Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 24. mája 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Sankcie za porušenie zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti sa zvýšia. Vyplýva to z novely zákona o ochrane oznamovateľov, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže by mohli nosiť tzv. telové kamery na služobných rovnošatách. Vyhotovené obrazové a zvukové záznamy majú pomôcť k vyhodnocovaniu bezpečnostných incidentov. Vyplýva to z novely zákona o Zbore väzenskej a justičnej stráže, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Zavedením nového typu verejnej listiny, výpisu z registra trestov na prácu s deťmi a mládežou, sa má docieliť jednotné nastavenie podmienok bezúhonnosti v tejto oblasti. Vyplýva to z novely zákona o registri trestov, ktorú dnes taktiež podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Poslanci Národnej rady odsunuli blok hlasovania o zhruba 30 bodoch na zajtra o 17.00 h. O všetkých prerokovaných bodoch tak rozhodnú až v závere aktuálnej 90. schôdze.

- Poslanci Národnej rady sa nezhodujú na tom, či požiadajú novú vládu odborníkov o predloženie návrhu rozpočtu na budúci rok už do konca augusta, namiesto tradičného termínu 15. októbra kalendárneho roka.



Košice - Ústavný súd nevyhovel návrhu vyhlásiť za protiústavnú novelu zákona o štátnej službe, ktorú prijala Národná rada v roku 2021. Skupina poslancov napadla ustanovenia, podľa ktorých môže generálny tajomník služobného úradu odvolať z funkcie vedúceho zamestnanca aj bez uvedenia dôvodu.



Bratislava - Alexander Eick zo spoločnosti Winkelmann, minister hospodárstva Peter Dovhun a premiér Ľudovít Ódor podpísali po rokovaní vlády investičnú zmluvu. Ide o investíciu nemeckej spoločnosti Winkelmann vo výške 110 miliónov eur v priemyselnom parku v Rimavskej Sobote.
Na snímke zľava predseda vlády Ľudovít Ódor, minister hospodárstva SR Peter Dovhun a prevádzkový riaditeľ spoločnosti Winkelmann Alexander Eick počas podpisu investičnej zmluvy medzi firmou Winkelmann a Vládou SR o investícii v Rimavskej Sobote 24. mája 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Popelka



Bratislava - Voľby by v apríli a začiatkom mája vyhral Smer-SD s podporou 16,2 percenta. Nasledovala by strana Hlas-SD s podporou 13,9 percenta a Progresívne Slovensko s 11,6 percenta hlasov. Vyplýva to z volebného modelu agentúry Median SK. Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie Sme rodina s podporou 9,2 percenta voličov. Strana SaS by získala 8,2 percenta, hnutie OĽANO 7,9 percenta, Republika sedem percent a KDH 6,8 percenta hlasov.



Bratislava - Dvoch príslušníkov americkej armády, ktorí boli účastníkmi incidentu vo zvolenských potravinách, odvolali z pôsobenia na Slovensku a čakajú na ďalšie disciplinárne opatrenia zo strany ich veliteľov. Na sociálnej sieti o tom informovalo Veľvyslanectvo USA v SR.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra začala v súvislosti s nákupom vrtuľníka na Ministerstve vnútra za vyše 13 miliónov eur trestné stíhanie pre zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.



Brusel - Ukrajina nebude môcť vstúpiť do NATO, kým prebieha vojna. V Bruseli to vyhlásil šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.



Bukurešť - Nemecko sa bude aj naďalej zúčastňovať na posilňovaní východného krídla NATO v reakcii na vojnu na Ukrajine. Uviedol to v Rumunsku nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.



Peking - Čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s ruským premiérom Michailom Mišustinom povedal, že obe krajiny by mali naďalej vzájomne podporovať svoje "kľúčové záujmy".



Moskva - Vagnerova skupina stratila v bitke o východoukrajinské mesto Bachmut vyše 20.000 bojovníkov, uviedol šéf tejto žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin.



Praha - Česká vláda schválila nákup 246 švédskych bojových vozidiel pechoty CV90 za 59,7 miliardy korún (približne 2,5 miliardy eur). Kabinet zároveň poveril ministerku obrany Janu Černochovú, aby s Nemeckom začala rokovať o nákupe bojových tankov Leopard 2A8.



Bratislava - Slovenskí hokejisti sa dnes vrátili domov z 86. MS v Rige, kde obsadili 9. miesto. Kanadský tréner Craig Ramsay, ktorý má v zmluve ešte opciu na ďalší rok zatiaľ nepotvrdil, či zostane na striedačke mužstva aj v ďalšej sezóne.
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay po návrate z majstrovstiev sveta v lotyšskej Rige 24. mája 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Londýn - Slovenské tenistky nastúpia v novembrovej baráži o účasť v 1. svetovej skupine Pohára Billie-Jean Kingovej doma proti Argentíne. Rozhodol o tom žreb v londýnskej centrále Medzinárodnej tenisovej federácie.