Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 24. marca 2023 - 17.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady ukončili dnešné rokovanie návrhom na zníženie platu poslancov parlamentu na výšku priemernej mesačnej mzdy. Návrh predložil líder OĽANO Igor Matovič.



Bratislava - Sloboda sa stala v súčasnosti opäť ohrozenou hodnotou. Poukázala na to prezidentka Zuzana Čaputová počas príhovoru k 35. výročiu Sviečkovej manifestácie v Bratislave s tým, že mnohí sa tejto hodnoty dobrovoľne zriekajú.



Bratislava - Rodič dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím bude mať možnosť požiadať o príspevok na opatrovanie vopred, tri mesiace pred skončením sa rodičovskej dovolenky. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Prezidentka podpísala aj novelu zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a tiež odobrila novelu zákona o fungovaní Bezpečnostnej rady v čase mieru, ktorá prináša nový výbor pre hybridné hrozby.



Bratislava - Zuzana Čaputová bude od pondelka 27. marca úradovať z Košíc. Počas nasledujúceho týždňa sa stretne s predstaviteľmi samospráv a osobnosťami východného Slovenska.



Brusel - Slovensko verí, že sa na európskej úrovni čoskoro dosiahne dohoda o syntetických palivách pre spaľovacie motory aj po roku 2035. Uviedli to počas spoločného vystúpenia po skončení sa samitu Európskej únie štátny tajomník Ministerstva životného prezradila Michal Kiča a dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.



Bratislava - Poslanec Národnej rady Martin Klus žiada vládu o stiahnutie jeho kandidatúry za člena Európskeho dvora audítorov.



Bratislava - Dozorová prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava podala sudcovi pre prípravné konanie návrh na vzatie do väzby advokáta Adama P., obvineného z vraždy Daniela Tupého.



Brusel - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil aktivity Slovenska smerom k Ukrajine i k posilneniu obrany východného krídla Aliancie. Po dnešnom stretnutí s Jensom Stoltenbergom to uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď (vľavo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pózujú počas stretnutia v Bruseli v piatok 24. marca 2023.
Foto: TASR - MO SR


Bratislava - Aplikácia TikTok bude v celej infraštruktúre Kancelárie Národnej rady blokovaná a nebude možné ju používať.



Bratislava - Modrí okolo Mikuláša Dzurindu vyzbierali zatiaľ vyše 5000 podpisov na vznik politickej strany. Veria, že potrebných 10.000 podpisov budú mať do konca apríla.

Na snímke Mikuláš Dzurinda ohlásil zber podpisov na vznik novej politickej strany Modrí 6. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Kresťanská únia vyzýva KDH dohodnúť sa na spoločnom postupe v septembrových parlamentných voľbách. Únia žiada na spoločnej kandidátnej listine 15 miest.



Bratislava - Ústav pamäti národa požiadal Generálnu prokuratúru o sprístupnenie kópie vyšetrovacieho spisu k zásahu bezpečnostných zložiek voči účastníkom Sviečkovej manifestácie.



Bratislava - Finančná spravodajská jednotka polície uložila banke 365.bank pokutu vo výške dvoch miliónov eur. Sankcia sa týka porušenia ustanovení zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu.



Bratislava - Národná diaľničná spoločnosť podpísala zmluvu o budúcej zmluve s ďalším poskytovateľom Európskej služby elektronického výberu mýta, českou spoločnosťou ITIS.



Bratislava - Košická záchranka akceptuje rozhodnutie o presune zdrojov z plánu obnovy určených na nákup nových sanitiek do nemocničného sektora. Je schopná postupne obnovovať vozový park z vlastných zdrojov.



Londýn - Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a britský minister zahraničných vecí James Cleverly podpísali Windsorský rámec, ktorý má v pobrexitovom usporiadaní uľahčiť tok tovarov medzi Severným Írskom a Veľkou Britániou.



Kyjev - Ruský raketový útok na humanitárne centrum pomoci v meste Kosťantynivka na východe Ukrajiny usmrtil troch ľudí, aktualizovali správu pohotovostné služby. Predtým uvádzali päť zabitých.



Paríž - Plánovanú štátnu návštevu britského kráľa Karola III. vo Francúzsku odložili z dôvodu násilných protestov proti dôchodkovej reforme v tejto krajine.



Paríž - Francúzske ministerstvo verejných služieb s okamžitou platnosťou zakázalo zamestnancom verejného sektora sťahovať si do služobných telefónov aplikácie z kategórie zábava. Medzi nimi je aj čínsky TikTok a streamovacia služba Netflix.