Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 20. apríla 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová a taliansky prezident Sergio Mattarella avizujú prehlbovanie spolupráce krajín v oblasti energetiky. Prispieť má k tomu aj dnešný podpis troch memoránd medzi Slovenským plynárenským priemyslom a tromi talianskymi spoločnosťami. Počas spoločnej tlačovej konferencie po rokovaní v Prezidentskom paláci vyzdvihli výborné vzťahy Slovenska a Talianska, ako aj už existujúcu kooperáciu v ekonomickej, bezpečnostnej či kultúrnej oblasti.

- Bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a Talianskom, ako aj spolupráca v oblasti energetiky a obrany boli témami stretnutia dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a prezidenta Talianska Sergia Mattarellu.

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a taliansky prezident Sergio Mattarella si prehliadajú čestnú stráž počas uvítacieho ceremoniálu na prednom nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave vo štvrtok 20. apríla 2023. Taliansky prezident pricestoval v stredu na dvojdňovú oficiálnu návštevu Slovenska. V stredu navštívil spoločne s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou leteckú základňu v Kuchyni pri Malackách, kde je umiestnený taliansky systém protivzdušnej obrany a kde pôsobia talianski vojaci v rámci aliančnej prítomnosti na Slovensku.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Počas pôsobenia lídra OĽANO Igora Matoviča ako šéfa na ministerstve financií dosiahlo Slovensko najnižší štrukturálny deficit v histórii. V reakcii na aktuálne zverejnené údaje o hospodárení štátu za minulý rok o tom informoval samotný exminister.



Bratislava - Takmer 12.000 dobrovoľníkov vyrazilo dnes do ulíc, aby rozdávali žlté narcisy a zbierali financie na podporu zbierky Deň narcisov. Zameraná je na pomoc pacientom s rakovinou. Zbierku organizuje Liga proti rakovine, ktorá poukázala na to, že na Slovensku pribudne ročne okolo 40.000 pacientov s rakovinou.



Bratislava - Zamestnanca Univerzity Komenského v Bratislave obvinili zo zločinu prijímania úplatku. K spáchaniu trestného činu sa priznal, prejavil záujem o konanie o dohode o vine a treste.



Kyjev - Budúcnosť Ukrajiny je v Severoatlantickej aliancii. Počas dnešnej návštevy Kyjeva to vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Šéf NATO zároveň prisľúbil Ukrajine, že vo vojenskej podpore budú naďalej pokračovať. Dodal, že členské štáty NATO už vycvičili desaťtisíce ukrajinských vojakov a poskytli Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote 65 miliárd eur.



Brusel/Štrasburg - Európsky parlament označil odsúdenie ruského disidenta Vladimira Kara-Murzu na 25 rokov väzenia za "politicky motivované". Europoslanci hovorili aj o zatykači na ruského prezidenta Vladimira Putina a o deportáciách a presunoch ukrajinských detí z Ukrajiny do Ruskej federácie.



Brusel/Štrasburg - Európska komisia oznámila, že bezvízový styk pre držiteľov kosovského pasu sa stane realitou najneskôr od 1. januára 2024. Oznámenie eurokomisie prichádza dva dni potom, čo poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu schválil dohodu o bezvízovom režime pri krátkodobých pobytoch pre občanov Kosova.



Praha - Český minister školstva Vladimír Balaš skončí na vlastnú žiadosť vo funkcii. Postu sa podľa svojich slov vzdal zo zdravotných dôvodov.



Kodaň - Agentúra dánskeho ministerstva pre energetiku dnes uviedla, že oblasť v okolí poškodených plynovodov Nord Stream v Baltskom mori už nie je nebezpečná pre lode.



Washington - Najsilnejšia vesmírna raketa v histórii Starship, patriaca spoločnosti SpaceX, ktorá dnes odštartovala na svoj prvý skúšobný let z kozmodrómu v Boca Chica v americkom Texase, po niekoľkých minútach vybuchla. Na jej palube sa nenachádzala posádka a neniesla ani žiaden satelit.

Vesmírna raketa Starship spoločnosti SpaceX, ktorá vo štvrtok 20. apríla 2023 odštartovala na svoj prvý skúšobný let z kozmodrómu v Boca Chica v americkom Texase, po niekoľkých minútach vybuchla.
Foto: TASR - AP


Moskva - V ruských kinách mal premiéru prvý celovečerný film Výzva nakrútený vo vesmíre. Dráma Výzva rozpráva príbeh lekárky, ktorá letí na ISS, aby sa postarala o kozmonauta zraneného počas výstupu do vesmíru.



Amsterdam - Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo 2023 získal ukrajinský fotograf agentúry AP Jevhen Maloletka za fotografiu, ktorá zachytáva záchranárov nesúcich tehotnú ženu po útoku na pôrodnicu v ukrajinskom meste Mariupol.

Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo 2023 získal ukrajinský fotograf agentúry AP Jevhen Maloletka za fotografiu, ktorá zachytáva záchranárov nesúcich tehotnú ženu po útoku na pôrodnicu v ukrajinskom meste Mariupol.
Foto: TASR - AP


Viedeň - Jednu obeť si vyžiadal útok mačetami, ku ktorému došlo v noci na dnes na stanici metra vo Viedni. Ťažko zranený muž neskôr podľahol svojim zraneniam v nemocnici.



Miláno - Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Milan Škriniar sa podrobil operácii bedrovej chrbtice a čaká ho dlhá pauza. Informovalo o tom vedenie Interu Miláno, s ktorým má obranca platný kontrakt do 30. júna. Po jeho skončení sa stane hráčom Paríža St. Germain.