Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 30. marca 2023 - 17.45 h.



Bratislava Slovenské elektrárne budú dodávať lacnejšiu elektrinu pre domácnosti až do roku 2027. Vláda sa dohodla s elektrárňami na predĺžení memoranda o ďalšie tri roky.



Bratislava - Samosprávy majú dostať celý tohtoročný podiel na dani z príjmov právnických osôb už do konca apríla. Obce by tak mali získať 171 miliónov eur a vyššie územné celky 73,3 milióna eur. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona, ktorý Národná rada napoludnie posunula do druhého čítania.



Bratislava - Novú bratislavskú Nemocnicu Bory otvorili dopoludnia. Prvé pracoviská uvedie do prevádzky v pondelok. Pôjde o špecializované nemocničné ambulancie, rádiologické oddelenie a pracovisko radiačnej onkológie. Plnohodnotne by mala nemocnica fungovať na jeseň tohto roka.

Na snímke budova Nemocnice Bory.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová počas týždňa podpísala novelu zákona o verejnom ochrancovi práv. Podľa novely budú môcť verejný ochranca práv, komisár pre deti a komisár pre osoby so zdravotným postihnutím vykonávať systematické návštevy miest, kde sa nachádzajú osoby obmedzené na osobnej slobode, a zisťovať, ako sa s nimi zaobchádza.

- Novela Trestného poriadku má zabezpečiť riadny procesný postup prehliadky priestorov výkonu advokácie tak, aby nedochádzalo k ohrozeniu práv občanov a k svojvoľným a nezákonným postupom orgánov činných v trestnom konaní. Novú legislatívu podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Ministerstvo obrany plánuje na leteckej základni Sliač vybudovať nové stojisko medzi rolovacími dráhami. Predpokladané náklady sú 6,5 milióna eur. Projekt má byť spolufinancovaný zo zdrojov NATO. Začiatok obstarávania stavby musí odobriť vláda.



Bratislava - Zastropovanie cien potravín je neférové. Opozičná strana Sloboda a Solidarita preto podáva podnet na Protimonopolný úrad. Liberáli zároveň vyzvali dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana a dočasne poverenú vládu, aby prišli s návrhmi, ako vyriešiť vysoké ceny potravín.

- Zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny by ich ceny neznížilo. Je to plošné riešenie, vláda pôjde cestou adresnej pomoci. Uviedol to popoludní dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.

– Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan považuje výzvy poslancov za strany Sloboda a Solidarita na kontrolu cien potravín za pokrytecké.



Bratislava - Ambulancie združené v Zdravite od 1. apríla predĺžia zmluvy so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. K dohode smerujú aj so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera.



Bratislava - Lekári od spustenia služby elektronickej práceneschopnosti vystavili viac ako 300.000 ePN. Všeobecný lekár bude môcť vystavovať papierové potvrdenia o PN do 31. mája 2023.



Bratislava - Z drogovej trestnej činnosti obvineného Slováka Michala P. vzali v Kolumbii do väzby. Zadržaný bol na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu. Ministerstvo spravodlivosti poslalo tamojším orgánom diplomatickou cestou žiadosť o jeho vydanie na Slovensko.



Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová popoludní upozornila, že postoj Číny k invázii ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu bude mať kľúčový význam pre budúcu podobu vzťahov medzi Európou a Pekingom.



Moskva - Moskva dnes oznámila, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov bude predsedať zasadnutiu Bezpečnostnej rady OSN v apríli. Rusko vtedy prevezme rotujúce predsedníctvo v tomto medzinárodnom orgáne.

— Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba považuje predsedníctvo Ruska v Bezpečnostnej rade OSN za zlý vtip.



Moskva - Moskovský súd dnes rozhodol o dvojmesačnej vyšetrovacej väzbe pre amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého zadržali pre podozrenia zo špionáže v prospech USA.

Americký denník The Wall Street Journal vyjadril hlboké znepokojenie v súvislosti so zadržaním svojho novinára Gershkovicha ruskou Federálnou bezpečnostnou službou.

— Kremeľ varoval USA pred odvetnými opatreniami voči ruským médiám po zadržaní novinára amerického denníka The Wall Street Journal.



Vatikán - Zdravotný stav pápeža Františka, ktorého včera v Ríme hospitalizovali pre pľúcnu infekciu, sa zlepšuje a začal pracovať z nemocnice, pričom jeho liečba pokračuje.