príslušníkmi ruských síl po tom, čo vyslovil slogan "Sláva Ukrajine".
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) počas tlačovej konferencie s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v Kyjeve na Ukrajine v stredu 8. marca 2023.
Foto: TASR/AP



Štokholm - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg upozornil, že mesto Bachmut na východe Ukrajiny by v nasledujúcich dňoch mohli po mesiacoch bojov získať Rusi. Šéf Severoatlantickej aliancie súčasne povedal, že stále nie je jasné, kto útočil vlani v septembri na plynovody Nord Stream.



Berlín/Lisabon - Podľa nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa tanky Leopard 2 A6, ktoré Kyjevu prisľúbili Nemecko a Portugalsko, majú Ukrajine dodať do konca tohto mesiaca.



Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa na Twitteri postavil na obranu zosnulého pápeža Jána Pavla II. Reagoval na obvinenia zverejnené v médiách, že pápež ešte ako arcibiskup v Krakove kryl sexuálne zneužívanie detí katolíckymi kňazmi v Poľsku.



Peking - Čínska vláda dôrazne varovala Spojené štáty v spojitosti s plánovanou návštevou taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen v USA.



Atény - Slzotvorným plynom zasiahla grécka polícia voči protestujúcim, ktorí na demonštrácii súvisiacej s minulotýždňovou tragickou zrážkou vlakov hádzali pred budovou parlamentu v Aténach zápalné fľaše. V gréckej metropole dnes protestovalo vyše 40.000 ľudí.



Luxemburg - Ekonomika eurozóny zaznamenala v poslednom kvartáli minulého roka medzikvartálne nulové tempo rastu. Uviedol to štatistický úrad Európskej únie Eurostat v rámci spresnených údajov.



Liptovský Mikuláš - Futbalisti MFK Skalica zvíťazili vo štvrťfinále Slovnaft Cupu na trávniku MFK Tatran Liptovský Mikuláš 4:3 v rozstrele z 11 m. V riadnom hracom čase sa zápas skončil nerozhodne 2:2. V semifinále nastúpi Skalica proti ŠK Slovan Bratislava. Druhú dvojicu tvoria obhajca domácej pohárovej trofeje FC Spartak Trnava a AS Trenčín.



Bratislava - Stredopoliar Vladimír Weiss ml. sa stal najlepším hráčom Fortuna ligy v ankete Futbalista roka 2022. Kapitán Slovana Bratislava obdržal v hlasovaní odborníkov a novinárov 143 hlasov a bol prvý na 37 z 92 hlasovacích lístkov.



Foligno - Belgický cyklista Jasper Philipsen zo stajne Alpecin-Deceuninck triumfoval v dnešnej 3. etape pretekov Tirreno - Adriatico. Peter Sagan z tímu TotalEnergies obsadil 18. miesto.

Na snímke vľavo belgický cyklista Jasper Philipsen víťazí v 3. etape pretekov Tirreno - Adriatico z Follonicy do Foligna (216 km) v stredu 8. marca 2023.
Foto: TASR - AP