Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 6. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 6. apríla 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Bývalý generálny prokurátor Dobroslav T. je podozrivý zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ho obvinil 30. marca. V prípade preukázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody na tri až desať rokov.



Bratislava - Pôrodnice v Snine, Kráľovskom Chlmci, Revúcej, Myjave a Partizánskom majú od nového roka zaniknúť. Ide o pôrodnice, kde sa ročne narodí menej ako 400 detí. Pacientky budú presunuté do nemocníc v okolí. Vyplýva to z výsledkov ďalšej fázy optimalizácie siete nemocníc.

Na snímke zľava predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová, štátny tajomník ministerstva zdravotníctva SR Michal Palkovič a predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič počas tlačovej konferencie k optimalizácii sieti nemocníc v Bratislave vo štvrtok 6. apríla 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Ak by sa parlamentné voľby konali na prelome marca a apríla, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 22,4 percenta hlasov. Nasledujú Hlas-SD (14,2 percenta) a Progresívne Slovensko (12,8 percenta). Hnutie Republika by skončilo štvrté (9,9 %). Nasledujú KDH (6,3 %), Sme rodina (5,7 %), OĽANO (5,2 %) a SaS (5,1 %).



Bratislava - Vznikajúca strana Modrí - Európske Slovensko požiadala o registráciu. Na ministerstve vnútra odovzdala 12.861 vyzbieraných podpisov od občanov. Stranu založil expremiér Mikuláš Dzurinda.



Bratislava - Zrážky spojené s prechodom teplého frontu na Slovensku priniesli od troch do deväť centimetrov nového snehu na východe krajiny. Sneženie tu komplikovalo dopravu. Z viacerých miest hlásili skrížené kamióny, neupravené a nezjazdné cesty i nehody.

Na snímke snežný pluh odhrabáva sneh zo zasneženej cesty medzi obcami Ždaňa a Skároš v okrese Košice okolie 6. apríla 2023.
Foto: TASR - František Iván


Helsinki - Fínska premiérka Sanna Marinová po prehre v nedeľných parlamentných voľbách dnes podala demisiu. Vo funkcii však ostane až do vymenovania svojho nástupcu. Premiérkou bola od konca roka 2019.



Moskva - Šéf Kremľa Vladimir Putin a bieloruský líder Alexandr Lukašenko vo štvrtok rokovali o posilnení ekonomickej a vojenskej spolupráce medzi svojimi krajinami.



Vatikán - Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne bohoslužbu, niekoľko dní po tom, ako ho po zápale priedušiek prepustili z nemocnice.

Pápež František celebruje omšu svätenia olejov na Zelený štvrtok v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne 6. apríla 2023.
Foto: TASR/AP


Rím - Osobný lekár 86-ročného bývalého talianskeho premiéra potvrdil, že Silvio Berlusconi trpí chronickou leukémiou.



Bratislava - Mesto Bratislava podporuje vznik nového centra, ktoré je plánované na území medzi Starým mostom a Prístavným mostom na pravom brehu Dunaja. Podporu rozvoja územia a spolupráce vyjadrili zástupcovia mesta a developeri podpísaním memoranda o porozumení a spoločnom postupe.



Bratislava - Slovenské podniky využívajú umelú inteligenciu najviac spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky, za európskym priemerom však stále zaostávajú. V roku 2021 používalo umelú inteligenciu 5,2 % firiem na Slovensku, pričom priemer v krajinách Európskej únie je 7,9 %.



Bratislava - Železničná spoločnosť Slovensko realizuje projekt Zvýšenie bezpečnosti železničnej dopravy dodaním a inštaláciou rádiostaníc a BlackBoxov do železničných koľajových vozidiel. Inštalovať majú 54 kusov rádiostaníc a 88 kusov Black boxov. Projekt je financovaný zo zdrojov Európskej únie.



Washington - Pokračujúce spomaľovanie takmer všetkých rozvinutých ekonomík pravdepodobne stlačí tohtoročný globálny rast pod trojpercentnú hranicu. Silné zotavenie je vzhľadom na stupňujúce sa geopolitické napätia a vysokú infláciu stále v nedohľadne, varovala výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgievová.



Bratislava - Víťazom hlasovania verejnosti v 16. ročníku súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka, sa stal Kostol svätého Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne. TASR o tom informoval hovorca Nadácie SPP Ondrej Šebesta, ktorá je generálnym partnerom súťaže.



Bratislava - Národná diaľničná spoločnosť spustila novú mobilnú aplikáciu ViaRest, ktorá bude slúžiť vodičom osobných a nákladných vozidiel. Motoristi v nej nájdu prehľad o všetkých službách, ktoré môžu využiť na odpočívadlách či možnosť privolania Diaľničnej patroly. S vývojom aplikácie pomohli študenti z organizácie Digital League.



Miláno - Vo veku 77 rokov zomrel na následky choroby bývalý taliansky futbalový reprezentant Sergio "Bobo" Gori.



Londýn - Frank Lampard sa vrátil na lavičku futbalistov Chelsea FC, kde bude pôsobiť do konca sezóny ako dočasný tréner. Nahradil Grahama Pottera, pod ktorého vedením klub zaznamenal nelichotivé výsledky.