Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 16. marca 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová povýšila Róberta Kleštinca a Martina Michalku do funkcie generálmajora. Vymenovala tiež štyroch nových generálov, a to Mareka Banasa, Jaroslava Kráma, Jozefa Ševčíka a Róberta Kecsöa. V príhovore zdôraznila význam Ozbrojených síl vzhľadom na aktuálne dianie v susednej Ukrajine.

Na snímke zľava brigádny generál Róbert Kleštinec povýšený na generálmajora, brigádny generál Martin Michalko povýšený na generálmajora, plk. Marek Banas menovaný na brigádneho generála, plk. Jaroslav Krám menovaný na brigádneho generála, plk. Jozef Ševčík menovaný na brigádneho generála a plk. Róbert Kescö menovaný na brigádneho generála počas povýšenia a vymenovania generálov Ozbrojených síl (OS) SR prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v prezidentskom paláci v Bratislave 16. marca 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger si myslí, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala opäť kandidovať na tento post a byť zvolená.



Bratislava - Nový zákon o krajinnom plánovaní poslanci Národnej rady neposunuli popoludní do druhého čítania. Zámerom návrhu bolo zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny.



Bratislava - Je veľký problém, že poslanci Národnej rady neposunuli do druhého čítania novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Skonštatoval to dočasne poverený premiér Eduard Heger s tým, že zmeny sú naviazané na plán obnovy.



Bratislava - Dočasne poverená vláda by mala pokračovať v prijímaní legislatívy, ktorá bude viesť k zlepšovaniu mediálneho prostredia a zvlášť k zvýšeniu ochrany novinárov. Vyzvali ju na to v schválenom uznesení členovia Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá.



Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyhlásilo výzvu na 127 miliónov eur. Určená je pre takmer 1500 miest a obcí na Slovensku vrátane Bratislavského kraja, ktoré vlani poskytli pomoc a útočisko utečencom z Ukrajiny.



Varšava - Poľsko v najbližších dňoch pošle Ukrajine štyri bojové lietadlá MiG-29, ktoré doteraz slúžili vzdušnej obrane Poľska. Po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom vo Varšave to povedal poľský prezident Andrzej Duda.

Poľský prezident Andrzej Duda (vpravo) víta českého prezidenta Petra Pavla počas privítacieho ceremoniálu 16. marca 2023 vo Varšave.
Foto: TASR/AP


Peking - Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang, počas telefonického rozhovoru so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom, vyzval Kyjev a Moskvu, aby "čo najskôr" obnovili mierové rozhovory. Odôvodnil to obavami, že konflikt "sa môže vystupňovať a vymknúť spod kontroly".



Budapešť/Ankara - Európa trpí vojnovou psychózou, kontinent sa zo dňa na deň ženie do vojny, vyhlásil v súvislosti s vojnou na Ukrajine predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na summite Turkickej rady v Ankare.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že Nemecko musí proti nelegálnej migrácii zasahovať ostrejšie a deportovať tých, ktorí sa v krajine nachádzajú nezákonne. Krajina však bude naďalej ochraňovať Ukrajincov, ktorí zo svojej vlasti utekajú pred vojnou.



Washington - Veliteľstvo ozbrojených síl Spojených štátov v Európe zverejnilo obrazový záznam z utorkového incidentu medzi ruskou stíhačkou a americkým prieskumným dronom nad Čiernym morom. Celá udalosť podľa televízie CNN trvala viac než polhodinu, zverejnený záznam z nej ukazuje kľúčové okamihy vrátane vypúšťania paliva z ruského lietadla na dron.



Moskva - Sýrsky prezident Bašár Asad povedal, že by privítal akékoľvek návrhy Moskvy čo sa týka zriadenia nových ruských vojenských základní a posilnenia počtu vojakov v Sýrii. Ako napísala agentúra Reuters, Asad naznačil, že Rusko by malo mať v Sýrii stálu vojenskú prítomnosť.



Berlín - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po rokovaniach s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne apeloval na tvrdšiu politiku voči Iránu. Jeho jadrový program označil za najväčšie nebezpečenstvo pre židovský štát.



Frankfurt nad Mohanom - Európske banky dokážu zvládnuť problémy, ktorým aktuálne čelí regionálny aj globálny finančný systém. Uviedol to írsky minister financií Paschal Donohoe, ktorý ja zároveň predsedom Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny.



Frankfurt nad Mohanom - Európska centrálna banka zlepšila prognózu vývoja ekonomiky eurozóny v tomto roku a oproti pôvodnému odhadu očakáva dvojnásobne vyššie tempo rastu. Zatiaľ čo pôvodne počítala s rastom iba o 0,5 %, teraz očakáva, že ekonomika eurozóny v roku 2023 vzrastie o 1 %.



Paríž - Francúzska premiérka Élisabeth Bornová popoludní oznámila, že vláda schváli reformu dôchodkového systému bez hlasovania v Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu.



Londýn - Britská vláda oznámila, že z bezpečnostných dôvodov zakazuje používanie aplikácie čínskej sociálnej siete TikTok na vládnych zariadeniach.