Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 20. marca 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Opozičná SaS má podozrenie, že zo strany štátnej banskej správy dochádzalo k dlhodobému prehliadaniu nezákonného konania firmy, ktorá prevádzkuje baňu v Hodruši. Tá podľa nich minimálne 20 rokov odvádzala štátu nesprávnu sadzbu zo svojej ťažby, namiesto 5 percent iba 0,1 percenta. Strana preto podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, a to na Národnú kriminálnu agentúru a Úrad špeciálnej prokuratúry.



Bratislava - Slovenskí potravinári združení v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore a Únii potravinárov Slovenska hodnotia dohodu medzi agrorezortom a obchodnými reťazcami o zastropovaní cien vybraných potravín ako podraz voči slovenským výrobcom potravín.

– Protiinflačná garancia obchodu je lepšie riešenie ako regulácia. Uviedla to Zuzana Holičková, výkonná tajomníčka Zväzu obchodu SR v súvislosti s dohodou agrorezortu a obchodných reťazcov na trojmesačnom zmrazení cien potravín. Iniciátormi dohody sú podľa nej samotní obchodníci, ktorí v diskusii s ministerstvom pôdohospodárstva prejavili dobrú vôľu riešiť pretrvávajúci inflačný tlak na spotrebiteľské ceny.



Bratislava - NAKA zasahovala v Trnavskom a Nitrianskom kraji. Policajná akcia s krycím názvom Barón súvisela s reštitučným konaním Slovenského pozemkového fondu. Jej výsledkom je päť zadržaných, ktorí už čelia obvineniu. Je medzi nimi aj niekoľko funkcionárov Slovenského pozemkového fondu.



Praha - Pomoc s obnovou zničených kultúrnych pamiatok po sobotňajšom požiari v centre Banskej Štiavnice ponúkol z poverenia českej vlády minister kultúry Martin Baxa. O možnostiach hovoril so slovenskou rezortnou kolegyňou Natáliou Milanovou.
Na snímke hasenie požiaru v Banskej Štiavnici 18. marca 2023.
Foto: TASR - Ján Krošlák



Bratislava – Prípad mŕtveho deväťročného dieťaťa, ktoré našli policajti včera popoludní v jednom z bytov v bratislavskej Petržalke, vyšetrujú ako obzvlášť závažný zločin vraždy.

- Nájdeniu mŕtveho dieťaťa predchádzali dve tragické udalosti, keď muž a žena zomreli v dôsledku pádu z okna bytovky na Vyšehradskej ulici.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin a najvyšší čínsky predstaviteľ Si Ťin-pching sa stretli na neformálnych rozhovoroch v Kremli. Očakáva sa, že budú rokovať okrem iného o vojne na Ukrajine.
Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching a (vľavo) ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


- Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo očakávanie, že čínsky prezident Si Ťin-pching počas svojej návštevy Moskvy využije vplyv Pekingu na presadenie ukončenia vojny.



Moskva - Rusko oznámilo, že začalo trestné konanie proti niekoľkým sudcom a hlavnému prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu Karimovi Khanovi. Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) k tomuto kroku pristúpil po tom, čo Medzinárodný trestný súd minulý týždeň vydal zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny.



Londýn - Medzinárodný trestný súd "nebude váhať konať" v súvislosti s možnými vojnovými zločinmi na Ukrajine, uviedol prokurátor Karim Khan na schôdzke ministrov spravodlivosti viac než 40 krajín v britskej metropole Londýn.



Brusel - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell povedal, že ruský prezident Vladimir Putin môže byť zatknutý "okamžite" v takmer 130 krajinách sveta po tom, ako naňho Medzinárodný trestný súd vydal zatykač, ktorý ho berie na zodpovednosť za vojnové zločiny na Ukrajine.



Brusel - Kosovo a Srbsko sa v severomacedónskom meste Ochrid nedohodli na napĺňaní dohody EÚ o normalizácii vzájomných vzťahov. Dialóg medzi Srbskom a Kosovom však musí pokračovať, uviedol pre TASR poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík a stály spravodajca EP pre Srbsko.



Kyjev - Bývalý šéf ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU pre Charkovskú oblasť bude súdený na základe obvinenia z vlastizrady za údajnú sabotáž obrany regiónu proti Rusku. Podľa agentúry AFP to prostredníctvom aplikácie Telegram oznámil ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie. Mužovi hrozí doživotie.



Brusel - Európska komisia poskytne Turecku miliardu eur na obnovu po februárovom ničivom zemetrasení. Susedná Sýria zároveň dostane humanitárnu pomoc v hodnote 108 miliónov eur. Oznámila to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Škody po zemetrasení však podľa odhadov dosahujú až 97 miliárd eur, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vľavo) vystupuje v pondelok 20. marca 2023 na Medzinárodnej darcovskej konferencii pre Turecko a Sýriu v budove Karola Veľkého v Bruseli.
Foto: TASR/AP



Brusel - Ministri zahraničných vecí 27 členských štátov EÚ schválili vyčlenenie dvoch miliárd eur na nákup a dodávku delostreleckej munície na Ukrajinu. Podľa agentúry AFP o tom informovali viaceré diplomatické zdroje EÚ.



Ženeva - Iránske úrady sa od smrti Mahsy Amíníovej dopustili rozsiahleho a vážneho porušovania ľudských práv, ktoré by mohlo predstavovať zločiny proti ľudskosti. Uviedol to osobitný spravodajca OSN pre stav ľudských práv v Iráne Javaid Rehman.