Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 29. marca 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Zaraďovanie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov do vyšších kariérových stupňov by sa malo upraviť aj pre odborníkov z rôznych oblastí, súvisiacich s výchovou a vzdelávaním v školách. Vyplýva to z novely zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorú schválili poslanci Národnej rady.

- Poslanci schválili aj skrátené legislatívne konanie k vládnemu návrhu novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Novelu by tak mali celú prerokovať už na aktuálnej schôdzi.

- Národná rada tiež schválila stanovisko Slovenskej republiky k podpore Ukrajiny v kontexte vojenskej agresie Ruskej federácie. Parlament zároveň žiada vládu, aby na národnej úrovni, ako aj pri rokovaniach a hlasovaniach v inštitúciách a orgánoch Európskej únie rešpektovala toto stanovisko.



Bratislava - Poslanci Národnej rady za SaS podporia vládnu novelu školského zákona. Oznámil to exminister školstva a poslanec Branislav Gröhling.



Bratislava - Igor Matovič opätovne predložil do parlamentu návrh na zavedenie 500-eurovej odmeny za účasť v tohtoročných voľbách. Totožný návrh dnes parlament neposunul do druhého čítania. Dodal, že nejde o avizovaný "plán B", ktorý chce oznámiť zajtra.
Na snímke Igor Matovič (OĽANO).
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Predseda parlamentu Boris Kollár zaradí na rokovanie ďalšej riadnej schôdze v máji opätovný návrh Igora Matoviča na odmenu 500 eur za účasť v septembrových parlamentných voľbách. Tvrdí, že ide o inú formu odmeny ako zľavu z poplatkov štátu, ktorú už vo februári poslanci odmietli.



Bratislava - Národný bezpečnostný úrad nezlyhal, keď v roku 2009 udelil bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa advokátovi Adamovi P., v súčasnosti obvinenému z vraždy Daniela Tupého. Informoval o tom predseda parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu Martin Beluský, podľa ktorého ak niekto zlyhal, tak to boli buď spravodajské služby alebo Policajný zbor.



Bratislava - Vláda by mala do dvoch týždňov predložiť návrh legislatívy, ktorý by riešil vysoké ceny potravín. Uviedol to nezaradený poslanec Národnej rady Patrick Linhart po mimoriadnom rokovaní Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Ak tak vláda neurobí, poslanec chce predložiť riešenie na ďalšiu schôdzu parlamentu ako poslanecký návrh, ktorý bude stropovať pri potravinách nie ceny, ale marže reťazcov.



Bratislava - Najdôveryhodnejším politikom na Slovensku je aj naďalej prezidentka Zuzana Čaputová. Najmenej ľudia veria lídrovi OĽANO Igorovi Matovičovi. Vyplýva to z volebného modelu agentúry Median SK. Druhým najdôveryhodnejším politikom je líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Na treťom mieste skončil predseda Smeru-SD Robert Fico.
Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
Foto: TASR Jaroslav Novák



Bratislava - Spoločnosť Slovnaft považuje novelu zákona, ktorou poslanci Národnej rady schválili vyrubenie 70 percentného solidárneho príspevku za rok 2023, za neprijateľnú, nespravodlivú, diskriminačnú a poškodzujúcu záujmy Slovenska. Spoločnosť požiadala prezidentku Zuzanu Čaputovú o vetovanie novely zákona o solidárnom príspevku.



Bratislava - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa v podpísala zmluvu s novou bratislavskou Nemocnicou Bory.



Moskva - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov vyhlásil, že Moskva pozastavila poskytovanie informácií o svojich jadrových silách Spojeným štátom, čo sa týka aj oznámení o testoch rakiet.



Praha - Obe jadrové elektrárne v Českej republike od roku 2024 plne prejdú z ruského na americké palivo.



Berlín - Nemecko schválilo ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 12 miliárd eur.



Londýn - Výkonný riaditeľ futbalového klubu Tottenham Hotspur Fabio Paratici dostal celosvetový zákaz činnosti. Vyslúžil si ho od Medzinárodnej futbalovej federácie za účasť v škandále Juventusu Turín s falšovaním finančných záznamov.



Zürich - Indonézia prišla o majstrovstvá sveta futbalistov do 20 rokov, na ktorých sa mali od 20. mája zúčastniť aj slovenskí reprezentanti. Medzinárodná futbalová federácia jej odobrala právo organizácie po tom, ako hostiteľská krajina vyjadrila nesúhlas s účasťou izraelskej reprezentácie na turnaji.