Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 2. mája 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR ani na druhý pokus neotvorili mimoriadnu schôdzu, ktorá sa má venovať zdražovaniu potravín. Prezentovalo sa ich len 64 a boli tak opäť neuznášaniaschopní. Ďalší pokus o otvorenie 89. schôdze má byť zajtra o 9-tej hodine.

- Opozičná strana Smer-SD urobila všetko potrebné, aby parlament na mimoriadnej schôdzi rokoval o riešení situácie s vysokými cenami potravín, bez podpory koalície však schôdza nemôže byť otvorená. Povedal to predseda Smeru-SD Robert Fico.
Na snímke plénum počas 90. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 2. mája 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Poslanci Národnej rady SR začali popoludní 90. schôdzu. Očakáva sa vyše 200-bodový program. Poslanci by mali na májovej schôdzi prebrať zákony vrátené prezidentkou Zuzanou Čaputovou i návrhy, na ktoré sú naviazané míľniky z plánu obnovy.

Bratislava - Poslanci Národnej rady SR opätovne v pôvodnom znení schválili novelu zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá, ktorú vetovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Bratislava - Zásoby plynu sú pripravené na nasledujúcu vykurovaciu sezónu. V uplynulých dňoch objem zásob v zásobníkoch štátnej akciovej spoločnosti Nafta prekročil hranicu 2 miliárd kubických metrov plynu. Informoval o tom dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman s generálnym riaditeľom Slovenského plynárenského priemyslu Miroslavom Kullom.

Bratislava - Strana Za ľudí v parlamente navrhne zvýšiť ročný príspevok štátu na financovanie RTVS z 0,15 na 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu. Chce tak zabezpečiť nezávislosť a objektívnosť telerozhlasu, ako aj podporiť slovenskú tvorbu.

Bratislava - Opozičná SaS predkladá návrh uznesenia Národnej rady SR, ktorý by mal zaviazať vládu a predstaviteľov Slovenska, aby hlasovali za technologickú neutralitu pohonov automobilov.

Bratislava - Opozičná strana SaS odporúča presunúť peniaze z plánu obnovy, určené na výstavbu novej nemocnice na bratislavských Rázsochách, do regiónov. Zároveň vyzýva politické strany, aby sa zaviazali na riešenie otázky univerzitnej nemocnice v Bratislave v prípade, že sa po voľbách dostanú do vlády.

Bratislava - Úrad inšpekčnej služby preveruje aj ďalší incident na policajnej akadémii, kde postrelili policajnú kadetku. Pre médiá to povedal dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec. Procesy na akadémii podľa neho neboli dobre nastavené.

Bratislava - Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan by mal vo funkcii skončiť. Trvá na tom predseda mimoparlamentného Hlasu-SD, nezaradený poslanec Peter Pellegrini. V súvislosti s kauzou kontaminovanej pšenice skonštatoval, že minister nezvláda svoju funkciu.
Na snímke nezaradený poslanec Peter Pellegrini pred otvorením mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa má venovať zdražovaniu potravín v Bratislave 2. mája 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Automatický vstup do druhého piliera je od začiatku mája v platnosti.

Banská Bystrica - Samosudca Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, oslobodil spod obžaloby hudobníka Jaroslava P., známeho ako Reborn. Čelil obžalobe pre zločin výroby a rozširovania extrémistických materiálov. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor, ktorý pre neho navrhoval trest odňatia slobody vo výmere štyri roky, sa odvolal.
Na snímke Jaroslav Pagáč (vpravo) stojí na chodbe Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v utorok 2. mája 2023.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Brusel - Vďaka financovaniu politiky súdržnosti v rokoch 2021 – 2027 dôjde k vzniku 1,3 milióna pracovných miest a hrubý domáci produkt EÚ sa do konca desaťročia zvýši v priemere o 0,5 percenta a v niektorých členských štátoch až o 4 percentá. Uviedla to Európska komisia.

Kyjev - Moskva zmenila v bojoch na Ukrajine taktiku a začala zámerne útočiť na obytné oblasti. Uviedol to poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Moskva - Rusko spôsobuje Ukrajine obrovské škody na celej frontovej línii, pre zabezpečenie úspechu "špeciálnej vojenskej operácie" sú však kľúčové dodávky zbraní. Uviedol to ruský minister obrany Sergej Šojgu, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Kyjev Dodanie bojových stíhačiek typu F-16 Kyjevu je len "otázkou času", povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Bratislava - Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (24. 4 - 30. 4.) na Slovensko 17.254 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 567 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 18.657 ľudí.

Trenčín - Slovenská hokejová reprezentácia sa na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta predstaví bez obrancu Martina Marinčina a útočníka Marka Daňa.
Na snímke slovenskí hokejoví reprezentanti zľava Peter Cehlárik, Róbert Lantoši a Marko Daňo sa radujú po strelení gólu na druhom a záverečnom zápase Vianočného Kaufland Cupu Slovensko - Lotyšsko v Bratislave v sobotu 17. decembra 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer