Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 28. marca 2023 - 17.45 h.



Košice - Prezidentka Zuzana Čaputová v Košiciach privítala estónskeho prezidenta Alara Karisa, ktorý na jej pozvanie pricestoval na Slovensko. Jeho dvojdňová oficiálna návšteva sa začala ceremoniálom pred historickou radnicou v centre mesta.
Na snímke privítací ceremoniál v Starej radnici v Košiciach 28. marca 2023 počas oficiálnej návštevy estónskeho prezidenta Alara Karisa v SR.
Foto: TASR František Iván



Bratislava - Príspevok pri narodení štvrtého dieťaťa sa zvýši na plnú sumu 829,86 eura. Vyplýva to z novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa a príspevku na viac súčasne narodených detí skupiny poslancov hnutia OĽANO, ktorú Národná rada SR definitívne schválila.



Bratislava – Platnosť rozhodnutia o umiestnení stavby diaľnice sa predĺži na päť rokov zo súčasných troch rokov. Osobitne sa tiež upraví definícia začiatku prípravy investície pre prioritné úseky diaľnic. Vyplýva to z novely zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá, ktorú plénum Národnej rady SR definitívne schválilo.



Bratislava – Cena elektriny pre domácnosti by sa nemala zvýšiť ani na budúci rok. Vyplýva to z všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre domácnosti v Slovenskej republike v roku 2024, ktorý schválila vláda.



Bratislava - Vláda stiahla nomináciu Martina Klusa na kandidáta SR za člena Európskeho dvora audítorov.



Bratislava - Samosprávy majú dostať celý tohtoročný podiel na dani z príjmov právnických osôb už do konca apríla. Obce by tak mali získať 171 miliónov eur a vyššie územné celky 73,3 milióna eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorý schválila vláda.



Bratislava - Paliatívna zdravotná starostlivosť by mohla byť od apríla pre pacientov dostupnejšia. Zabezpečiť to má stanovenie normatívov v oblasti paliatívnej medicíny. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády k verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorý schválila na dnešnom rokovaní.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na Roberta K. a Jozefa B. st. zo zločinu podplácania.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger poveril rezorty hospodárstva, životného prostredia a vnútra riešením situácie v lokalite Moravany (okres Michalovce), kde hrozí znečistenie pôdy a vody.



Bratislava - Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas pozastavil legislatívny proces týkajúci sa trestania riaditeľov nemocníc za úmyselné porušenie povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila význam práce učiteľov a zaželala im vyššiu mieru slobody.

- Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký uviedol, že učiteľom patrí úcta a vďaka. Učitelia sú podľa ministerstva základným pilierom kvalitného vzdelávacieho systému.



Bratislava - Hnutie Sme rodina nepodporí paušálnu 500-eurovú odmenu za účasť vo voľbách.
Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk



Bratislava - Dnešný výpadok webovej stránky Národnej rady SR a ďalších štátnych webov preveruje Národný bezpečnostný úrad. Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára pravdepodobne išlo o hekerský útok. Výpadkom sa bude zaoberať Bezpečnostná rada SR.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR za Smer-SD predložia pozmeňujúci návrh k novele zákona, ktorou sa má zabezpečiť zverejňovanie zápisníc z volieb. Návrh sa má týkať kontroly Štatistického úradu SR, podľa šéfa strany Roberta Fica by mohlo ísť napríklad o osobitnú komisiu predstaviteľov strán.



Bratislava - Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini odmietol, že sa chystá vytvoriť povolebnú koalíciu so stranou SaS a mimoparlamentným hnutím PS.



Bratislava - Asociácia železničných dopravcov Slovenska spolu s Českými dráhami upozorňujú na zlý stav slovenskej železničnej infraštruktúry, ktorý začína byť život ohrozujúci. Apelujú na Železnice Slovenskej Republiky a žiadajú okamžitú nápravu. Rezort dopravy a Železnice SR reagovali, že si stav infraštruktúry uvedomujú.



Brusel - Členské štáty EÚ definitívne schválili prelomový zákon o ukončení predaja nových áut, ktoré produkujú emisie CO2, v roku 2035 po tom, čo Nemecko získalo výnimku pre autá poháňané syntetickými palivami.



Edinburgh – Škótsky parlament potvrdil Humzu Yousafa na poste nového predsedu regionálnej vlády. Urobil tak deň po jeho víťazstve v súboji o lídra Škótskej národnej strany.



Larnaka – Slovenská strelkyňa Danka Barteková triumfovala na podujatí SP v cyperskej Larnake. Po víťazstve v kvalifikácii a semifinále zvládla najlepšie aj finálový súboj, v ktorom trafila 35 zo 40 terčov.



Lausanne - Medzinárodný olympijský výbor odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach (vpravo) hovorí na zasadnutí výkonnej rady MOV 28. marca 2023 v Lausanne. Výkonná rada MOV má na svojom zasadnutí, ktoré potrvá do 30. marca, prerokovať výsledky konzultácií o štatúte športovcov z Ruska a Bieloruska.
Foto: TASR - AP