Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 24. apríla 2023 - 17.45 h.



Kolárovo – Výsledky kontrol obilia a múky v Mlyne Kolárovo preukázali, že múka nie je kontaminovaná a ani inak škodlivá obsahom pesticídov či iných zakázaných látok. Neexistuje žiadny dôvod, aby ľudia múku z tohto mlyna nekupovali. Informoval o tom dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

- Podľa ministrových slov kontroly vykonávané celoplošne zo všetkých šarží obilia dovezeného z Ukrajiny doteraz nepreukázali žiadnu kontamináciu. "Ani kilogram múky sme nemuseli stiahnuť z obehu. Naďalej budeme pokračovať v intenzívnej kontrole, naďalej platí zákaz dovozu ukrajinského obilia," zdôraznil.



Bratislava - Úrad verejného zdravotníctva SR spúšťa viac kontrol múk v školách, škôlkach, nemocniciach, domovoch sociálnych služieb a gastrozariadeniach. Informoval o tom nezaradený poslanec Národnej rady SR a člen parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Patrick Linhart.

- Štátna veterinárna a potravinová správa SR ešte nedodala výsledky všetkých testov obilnín a múk, ktoré sú na slovenskom trhu.



Bratislava - Najvyššiu dôveryhodnosť spomedzi politikov má prezidentka Zuzana Čaputová. Dôveruje jej 41 percent opýtaných, nedôveruje 48. Najmenšiu dôveru získal predseda SNS Andrej Danko, a to sedem percent. Nedôveruje mu 57 percent opýtaných. Vyplynulo to z prieskumu agentúry Median, ktorý sa realizoval od 6. marca do 2. apríla na vzorke 1057 respondentov.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Martin Baumann



Bratislava - Platy poslancov Národnej rady SR a prezidentky Zuzany Čaputovej by sa mali v roku 2023 extrémne zvýšiť. Tvrdí to líder OĽANO Igor Matovič. Chce preto na najbližšej schôdzi parlamentu rokovať o návrhu, ktorým by sa platy v druhom polroku znížili tak, aby poslanci a prezidentka zarábali rovnako ako v minulom roku. Verí, že návrh sa prerokuje, hoci nebude predložený v súlade s rokovacím poriadkom. OĽANO vyzýva poslancov a prezidentku, aby verejne podporili zmrazenie platov.

- Prezidentka Zuzana Čaputová nebude reagovať na návrh lídra OĽANO Igora Matoviča na zníženie platov poslancov a prezidentky. Jej hovorca Martin Strižinec pre TASR uviedol, že už v septembri 2022 prezidentka požiadala premiéra Eduarda Hegera, aby pri príprave rozpočtu zvážil zníženie jej platu.



Bratislava - Štátne orgány, ako aj orgány verejnej moci by mohli byť povinné zverejňovať analýzy, ktoré si nechávajú vypracovať od súkromných subjektov a sú financované z verejných rozpočtov. V novele zákona o slobode informácií to navrhuje podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel z OĽANO.



Bratislava - V opozičnej strane SaS vzniká rada pre záchranu zdravotníctva. Na jej čele budú poslankyňa Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková a hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja i kandidát strany na ministra zdravotníctva Tomáš Szalay. Informoval o tom predseda SaS Richard Sulík.
Na snímke poslankyňa NRSR Jana Bittó Cigániková (SaS).
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Brusel - Európska komisia oznámila, že EÚ z Kohézneho fondu na roky 2014 - 2020 poskytne viac ako 190 miliónov eur na lepšiu železničnú infraštruktúru na Slovensku.



Brusel - Dôvera verejnosti voči médiám je na Slovensku nízka, dosahuje iba 37 percent. Slováci sa domnievajú, že bezpečnosť štátu sa využíva ako zámienka na obmedzovanie slobody prejavu. Vyplýva to zo Správy o slobode médií, ktorú zverejnila Únia občianskych slobôd pre Európu (Liberties).



Praha - Ukrajina je pripravená stať sa členom NATO a pozvanie by rada dostala už na júlovom summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse. Na Konferencii predsedov parlamentov členských štátov EÚ v Prahe to vyhlásil predseda Najvyššej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk.



Moskva - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že v Rusku sa budúci rok uskutočnia prezidentské voľby aj napriek prebiehajúcemu konfliktu na Ukrajine.



Madrid - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride po víťazstve nad Brazílčankou Laurou Pigossiovou 6:2, 6:4.



Biškek - Bývalý kouč slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič sa stal hlavným trénerom Kirgizska.
Na snímke bývalý reprezentačný tréner Štefan Tarkovič.
Foto: TASR - Dano Veselský