Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 22. marca 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Solidárny príspevok z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií sa zvýši z 55 % na 70 % nadmerného zisku. Zároveň bude platiť nielen za zdaňovacie obdobie minulého roka, ale aj za rok 2023. Vyplýva to z novely zákona o solidárnom príspevku, ktorú poslanci Národnej rady popoludní definitívne schválili.



Bratislava - Zmluvy s niektorými nemocnicami na čerpanie peňazí z plánu obnovy na obnovu nemocníc by sa mali podpísať na budúci týždeň. Ktoré zariadenia by mali získať peniaze z výzvy za vyše 212 miliónov eur, zatiaľ nezverejnili, vyhodnotenie sa naďalej preveruje. Informoval o tom dočasne poverený premiér Eduard Heger, ktorý je poverený aj riadením rezortu zdravotníctva.



Bratislava - Novelu Trestného zákona, ktorá kladie okrem iného dôraz na ukladanie alternatívnych trestov, odlíšenie dílerov od užívateľov drog, restoratívnu justíciu či harmonizáciu trestných sadzieb, schválila vláda na svojom dnešnom zasadnutí. Ide o najväčšiu novelu Trestného zákona od rekodifikácie v roku 2005.
Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas 142. rokovania vlády SR 22. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Jakub Kotian



Bratislava - Výcvik ukrajinských ozbrojených síl na území Slovenska bude v rámci Asistenčnej misie Európskej únie pokračovať aj v roku 2023. Vyvíjať sa má v závislosti od potrieb Ukrajiny. Vyplýva to zo správy o pôsobení Slovenska v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu za rok 2022, ktorú dnes vzala vláda na vedomie.



Bratislava - USA ponúkajú Slovensku za stíhačky MiG-29 darované Ukrajine 12 nových vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper s príslušenstvom, výcvikom pilotov a technikov, ako aj vyše 500 rakiet AGM-114 Hellfire. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na sociálnej sieti. Po rokovaní vlády spresnil, že materiál by mohli dodať z USA na Slovensko do dvoch rokov. Minister Naď zároveň potvrdil, že migy sú naďalej na území Slovenska.



Bratislava - Ministerstvo kultúry identifikovalo 24 prioritných národných kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu, na ktorých obnovu chce použiť 220.950.000 eur z eurofondov, disponibilných v rámci nového programového obdobia 2021 - 2027. Návrh priorít na obnovu národných kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu z finančných fondov EÚ vzala vláda na vedomie.



Bratislava - Slovensko dnes dostalo druhú platbu z plánu obnovy, po odčítaní zálohy je jej celková výška 709 miliónov eur. Slovensko teda v rámci grantov dostalo už takmer tretinu z celkového balíka šesť miliárd eur.



Vatikán - Pápež František naliehal na svojej týždennej audiencii na lepšiu ochranu vody. Spravil tak v deň, keď sa v New Yorku, na Svetový deň vody, začína Konferencia OSN o vode. Slovenskú delegáciu na konferencii v New Yorku vedie minister životného prostredia Ján Budaj.
WA 19 Rím - Pápež František gestikuluje počas kázne vo farskom kostole Santa Maria delle Grazie v Ríme pri príležitosti podujatia "24 hodín pre Pána" v rámci iniciatívy "otvorených kostolov" v piatok 17. marca 2023.
Foto: TASR/AP



Štokholm - Švédsky parlament jasnou väčšinou v pomere 269:37 zahlasoval za schválenie legislatívy potrebnej na vstup do Severoatlantickej aliancie.



Kyjev/Bachmut - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil pozície ukrajinskej armády blízko mesta Bachmut, ktoré sa nachádza na východnej frontovej línii. Mesto je dejiskom najdlhšej a najkrvavejšej bitky od začiatku invázie Ruska na Ukrajine.



Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki označil po dnešnom stretnutí so svojím japonským náprotivkom Fumiom Kišidom čínsko-ruskú alianciu za nebezpečnú.
Poľský premiér Mateusz Morawiecki (vpravo) a japonský premiér Fumio Kišida (vľavo) vystúpili pred médiami na tlačovej konferencii v poľskej Varšave v stredu 22. marca 2023.
Foto: TASR/AP



Moskva - Rusko varovalo pred "vážnou" eskaláciou vojny na Ukrajine v prípade, že Británia poskytne Kyjevu prieraznú muníciu obsahujúcu ochudobnený urán.



Madrid - Španielsky parlament po takmer 14-hodinovej rozprave zamietol pokus krajne pravicovej strany VOX o zvrhnutie ľavicovej vládnej koalície premiéra Pedra Sáncheza. Proti vysloveniu nedôvery vláde hlasovala jasná väčšina 201 poslancov v 350-člennej dolnej komore.



Londýn - Dolná snemovňa britského parlamentu schválila kľúčovú časť prepracovanej pobrexitovej dohody týkajúcej sa Severného Írska, a to aj napriek odporu najväčšej unionistickej strany v provincii – Demokratickej unionistickej strany (DUP) – a niektorých poslancov britskej Konzervatívnej strany vrátane bývalých premiérov Borisa Johnsona a Liz Trussovej.



Zürich - Rusko a Bielorusko sa nemôžu zúčastniť na turnajoch Medzinárodnej hokejovej federácie ani v sezóne 2023/24. Na dnešnom zasadnutí o tom rozhodla Rada federácie.