Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 12. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 12. apríla 2023 - 17.45 h.

Bratislava - Solidárny príspevok z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií sa zvýši z 55 percent na 70 percent nadmerného zisku. Vyplýva to z novely zákona o solidárnom príspevku, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Prezidentka podpísala aj novelu zákona o regionálnej investičnej pomoci, podľa ktorej sa investorom opäť zmiernia podmienky na poskytovanie investičnej pomoci.



Bratislava - Zmluvy na čerpanie peňazí z plánu obnovy na obnovu nemocníc sa zatiaľ podpíšu so siedmimi nemocnicami. Preveruje sa ešte žiadosť nemocnice v Čadci. Vyplýva to z vyjadrenia dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera.



Bratislava - Jednotlivé rezorty zatiaľ deklarujú, že eurofondy zo starého programového obdobia sa stihnú vyčerpať a neprepadne ani euro. Uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger.



Bratislava - Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan informoval, že na Slovensku sa zistila dovezená pšenica z Ukrajiny, u ktorej je podozrenie na zvýšené množstvo rezíduí pesticídov.



Bratislava - Ministerstvo hospodárstva rozhodne o kompenzáciách vysokých cien energií za 2. štvrťrok po skončení vyplácania dotácií za 1. kvartál tohto roka. V nasledujúcich dňoch rezort začne s vyplácaním kompenzácií za marec, informoval dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Na snímke dočasne poverený minister hospodárstva SR Karel Hirman.
Foto: TASR


Bratislava - Časová strata pri projekte novej nemocnice na bratislavských Rázsochách je veľká, a to minimálne deväť mesiacov až jeden a pol roka. Potvrdil to štátny tajomník rezortu zdravotníctva Michal Palkovič.



Bratislava - Mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo zasadne zajtra o 14.00 hodine. Predseda výboru Marek Krajčího ho zvolal na žiadosť opozičnej SaS. Témou má byť rozdelenie finančných prostriedkov z plánu obnovy a odolnosti pre nemocnice i stav napĺňania hlavných míľnikov projektu Nemocnice Rázsochy.



Bratislava - Slovenské elektrárne a spoločnosť Brno Trust majú zaplatiť Slovenskému vodohospodárskemu podniku viac ako 4,73 milióna eur v súvislosti s Vodným dielom Gabčíkovo. Tiež úroky z omeškania vo výške takmer 3,07 milióna eur a náhradu trov odvolacieho konania. Rozhodol o tom Najvyšší súd Slovenskej republiky.



Bratislava - V roku 2022 vybavoval Európsky súd pre ľudské práva 479 sťažností voči Slovenskej republike, slovenskej vláde notifikoval 48 sťažností. Takisto vydal 13 rozsudkov, ktorými rozhodol o 26 sťažnostiach.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 32 nových vysokoškolských profesorov.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala 32 nových vysokoškolských profesorov. Na snímke vľavo si ho preberá Ľubica Libová 12. apríla 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Líder mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger nevidí u demokratických strán vôľu spájať sa pred parlamentnými voľbami. Stavili podľa neho na vlastný úspech.



Bratislava - Vláda odvolala z funkcie člena Rady vlády pre vedu, techniku a inovácie Jána Košturiaka. Zároveň vymenovala za člena rady Pavla Povalu.



Špania Dolina - Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry pri akcii s krycím názvom Rota v obci Špania Dolina zaistili desiatky strelných zbraní, výbušniny i strelivo. Z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami obvinili jednu osobu.



Praha - Štátny zástupca Jaroslav Šaroch podal odvolanie proti rozsudku v dotačnej kauze Čapí hnízdo. Začiatkom roka v nej sudca Mestského súdu v Prahe Jan Šott oslobodil českého expremiéra Andreja Babiša a niekdajšiu manažérku holdingu Agrofert Janu Nagyovú.

Na snímke Andrej Babiš.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Praha - Registrované partnerstvá párov rovnakého pohlavia by sa mohli dať uzavrieť na každom matričnom úrade v Českej republike. Doteraz to bolo možné len na štrnástich matrikách. Zmena je súčasťou novely zákona o matrikách, ktorej návrh schválila česká vláda.



Moskva - Únik amerických tajných dokumentov o vojne na Ukrajine mohol byť riadený vládou Spojených štátov s cieľom oklamať Moskvu, uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, ktorý spochybnil pravosť týchto dokumentov.



Washington - Poľský premiér Mateusz Morawiecki označil Rusko za znovuzrodenú ríšu zla a upozornil na hrozbu zo strany Moskvy pre celý svet.