Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 4. mája 2023 - 17.45 h.

Bratislava 4. mája (TASR) - Politici si dnes pripomínali 104. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika. Poukazovali najmä na jeho odkaz, ktorému by sme mali porozumieť a riadiť sa ním.

- Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej poznal Štefánik cenu slobody a vedel, že ju nie je možné získať bez zápasu a obetí.

- Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára stratilo Slovensko veľkého národovca a človeka, pričom pripomenul, že Štefánik nielenže zakladal náš štát, ale zároveň bol významným politikom, hvezdárom, umelcom či filozofom.

- "Štefánikov prínos pre vznik moderného a demokratického Československa je neoceniteľný," uviedol na sociálnej sieti dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi v súvislosti s tragickým požiarom v Brne, ktorý si vyžiadal obete na životoch. Pri požiari unimobuniek v Brne, ktorý vypukol v noci na dnes, zomrelo osem ľudí.
Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Foto: TASR - Daniel Stehlík


Bratislava - Dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan sa rozhodol pre medializovanú kauzu rodinnej spoločnosti, ktorá dostala štátnu dotáciu 1,4 milióna eur, odstúpiť zo svojho postu.

- Dočasne poverený premiér Eduard Heger rešpektuje rozhodnutie dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana odísť z funkcie a avizuje rokovanie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

- Prezidentka Zuzana Čaputová oznámi ďalší postup po doručení žiadosti povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana o odobratie poverenia na budúci týždeň. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Bratislava - Slovenská republika vyšle do veliteľských štruktúr vojenskej asistenčnej misie pre Ukrajinu (EUMAM UA) do šiestich príslušníkov Ozbrojených síl. Pôsobiť by mali na území členských štátov Európskej únie. Vyplýva to z návrhu Ministerstva obrany, ktorý dnes odsúhlasili poslanci Národnej rady.

Bratislava - Poslanci Národnej rady nezvolili Jozefa Korčeka do funkcie predsedu Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Nezvolili ani Martina Huorku za člena dozornej rady.

Haag - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiadal v Haagu vytvorenie špeciálneho tribunálu pre ruskú agresiu na Ukrajine. Požadoval vytvorenie tribunálu pre vojnové zločiny a pripomenul norimberský proces s predstaviteľmi nacistického Nemecka po druhej svetovej vojne.
Na archívnej snímke hovorí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj .
Foto: TASR/AP


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy v Haagu vyhlásil, že Ukrajina si je vedomá toho, že nebude môcť vstúpiť do NATO, kým bude bojovať s Ruskom.

Moskva - Za pokusom o údajný atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina je Washington, vyhlásil dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého Ukrajina len realizuje plány Spojených štátov.

Washington - Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby označil za smiešne obvinenia Ruska, že Spojené štáty nariadili Ukrajine uskutočniť útok dronmi a pokúsiť sa zabiť prezidenta Vladimira Putina.

Berlín - Deväť členských krajín EÚ požiadalo o reformy v rozhodovaní o spoločnej zahraničnej politike a obrane v Európskej únii. Iniciatívu spustila tzv. skupina priateľov (Group of Friends) - Belgicko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko, Slovinsko, Španielsko a Taliansko. Na rozdiel od doterajšej jednohlasnosti žiadajú pri rozhodovaní zaviesť systém kvalifikovanej väčšiny pri dôležitých otázkach zahraničnej politiky a bezpečnosti.

Praha - Český prezident Petr Pavel poveril riadením ministerstva školstva doterajšieho ministra pre európske záležitosti Mikuláša Beka. Do čela tohto rezortu vymenoval Bekovho doterajšieho námestníka Martina Dvořáka. Bek je už tretím ministrom školstva v kabinete Petra Fialu.

Istanbul
- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas kampane pred prezidentskými a parlamentnými voľbami opäť verbálne zaútočil proti LGBTQ+ ľuďom.

Islamabad - Najmenej sedem učiteľov prišlo o život pri streľbe na škole na severozápade Pakistanu. Zjavne šlo o odvetu za predchádzajúci útok, pri ktorom bol zastrelený ďalší učiteľ.