Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 5. apríla 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Banská Štiavnica dostane v tomto roku od štátu sumu do štyroch miliónov eur na sanáciu objektov postihnutých marcovým požiarom v historickom centre mesta. Ďalších sedem miliónov eur bude na obdobie 2023 - 2025 alokovaných pre ministerstvá na obnovu zdevastovaných budov a archívov, ktoré majú vo svojej správe. Vyplýva to z uznesenia vlády, ktoré kabinet schválil na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Banskej Štiavnici.

- Financie, ktoré vláda napoludnie vyčlenila pre Banskú Štiavnicu, sú prvá, avšak nie posledná pomoc na záchranu poškodených pamiatok. Uviedol to dočasne poverený premiér Eduard Heger.

– Štát je pripravený pomôcť aj súkromným vlastníkom objektov poškodených marcovým požiarom v centre Banskej Štiavnice.
Na snímke vľavo dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger a dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec počas výjazdového rokovania vlády v Kultúrnom centre v Banskej Štiavnici 5. apríla 2023.
Foto: TASR Ján Krošlák



Brusel – Slovensko si vybudovalo pôsobivú reputáciu silného zástancu demokracie a právneho štátu. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken to uviedol po dnešnom stretnutí so šéfom slovenskej diplomacie Rastislavom Káčerom počas rokovaní NATO v Bruseli.

Rotačné prápory NATO na východnom krídle Severoatlantickej aliancie by mohla nahradiť trvalá prítomnosť jednotiek Aliancie. Uviedol to popoludní šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer po dvojdňových rokovaniach ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli.
Minister zahraničných vecí Spojených štátov amerických Antony Blinken, uprostred, hovorí so slovenským ministrom zahraničných vecí Ratislavom Kacerom (vpravo) počas stretnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO a indo-pacifických partnerov v centrále NATO v Bruseli v stredu 5. apríla 2023.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o záchrannej zdravotnej službe, ktorou sa dopĺňa aj transplantačný zákon. Záchranári budú mať po novelizácii viac času na odchod pri výjazdoch k pacientom, pri ktorých je potrebné použiť osobné ochranné pracovné prostriedky.

- Na bezplatné poskytovanie informácií a pomoci skupinám organizátorov európskej iniciatívy občanov sa zriadi kontaktné miesto. Jeho úlohy má plniť Úrad vlády. Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o petičnom práve.



Bratislava - Dôchodcovia s bydliskom mimo EÚ či Európskeho hospodárskeho priestoru, ktorí nežijú ani vo Švajčiarsku alebo v Spojenom kráľovstve, majú do 15. apríla povinnosť doručiť Sociálnej poisťovni potvrdenie o žití. Ide o podmienku na vyplatenie ich dôchodku mimo EÚ.



Bratislava - Inflácia je na východe Európskej únie vyššia než na západe. Jedným z faktorov je aj vyšší podiel potravín a energií v spotrebnom koši týchto krajín. Ak by bola na Slovensku štruktúra spotreby rovnaká ako v eurozóne, inflácia by bola u nás v marci o 0,8 percentuálneho bodu nižšia. Upozornili na to analytici Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií.



Bratislava - Ochrana obetí trestných činov pred druhotnou viktimizáciou sa zvýši. Vyplýva to z novely Trestného poriadku, ktorou sa upravuje aj zákon o obetiach trestných činov. Nová legislatíva je účinná od apríla.



Bratislava - Odborový zväz polície v Slovenskej republike žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú o vyjadrenie nesúhlasu s návrhom na zlúčenie leteckých útvarov ministerstva vnútra a ministerstva obrany. V otvorenom liste hovorí o nesystémovom a nešťastnom riešení.



Banská Štiavnica - Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď odmieta, že by jeho rezort bránil Národnej kriminálnej agentúre vo vyšetrovaní Vojenského spravodajstva. Deklaroval, že je prvý, kto chce, aby sa vyšetrovalo, čo sa dialo v spravodajstve za vedenia exšéfa Jána Balciara.



Bratislava - Kontrolné orgány na Slovensku doteraz nezistili nevyhovujúce vzorky obilia pôvodom z Ukrajiny. Uviedlo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v reakcii na informáciu, že v Maďarsku štátne orgány nariadili likvidáciu kontaminovanej kukurice dovezenej z Ukrajiny.



Brusel - Severoatlantická aliancia musí zvýšiť výdavky na obranu, pretože v dnešnom nebezpečnom svete nemôže pokladať svoju bezpečnosť za samozrejmosť. Vyhlásil to dopoludnia generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

- NATO chce Ukrajine pomocou nového niekoľkoročného podporného programu zjednodušiť prispôsobovanie sa štandardom NATO a má viesť k jej plánovanému členstvu a plynulej vzájomnej spolupráci. Povedal popoludní Stoltenberg.



Praha - Český expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš uviedol, že v prezidentských voľbách v roku 2028 už kandidovať nebude. Babiš oznámil, že sa stiahne do úzadia.